Sportscars

Sportscars: Dit zijn de 62 deelnemers aan de 24U van Le Mans 2020

190602 Le Mans field

De Automobile Club de l'Ouest heeft vrijdag de 62 deelnemers aan de 88e editie van de 24 Uur van Le Mans gepresenteerd. De lijst kende een aantal verrassingen, waaronder het niet toekennen van een startplek voor ByKolles in de LMP1. Nederland is met één team en zeven coureurs vertegenwoordigd.

Tekst: Marcel ten Caat

Foto: PR

Met 75 inschrijvingen voor 62 startbewijzen was het ook dit jaar weer een interessante puzzel voor de ACO. Uiteindelijk leverde het een deelnemerslijst op met zes wagens in LMP1, 24 in LMP2, 11 in GTE Pro en 20 in GTE Am.

In LMP1 zien we vanzelfsprekend Toyota Gazoo Racing en Rebellion Racing. Het Zwitserse team kondigde eerder aan na Le Mans af te zwaaien, maar zal dat met twee auto's (hopelijk) in stijl doen. De beide auto's van Ginetta staan ook op de lijst. Ginetta kwam niet in actie in Austin, maar zou in Sebring weer van de partij moeten zijn. Mocht de Britse fabrikant ook daar forfait geven, dan is de kans groot dat we in juni ook geen Ginetta op Le Mans zien. ByKolles staat voorlopig op plek twee op de reservelijst en moet dus afwachten of er inderdaad andere teams afhaken.

Met 24 auto's is LMP2 de grootste klasse op Le Mans. Maar ook hier waren de nodige verrassingen in de aankondiging. DragonSpeed en High Class Racing hadden voorafgaand aan de bekendmaking grootse plannen, maar zagen hun tweede auto's voorlopig op de reservelijst komen te staan. Bekende namen als Felix Rosenqvist en Le Mans-veteraan Jan Magnussen zouden hierdoor achter het net kunnen gaan vissen.Wie zeker niet achter het net vist is Racing Team Nederland. Frits van Eerd, Nick de Vries en Giedo van der Garde waren door deelname aan het FIA WEC al zeker van een plek met de Oreca. United Autosports kreeg twee inschrijvingen, waardoor Job van Uitert zeker te zien zal zijn op Le Mans. Ho-Pin Tung completeert het vijftal Nederlanders in LMP2, aangezien JOTA ook al zeker was van een uitnodiging door deelname aan het FIA WEC.Naast de reguliere FIA WEC teams bestaat het LMP2 veld voornamelijk uit teams uit de European Le Mans Series. Thunderhead Carlin Racing, het team van Trevor Carlin, zal voor het eerst op Le Mans te zien zijn na een succesvol debuutjaar in de Europese en Aziatische Le Mans Series. Net als Carlin zullen ook twee Amerikaanse teams, Performance Tech Motorsports en Rick Ware Racing, debuteren op Le Mans. Tevens accepteerde de ACO de aanvraag van Richard Mille Racing, dat met een volledig vrouwelijke line-up naar Le Mans komt, met onder meer de Duitse Sophia Floersch.

De GTE Pro klasse is na het stopzetten van de programma's van Ford en BMW gereduceerd tot 11 auto's. Nicky Catsburg zal achter het stuur van een van de twee nieuwe Corvette C8.Rs kruipen en is de enige Nederlander in de klasse. Porsche GT Team zet vier Porsche 911 RSRs in, AF Corse komt met twee Ferrari 488 GTEs en Aston Martin Racing zet twee Vantages in. Risi Competizione werd ook uitgenodigd. Achter het stuur van de Amerikaanse Ferrari zien we Sebastien Bourdais en Olivier Pla, die beiden vorig jaar nog bij Ford actief waren.

In de GTE Am klasse zien we onder meer de Team Project 1 Porsche van Jeroen Bleekemolen. Naast de bekende FIA WEC teams zijn er uitnodigingen voor WeatherTech Racing, Iron Lynx en GEAR Racing.

De 62e en laatste deelnemer is de Oreca LMP2 van Association SRT41, welke in de innovatieklasse (Garage 56) uitkomt. Alle drie de coureurs van de Oreca zijn mindervalide.

DEELNEMERSLIJST 24 UUR VAN LE MANS 2020
LMdeelnemerslijst1
LMdeelnemerslijst2

RESERVELIJST 24 UUR VAN LE MANS 2020
LMreservelijst

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet