Formule 1

Formule 1: Herinneringen aan de Zandvoortse Grand Prix (2)

1961 GP drukte op de wegen na afloop 5
Grote drukte op de Hogeweg na afloop van de Grand Prix van 1961. (Foto: archief Rob Petersen)

Nooit verwacht dat de Grand Prix ooit zou terugkeren naar ons duinencircuit. De Zandvoortse bevolking steunde, op een kleine uitzondering na, altijd de vooruitgang van onze racebaan. In het weekend van 1-3 mei komen de beste coureurs uit de wereld weer naar Zandvoort om kennis te maken met deze unieke locatie, voorzien van twee uitdagende kombochten. In samenwerking met de Zandvoortse Courant vroegen wij naar anekdotes en herinneringen aan de eerder verreden wedstrijden. Hierbij onze tweede terugblik.

Tekst: Gerrie Hoekstra

Schoolreisje

Arlette Lindeboom-Sandbergen is geboren en getogen in Zandvoort, maar woont al 25 jaar in Groningen, en is zeker van plan om begin mei terug te keren om in het dorp de sfeer te proeven en om oude bekenden tegen te komen. "In de jaren '70 en '80 zat ik op de Beatrixschool, vlak naast de Panoramabocht. Op de vrijdag van de Grand Prix moesten wij gewoon naar school. Onze arme juf kon schreeuwen wat ze wilde, maar bleef door de herrie op de baan onverstaanbaar. Het circuit trakteerde de gehele school een jaar later op een schoolreisje, wat een feest!"

Lege flesjes

Ook Paula Janssen is blij dat ze deze tijd heeft meegemaakt. De herinneringen aan de Formule 1 eind jaren '50 tot 1970 zijn talrijk. "Ondanks dat de toegangsprijzen van toen in geen verhouding stonden met de huidige, was er toch geen geld beschikbaar om op een legale manier het circuitterrein te betreden. Alle middelen werden door mij aangegrepen om het circuit op te glippen en om in de duinen de race te kunnen volgen. Aan het eind van de dag ging ik dan naar de starttribune voor het verzamelen van lege flesjes, die onder de tribune lagen, wat weer een extra zakcentje opleverde".

IJsjes verkopen

Toet Kraaijestein uit Zandvoort-Noord ging als kind altijd met haar vader mee naar het circuit. Hij was als Rode Kruis-medewerker bij elke raceweekend aanwezig. "Ik moest altijd wel flink wennen aan de herrie die de wagens maakten, maar vond het fantastisch. Ook was het altijd een feest van wildkampeerders en parkeerders, die bij ons thuis aanbelden of ze konden douchen of van de wc gebruik mochten maken. Na afloop ijsjes verkopen aan de mensen die urenlang in de file stonden. Ik denk er met een brede glimlach graag aan terug."


foto-parkeren
Tijdens de Grand Prix was elke strook grond bezet en niemand maakte zich eigenlijk druk. "Het zijn maar drie dagen en maandag is alles weer voorbij".(Foto: Gerrie Hoekstra)


Verhuren

De bijna 90-jarige Liny Hoekstra-Smit kan het zich allemaal nog prima herinneren. "Vanaf het moment dat we halverwege de jaren '50 een huis kregen toegewezen in plan Noord, ben ik tijdens de Grand Prix gaan verhuren. Bij gebrek aan hotelkamers deden veel mensen dat. In de beginjaren verhuurde ik mijn gehele huis en gingen we zelf op de zolder wonen. De gasten maakten er echter een rommeltje van en nadien verhuurde ik alleen de twee tweepersoonskamers, met de douche op de gang en een uitgebreid ontbijt in de huiskamer. Ik begon met 6 gulden per persoon en heb dit een flink aantal jaren volgehouden. In het jaar dat Gilles Villeneuve op drie wielen zijn capriolen op het circuit uithaalde, logeerde zijn manager Gaston Parent bij ons. Dat kon toen nog allemaal."

Viskar

Rinse van der Meulen werkte begin jaren '80 in de viskar van Floor onder aan de wedstrijdtoren naast de Hugenholtzbocht. Zo'n karakteristieke oude viskar met kleurrijke vlaggen. Bernie Ecclestone was de kleine grote baas van de Formule 1 en bepaalde de jaarlijks hogere prijs die circuiteigenaren moesten betalen. Ook bepaalde hij welke reclame er langs het circuit moest worden geplaatst. Groot was de verbazing bij Rinse toen Ecclestone persoonlijk aan de kraam, begeleid door een advocaat, eiste dat de vlaggen van Ouwehand en de blikken van Kersebeke-zuur moesten worden verwijderd. Alles had zijn prijs.

Hebt u zelf nog meer leuke herinneringen en anekdotes, neem dan contact op met Autosport.nl via het emailadres info@autosport.nl. Wij nemen dan contact op.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet