Diversen

Div: Gevolgen Coronavirus treffen ook evenementen Monza (UPDATE)

200225 Monza Infopoint
Het circuit van Monza is in ieder geval tot 1 maart gesloten, zo meldt de website

Het snel om zich heen grijpende Coronavirus heeft ook zijn gevolgen voor de autosport. Nadat eerder al de geplande Formule E-race van volgende maand in het Chinese Sanya werd afgezegd en de Chinese Formule 1-Grand Prix werd verschoven – waarheen dan ook – heeft nu ook de recente uitbraak in Noord-Italië directe effecten. Het circuit van Monza bevindt zich niet zo ver van de gemeenten die zijn afgesloten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer) / Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Rebocar/R. de Boer

Volgens onze Belgische collega-website Autosportwereld.be heeft de Belgische organisatie Curbstone Events, resorterend onder de paraplu van SRO, de voor volgende week op het circuit van Monza geplande trackday afgelast.

De DTM heeft van 16 tot en met 18 maart testdagen op het circuit van Monza gepland staan, terwijl de Duitse serie er eind juni voor het eerst een raceweekeinde houdt. "We houden de situatie goed in de gaten en zijn in nauw overleg met de lokale autoriteiten. De gezondheid en veiligheid van personeel en alle betrokkenen staat voorop", aldus een verklaring van de DTM-organisatie ITR.

Eenzelfde geluid komt van de Nederlandse race-organisator Creventic, dat eind maart een twaalf-uursrace op Monza als seizoensstart van de 24H Series Europe op de kalender heeft staan. Teams die zich voor het evenement hebben ingeschreven kregen gisteren bericht van Creventic. "De intentie is nog steeds om de race te doen plaatsvinden, maar we kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat de beslissing van het Italiaanse ministerie van gezondheid ook op ons evenement zijn weerslag heeft", aldus Creventic. "We werken aan een back-up-plan met een alternatief circuit voor het geval dat verdere maatregelen vanuit de Italiaanse autoriteiten ervoor zorgen dat de 12H Monza afgelast wordt."

De gemeenten in de Italiaanse provincie Lombardije waarvoor momenteel een in- en uitreisverbod geldt, zijn Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano. Deze gemeenten bevinden zich ten zuidoosten van Milaan, terwijl Monza ten noordoosten van Milaan ligt.

UPDATE 18.00 UUR

Ondertussen heeft SRO Motorsports Group laten weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Indien noodzakelijk zullen ook de kalenders van de GT World Challenge Europe en GT Sports Club Europe wijzigen.

SRO liet weten dat wanneer de wedstrijd op Monza in het weekeinde van 18 en 19 april geen doorgang kan vinden, de al geplande sprintrace op het Circuit de Barcelona-Catalunya in oktober de vijfde endurance wedstrijd van het jaar wordt. Imola zal vervolgens worden toegevoegd aan de Sprint Cup kalender op 31 oktober en 1 november.

Voor de GT Sports Club Europe telt dat die klasse bij het wegvallen van Monza zal kiezen voor Misano. Omdat Barcelona in dat geval een endurance race wordt voor de GT World Challenge Europe is er voor de GT Sports Club geen plek in Spanje. Ook hier is gekozen voor een race op Imola. Los van het coronavirus maakte SRO ook bekend dat in de GT Sports Club GT2 en GT3 auto's samen zullen rijden. Eerder was het nog de bedoeling dat er twee individuele kampioenschappen zouden worden gehouden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet