IndyCar

IndyCars: Fernando Alonso met Arrow McLaren SP opnieuw naar de Indy 500

200225 Indycar Alonso Brown
Fernando Alonso en McLaren-baas Zak Brown gaan het opnieuw proberen

Hij heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen, hij heeft de 24 Uur van Le Mans gewonnen (twee keer zelfs), maar om de beroemde 'Triple Crown' vol te maken, ontbreekt voor Fernando Alonso nog steeds de winst in de Indy 500. Twee jaar geleden reed hij bij zijn racedebuut op de Brickyard met Andretti Autosport zelfs sensationeel aan de leiding, maar zijn reprise, vorig jaar met McLaren, liep uit op een debacle: Alonso slaagde er niet in om zich te kwalificeren. Nu gaat de Spanjaard het wederom proberen: met Arrow McLaren SP komt hij tijdens de 'Month of May' in actie als teamgenoot van Pato O'Ward en Oliver Askew. Alonso's Dallara-Chevrolet zal worden gesponsord door hypotheekverstrekker Ruoff Mortgage. Eerder ondersteunde deze onderneming de Japanse rijder Takuma Sato bij diens Indy 500-zege in 2017.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

Er waren weinig vacante zitjes meer over voor Alonso, nadat hij bij de Honda-teams niet op enige clementie hoefde te rekenen. De Japanse directie had een niet mis te verstaan veto uitgesproken nadat de Spanjaard zich in zijn Formule 1-tijd bij McLaren in weinig lovende bewoordingen over de Honda-motoren had geuit. Japanners vergeten zoiets niet, zoals bleek. Ook bij de Chevrolet-teams bleken de open plaatsen niet dik gezaaid, dus vandaar dat Alonso de vroegere alliantie met McLaren maar weer nieuw leven inblies.

"Het was voor mij belangrijk om mijn mogelijkheden voor deze race te onderzoeken, maar Arrow McLaren SP stond altijd bovenaan", aldus Alonso. "Ik heb een speciale relatie met McLaren, we hebben samen veel doorgemaakt en dat schept een band, een sterke loyaliteit. Maar nog belangrijker: ik ben onder de indruk van hoe de nieuwe organisatie en structuur zich ontwikkelt tot een sterk pakket inclusief de samenwerking met Chevrolet. Het team heeft ervaren en hooggekwalificeerde mensen en uitstekende voorzieningen en ik ben ervan overtuigd dat we competitief kunnen zijn."

200225 Indycar Brown Smith
Sam Schmidt (r.), hier samen met Zak Brown vorig jaar op Long Beach, is mede-eigenaar van Arrow McLaren SP

De zeer ervaren engineer Craig Hampson is de technisch verantwoordelijke voor Alonso's auto. Sam Schmidt, samen met Zak Brown mede-eigenaar van Arrow McLaren SP, stelt: "Alonso brengt ons naar een hoger plan voor wat betreft ervaring en kennis, waarvan ook onze twee jonge rijders voor het volledige seizoen zullen profiteren. We hebben in Indy snelle auto's en geloven er volledig in dat Alonso het talent heeft om vooraan mee te rijden en niet alleen mee te doen. Dat, gecombineerd met de Chevy-motoren en de ervaring van het team, maakt dit rijderstrio een van de sterkste in het veld."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet