Racing Shows

Racing Shows: ROFGO-Gulf-collectie en vele andere hoogtepunten op Retro Classics Stuttgart

IMG 2464 3
Alleen al voor de ROFGO-collectie is een bezoek aan de beurs de moeite waard!

Nog tot en met aanstaande zondag zijn negen hallen van de Messe Stuttgart gevuld met prachtige klassieke automobielen in het kader van de beurs Retro Classics, die dit jaar zijn 20e editie beleeft. Op de even overbodige als zinloze disucssie wat nu de beste beurs is, deze in Stuttgart of de Techno Classica in Essen, gaan we hier niet verder in, want dat is net zozeer tijdverspilling als de discussies over Assen en Zandvoort. Die tijd kun je beter besteden door te genieten van fraaie historische auto's, en dat kan in Stuttgart volop! Onbetwist hoogtepunt van het evenement is de expositie van een flink deel van de ROFGO-collectie van de Duitser Roald F. Goethe: allemaal wedstrijdauto's met Gulf-sponsoring met originele racehistorie. Lezers van deze site konden in september naar aanleiding van ons bezoek aan de collectie in Groot-Brittannië al uitgebreid kennismaken met deze auto's, dus we laten het bij een algemene overzichtsfoto. Voor de rest was er immers ook nog heel wat te zien! Wie er nog naartoe wil: de beurs is nog tot en met zondag geopend, dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur. Wellicht goed voor een kleine omweg op weg naar of van de wintersport?

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 5227

Een van de eerste auto's die we zien na binnenkomst is deze Mercedes-Benz CLK DTM uit 2002, uitgevoerd in de kleuren van de Nederlandse onderneming Trust en het laatst gereden door Christijan Albers. Overigens racete de auto nooit in deze kleuren, die zijn er later op aangebracht. Recenter was de auto nog te zien in de Tourenwagen Classics. Hij is te koop bij de Duitse handelaar Kienle.

IMG 5228 2

Kienle heeft altijd geweldig mooie auto's, zoals ook deze SLR McLaren Stirling Moss Edition, waarvan er maar 75 zijn gebouwd. Terwijl de waardeontwikkeling van de 'normale' SLR niet erg spectaculair verloopt, steeg deze speciale uitvoering pijlsnel in waarde. Ernaast een CLK DTM in straatversie.

IMG 5255

Historisch stuk hotrod-huisvlijt op basis van een T-Ford.

IMG 5238

Rechts een Frazer Nash BMW Special uit 1936, daarnaast een BMW 328 met speciale carrosserie van de Zwitserse carrosseriebouwer Beuttler.

IMG 5257

Hartmann-DKW Formule Junior uit 1963. De motor is een tweetakt, afkomstig uit de Auto Union 1000S.

IMG 5258

De Oostenrijker Kris Rosenberger verdiende samen met zijn familie goed met de exploitatie van wegrestarants in de Alpenrepubliek en is al tientallen jaren actief in de autosport, ondermeer met deze prachtige Porsche 911 in rally-uitvoering.

IMG 5225

Porsches te kust en te keur, zoals deze 911 Carrera RSR Turbo in Martini-uitmonstering.

IMG 9205 2

Ook in Martini-kleuren, maar heel anders: deze Porsche 918 Spyder op de fabrieksstand van Porsche, waar vrijwel alles in het teken staat van elektrische aandrijving.

IMG 9157 2

Op de stand ertegenover van de gezamenlijke Porsche-clubs deze 911 S, een perfect nagebouwde replica van de auto waarmee Walter Röhrl in 1970 de Rallye Bavaria reed, het eerste rallyoptreden van de latere tweevoudig wereldkampioen, die weliswaar uitviel door een technisch defect, maar met vele snelste klassementsproeftijden de concurrentie zoek reed en daarmee de aandacht op zich vestigde. De originele auto van destijds, een ex-fabrieksrallyauto van Sobieslav Zasada, bestaat niet meer, maar dit exemplaar stamt uit dezelfde periode, werd een maand eerder gebouwd met slechts 33 chassisnummers verschil.

IMG 5338 2

Uit de begintijd van de Porsche Carrera Cup, deze 911 van Roland Asch.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet