Sportscars

Sportscars: Aston Martin bevestigt stopzetten hypercar-programma

200219 Valkyrie Hypercar
Red Bull-F1-coureurs Verstappen en Albon testten de Valkyrie onlangs op Silverstone

Zoals gisteren al aangekondigd volgde vandaag de bevestiging van Aston Martin dat het hypercar-programma is stopgezet, in het kader van een hernieuwde beoordeling van de autosportactiviteiten van het merk. Aston Martin noemt "veranderingen in de sport", waaronder de aankondiging van het nieuwe LMDh-platform in het kader van de convergentie tussen ACO en IMSA, als de voornaamste aanleiding om de sportactiviteiten opnieuw te beoordelen. David King, president van Aston Martin Racing, verklaarde: "Met een dusdanige verandering in de sportwagenracerij geeft de beslissing, onze instap in de WEC-hypercar-klasse te onderbreken, ons de tijd en een adempauze om de status van de sport op het hoogste niveau en onze positie daarin rustig te beoordelen."

Tekst: René de Boer
Foto's: Getty Images/Red Bull Content Pool

Inmiddels kwamen er ook reacties vanuit de FIA, de ACO en de organisatie van het FIA WEC. De beslissing van Aston Martin wordt daarin 'betreurenswaardig' genoemd, maar tegelijkertijd wordt gesteld dat het 'wellicht niet onverwacht' komt, 'gezien in het licht van de aanhoudende geruchten in de afgelopen zes maanden met betrekking tot de zwakte van de uitstraling van het merk in de zich snel ontwikkelende automobielmarkt, samen met de beslissing om in 2021 als fabrieksteam in de Formule 1 te stappen'.

Niettemin spreken ACO, FIA en WEC de hoop uit dat Multimatic en Red Bull Advanced Technologies als ontwikkelingspartners van het hypercar-programma een oplossing vinden om het programma te doen slagen en de Aston Martin Valkyrie naar het circuit te brengen.

Richard Mille, voorzitter van de FIA-lange-afstandscommissie, zegt: "Ik blijf ervan overtuigd dat het hypercar-platform de juiste lange-termijnoplossing voor her FIA WEC is." ACO-president Pierre Fillon verklaart: "De deelname aan de 24 Uur van Le Mans en het FIA WEC, met dit niveau van technologie en budget, is voor een fabrikant een onbetwiste kans om zijn competitiviteit te demonstreren. Dan gaat het om meerdere aspecten: techniek, efficiency, gunstiger brandstofverbruik, duurzame mobiliteit. De convergentie van ACO en IMSA beperkt deze categorie niet en de volgende elementen in de technische details van het gemeenschappelijke platform, die medio maart in Sebring zullen worden onthuld, bevestigen dat." Gérard Neveu, CEO van het FIA WEC, zegt: "Dit is geen goed nieuws voor het WEC op korte termijn, maar verandert onze plannen op midellange en lange termijn niet. We hebben nog steeds Toyota en Peugeot plus andere deelnemers die interesse hebben getoond in de Le Mans Hypercar, en met de komst van LMDh zullen we vele nieuwe fabrikanten verwelkomen."

200219 Valkyrie Red Bull
Red Bull-F1-coureurs Verstappen en Albon testten de Valkyrie

Op Silverstone testten Red Bull F1-coureurs Max Verstappen en Alex Albon onlangs de productieversie van de Aston Martin Valkyrie. Red Bull maakte daarvan een filmpje, dat hieronder te vinden is.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet