Formula E

Formule E: Rome E-Prix gaat op 4 april niet door

200306 Rome FE
Sam Bird tijdens het Formule E-weekeinde in Rome van vorig jaar

Nadat eerder al de voor 21 maart geplande E-Prix in het Chinese Sanya werd afgeblazen, is de wedstrijd in Rome de volgende race van het ABB FIA Formule E-kampioenschap die wordt afgelast als gevolg van het Corona-virus. In een verklaring stelt de organisatie van het kampioenschap dat er wordt uitgekeken naar een andere datum, maar vooralsnog lijkt alles koffiedik kijken. Door het wegvallen van de Italiaanse wedstrijd ontstaat er nu een gat van zeven weken tussen de race in Marrakesh van afgelopen weekeinde en de E-Prix in Parijs op 18 april, hoewel ook van dat evenement het doorgaan nog verre van zeker is.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

"Officieel weet ik nog niks, maar ik kan me niet voorstellen dat de race in Rome doorgaat", zei de Nederlandse Formule E-coureur Robin Frijns gisteren tijdens de presentatie van de Eindhovense plannen voor een Formule E-race al. De Italiaanse autoriteiten verboden het toelaten van publiek bij sportevenementen tot en met 3 april, de dag voordat de Rome E-Prix zou worden gehouden. Dat leidde eerder vanmiddag bijvoorbeeld ook al tot het afblazen van belangrijke wielerklassiekers als Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, terwijl gisteren al de wedstrijd Strade Bianche werd afgezegd.

"In overeenstemming met de autoriteiten in Rome, EUR S.p.A. en samen met de FIA en de Automobile Club d'Italia (ACI) werkt Formule E nauw samen met partners en belanghebbenden in het kampioenschap om alternatieve opties voor het uitstellen van de Rome E-Prix naar een latere datum te evalueren, zo gauw de restricties zijn opgeheven", aldus een officiële verklaring van de Formule E-organisatie.

Ten aanzien van evenementen in Frankrijk werd gisteren het verbod op indoor-activiteiten met meer dan 5.000 bezoekers, dat aanvankelijk van kracht was tot en met 15 maart, verlengd tot en met 31 mei. Weliswaar is Formule E uiteraard niet indoor, maar of de voor eind april geplande race in Parijs kan doorgaan, is ook nog steeds uiterst onzeker. Daar komt bij dat steeds meer bedrijven en organisaties hun medewerkers niet bloot willen stellen aan het risico om – met of zonder ziekteverschijnselen – verplicht 14 dagen in quarantaine te moeten als men uit bepaalde landen komt, een maatregel die in meer en meer landen wordt opgelegd voor reizigers afkomstig uit landen waar het virus rondwaart.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet