24H Series

Estoril wordt 18e circuit als locatie voor evenement 24H Series

Impression 2 800pix

Na de aankondiging dat de première van de Hankook 12H Monza is verplaatst en nu zal plaatsvinden op 10-11 juli is Creventic verheugd, het Circuito Estoril op de kalender van de 24H Series voor 2020 te mogen verwelkomen. Zoals afgelopen donderdag bekendgemaakt werd, wordt de eerste editie van de Hankook 12H Estoril van 26-28 maart nu de eerste Europese wedstrijd van de 24H Series 2020. Daarmee wordt het 4,182 kilometer lange Circuito Estoril de 18e locatie voor een officieel evenement van Creventic sinds de eerste lange-afstandsrace van de 24H Series in 2006.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

"We zijn zeer verheugd dat we het seizoen van de 24H Series Europe alsnog van start kunnen laten gaan en we kijken zeer uit naar ons eerste bezoek aan Estoril", zegt Ole Dörlemann van Creventic. "Het is een circuit met een rijke historie en een accommodatie waar we al een tijdlang naar kijken als mogelijke locatie voor een race van de 24H Series. Nu komt ons eerste bezoek al wat eerder dan we oorspronkelijk verwacht hadden, maar we zijn ervan overtuigd dat de première van de Hankook 12H Estoril een evenement wordt waarover nog lang gesproken zal worden."

  Impression circuit 800pix


Het Circuit do Estoril, dat in 1972 werd geopend. Is natuurlijk vooral bekend vanwege de Portugese Formule 1-Grand Prix, die er van 1984 tot en met 1996 jaarlijks gehouden werd. Al in 1975 vond er de eerste internationale race plaats: de seizoenstart van het toenmalig Europees Kampioenschap Formule 2, waarin Jacques Laffite met een afgetekende overwinning de basis legde voor zijn latere titel. Het EK Formule 2 kwam er drie jaar lang in actie, gevolgd door een eenmalig optreden van het WK voor sportwagens. Na ingrijpende wijzigingen aan het begin van de jaren tachtig vond in 1984 de eerste van in totaal 13 opeenvolgende Formule 1-Grands Prix in Estoril plaats. De première ging de geschiedenisboeken in: Niki Lauda versloeg zijn McLaren-teamgenoot Alain Prost in de strijd om de wereldtitel met het minimale verschil van een halve punt.
  Impression 1 800pix

Na eind 1996 keerde de Formule 1 er niet meer terug, maar diverse prominente raceseries kwamen ook daarna op het Circuito Estoril in actie, zoals het FIA GT-kampioenschap, de DTM en de vroegere 'World Cup of Motorsport' A1GP. In 2020 is de 24H Series er voor het eerst te gast.

De verplaatsing van de Hankook 12H Monza, een gezamenlijke beslissing van Creventic en de directie van het Autodromo Nazionale di Monza als gevolg van de huidige situatie in Italië, betekent helaas dat de geplande Hankook 9H Circuit Paul Ricard op 10 juli geen doorgang zal vinden. Creventic betreurt het dat het Circuit Paul Ricard dit jaar niet meer op de kalender staat, maar dankt de directie van het circuit voor de hulpvaardigheid en de ondersteuning tijdens deze overgangsperiode.

  Impression 3 800pix

"In 2015 vond er voor het eerst een race van de 24H Series op Circuit Paul Ricard plaats. Helaas kon er ditmaal geen alternatief worden gevonden", aldus Ole Dörlemann. "We zijn niettemin zeer dankbaar dat de directie zo begripvol en hulpvaardig is geweest. Ik ben er zeker van dat we het Circuit Paul Ricard in de toekomst op de kalender van de 24H Series zullen terugzien."

De aangepaste kalender betekent dat de Hankook 12H Estoril van 26-28 maart de seizoenstart van de 24H Series Europe wordt. Zo'n vijf weken later, van 1-3 mei, staat er op het Circuit de Spa Francorchamps in de Belgische Ardennen een spectaculair dubbel evenement op het programma met de tweede editie van de TCR Spa 500 en de Hankook 12H Spa.

  Impression 4 800pix

Van 12-14 juni is het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal voor de vierde keer gastheer voor een Creventic-evenement. De Hankook 24H Portimao is de derde ronde van de 24H Series Europe en telt tevens mee voor de 24H Series Continents, evenals de Hankook 24H Barcelona, die van 4-6 september op de kalender staat. Dit zijn de beide Europese wedstrijden van de intercontinentale serie van Creventic.

De Hankook 12H Monza, nu op 10-11 juni, vindt tussen de Portugese en de Spaanse race plaats en is daarmee de laatste race van Creventic voorafgaand aan de traditionele zomerpauze van de serie in de maand augustus.

Het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari keert voor 2020 terug op de kalender van de 24H Series: de Hankook 12H Imola vormen op 9-10 oktober de afsluiting van het Europese seizoen. De 24H Series Continents eindigt zoals inmiddels gebruikelijk van 13-15 november op het Circuit of The Americas in Austin, Texas, tevens de laatste wedstrijd van de 24H Series powered by Hankook 2020.

De aangepaste kalender van de 24H Series powered by Hankook 2020:

REVISED Calendar 2020

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet