IndyCar

Indycar: Ed Carpenter Racing, Rinus VeeKay en Conor Daly kijken met spanning naar het seizoen 2020 uit

Het team van Ed Carpenter Racing kijkt met Rinus VeeKay en Conor Daly met spanning naar het seizoen 2020 uit. Conor Daly komt voor het team in 12 roadcourses en stratencircuits uit. VeeKay werkt het een volledig seizoen af. Dit weekend begint het Indycar seizoen in St. Petersburg.

21 Rinus VeeKay SONAX Autogeek 1
Rinus VeeKay kijkt met spanning naar het seizoen 2020 uit.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ed Carpenter Racing

Ed Carpenter Racing, Rinus VeeKay en Conor Daly kijken met spanning naar het seizoen 2020 uit.
Rinus VeeKay is super enthousiast voor zijn allereerste Indycar-wedstrijd op St. Petersburg Rinus VeeKay: "Ik heb nu gewoon moeite om 's nachts te slapen omdat ik weet dat het raceweek is. Ik tel de seconden af. Ik word eindelijk een NTT Indycar Series coureur. Ik voel dat de voorbereiding die het team mij gegeven heeft tot de beste van alle rijders behoort. Vooral van de nieuwelingen die het seizoen ingaan. Ik heb veel tests gehad, veel geleerd en ik ben er klaar voor om aan de kop van het veld te racen."

In Augustus vorig jaar maakte VeeKay tijdens een evaluatietest op Portland voor het eerst kennis met een Indycar. In November werd hij bevestigd als rijder van de No 21 Dallara Chevrolet. In 2017 maakte Rinus zijn debuut in de USF2000 series waarin hij als tweede eindigde. Vervolgens pakte hij in de Indy Pro 2000 series in 2018 de titel. Vorig jaar stond VeeKay in 18 wedstrijden 14 maal op het podium. In zijn totaliteit behaalde de Nederlandse teenager in het Road to Indy Programma 16 overwinningen en stond in 48 races maar liefst 36 maal op het podium!!

Traditioneel wordt de No 21 Dallara Chevrolet bij het team van Ed Carpenter gereden door iemand die vanuit de Indy Lights promoveert. Voor het derde achtereenvolgende jaar sponsort de firma Autogeek.com tijdens de openingswedstrijd. Zoals bekend is Autogeek distributeur voor Sonax in de USA.

Conor Daly komt met de No 20 Dallara Chevrolet in actie, terwijl teameigenaar met deze inschrijving op de ovals actief zal zijn. Voor de inmiddels 39-jarige Ed Carpenter is het alweer zijn 18e Indycarseizoen. Voor hem begint het pas bij de Indy 500. Alleen voor de Indy 500 zet men bij Ed Carpenter Racing een derde auto voor Conor Daly in.

De uit het Amerikaanse Noblesville afkomstige Daly reed in zes jaar 50 Indycar-wedstrijden. Voor Memorial Day zal de auto van Daly van een speciaal kleurenschema voorzien zijn. Al op 10 jarige leeftijd stapte Daly op de karts en werkte in zowel 2016 als 2017 een volledig Indycar seizoen af. In de afgelopen twee seizoenen kwam de Amerikaan gedurende elf verschillende weekends voor vijf verschillende teams uit. Afgelopen jaar won Daly driemaal in de Amerikaanse Super Trofeo North America. Tijdens de World Finals in Spanje behaalde hij een derde plek. Ook nam Daly dit jaar voor de eerste maal aan de Amerikaanse Chili Bowl deel.

20 Conor Daly USAF
Conor Daly racet met steun van US Airforce.

Daly racet met steun van de US Air Force en het kleurenschema is een duidelijk eerbetoon aan de P51 Mustang.De crew van Ed Carpenter Racing bestaat uit General Manager Tim Broyles en chef-monteur Bret Schmitt.

Beiden verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij het team. ECR chef ingenieur Matt Barnes is als hoofdingenieur verantwoordelijk voor de No 21 van Rinus VeeKay. Brent "Woody" Harvey zal voor Rinus gedurende de wedstrijden als strateeg werkzaam zijn. Tim Broyles is sinds 2012 al in dezelfde functie voor de No 20 Dallara Chevrolet verantwoordelijk. Ruim de helft van het 40 man sterke personeel is al vanaf het begin werkzaam bij het team van Ed Carpenter.

In het Road to Indy Programma kwam Rinus VeeKay zesmaal op St. Petersburg, stond vijfmaal op het podium en behaalde drie overwinningen. Daly won destijds in 2010 daar vanaf pole. De GP van St. Petersburg vindt dit weekend plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet