Formule 3

F3: Joey Alders voortijdig kampioen in F3 Asian Championship (lang)

200223 F3 Asia Alders
Joey Alders is de nieuwe kampioen in het F3 Asian Championship

Enkele maanden na het winnen van de kampioenstitel in de Formule Renault Asia is onze landgenoot Joey Alders nu ook kampioen in het Formula 3 Asia Championship. Tijdens het laatste raceweekeinde waren de overwinning in de eerste race en de derde plaats in de tweede wedstrijd voor de rijder uit het Noord-Hollandse Anna Pauwlona genoeg om voortijdig de kampioenstitel voor zich op te eisen. In de slotwedstrijd van het jaar eindidge Alders als vijfde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto'S: PR

Met zijn beide podiumresultaten van het slotweekeinde op het Chang International Circuit in Buriram bracht Joey Alders zijn totaal aantal top-drie-klasseringen op elf uit 15 races. "We hadden een constant seizoen wat volgens mij de sleutel is voor een goed kampioenschap", zegt hij. Daarbij was het van tevoren helemaal niet gepland dat hij het volledige seizoen zou rijden: als beloning voor het winnen van de Formule Renault-titel mocht hij op Sepang aan het openingsweekeinde deelnemen, wat vervolgens zo goed ging dat er uiteindelijk toch een vervolg aan zijn campagne kwam.

200223 Alders kampioensfoto
Kampioen Joey Alders met zijn team

Alders dankt vooral zijn team, het Black Arts Racing Team. "Ze hebben een geweldige job gedaan door mij voor het hele seizoen een goede auto te geven. Daar ben ik echt blij mee! De strijd was uitermate fair, we hebben volgens mij in geen enkele race een incident in de eerste raceronde gehad en dat kunnen weinig kampioenschappen zeggen. Het is echt een plezier om hier te rijden!"

Daarbij was Alders niet de enige Nederlander die dit weekeinde in Buriram aan de start verscheen: Leonard Hoogenboom zat voor het eerst sinds tweeënhalf jaar weer eens in een formuleauto. "Ik was er natuurlijk toch voor de Asian Le Mans Series en ze kwamen in de Formule 3 dit weekeinde één rijder tekort om aan het minimale aantal voor FIA-punten te voldoen, dus daarom hadden ze mij gevraagd", verklaarde hij zijn deelname. "Ik had nog nooit eerder in deze auto gereden, reed met oude banden en had duidelijk de instructie gekregen om niet te pushen en geen gekke dingen te doen, maar het was wel weer een leuke ervaring!" Voor Hoogenbooom bleef de raceinzet beperkt tot een vijftal ronden in de eerste wedstrijd, daarmee had hij aan zijn taak voldaan en kon hij zich verder concentreren op zijn – succesvolle – sportwagenprogramma, waarover elders op deze site later meer.

200223 F3 Asia R1
Race 1 met Chadwick net voor Alders

In de eerste race startte Jack Doohan vanaf de pole-position, nam de leiding en bouwde gelijk een aardige voorsprong op. Achter hem klom Alders direct vanaf de vijfde startplaats op naar de tweede positie door achtereenvolgens Kuai, Chadwick en Fittipaldi in te halen. Na twee ronden had Doohan al twee seconden voorsprong op Alders, die op zijn beurt de opkomende Mazepin en Chadwick achter zich had. Doohan leek op weg naar een comfortabele zege, totdat een klapband in de laatste ronde een einde maakte aan zijn kansen. Alders kreeg de leiding in handen en won, voor Mazepin en Chadwick, maar naderhand kreeg Mazepin een tijdstraf van vijf seconden opgelegd, waardoor de Rus uiteindelijk vijfde werd en Chadwick als tweede geklasseerd werd, voor Fittipaldi en Belov.

Voor Alders was de derde plaats in de tweede race genoeg voor het binnenhalen van de titel, zelfs bij winst van pole-sitter Jack Doohan. Laatstgenoemde kende opnieuw een uitstekende start voor Sasahara en Fittipaldi, die in de eerste bocht Chadwick voorbijstak. Alders had in de beginfase wat moeite en viel terug van de derde naar de zesde plaats. Doohan leek wederom op weg naar de overwinning, maar opnieuw kostte een lekke band hem een goede klassering. Daarmee was de winst voor Sasahara, maar omdat die als gastrijder niet scoort, ging de volledige puntenoogst naar Chadwick, die profiteerde van een tijdstraf van Fittipaldi en zo als tweede geklasseerd werd. Alders werd derde, wat meer dan voldoende was voor de titel.

200223 F3 Chadwick
Jamie Chadwick scoorde in race twee het volle aantal punten en kende een sterk weekeinde

In de slotrace moest Fittipaldi, derde op de grid, vanwege een technisch defect vanuit de pits starten. Sasahara vertrok vanaf pole en leidde voor Chadwick en Doohan, die in de eerste ronde de Britse passeerde en zo de tweede plaats overnam. Vooraan reden Sasahara en Doohan weg, terwijl zich achter hen diverse positiewisselingen voordeden. Chadwick wist haar derde plaats vast te houden en bekroonde daarmee een goed weekeinde. Kanamaru eindigde als vierde, gevolgd door Smith en Alders.

200223 F3 Sasahara R3
Uittredend kampioen Sasahara won de laatste race van het seizoen

"Dit hadden drie overwinningen en de titel moeten zijn", liet Doohan naderhand optekenen in het persbericht van Red Bull. Nu sloot de Nieuw-Zeelander het seizoen als tweede in de eindstand af met 229 punten, tegen de 266 van Alders. Mazepin, die in de slotrace opnieuw tegen een tijdstraf vanwege rijgedrag aanliep, is derde in de eindstand.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet