IndyCar

Indycar: 1e Testdag COTA valt in het water. Jimmie Johnson in 2021 naar Indycar?

Rinus Veekay sloot de tweede sessie na twee installatie rondjes als eerste af. De eerste sessie moest ook al vanwege het slechte weer snel afgebroken worden. Wel hoorden we dat men bij Indycar overweegt om het verblijf in COTA tot a.s. donderdag te verlengen. Tussen de bedrijven van Daytona door was ook zevenvoudig NASCAR kampioen Jimmie Johnson aanwezig.


2020 Texas 1
Tja weinig rondjes in COTA.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/PR/ Penske

1e Testdag COTA valt in het water. Jimmie Johnson in 2021 naar Indycar?
Veel valt er over de eerste testdag in COTA niet te vertellen. Wel dat Josef Newgarden en Rinus Veekay na twee installatierondjes snel waren. Jimmie Johnson was eveneens aanwezig. Eind dit jaar loopt zijn contract bij het team van Hendrick Motorsports in NASCAR af.

De inmiddels 44 jarige Johnson overweegt om volgend jaar misschien enkele Indycar-wedstrijden te rijden. Johnson: "Ik heb wat vrienden hier en ben hierna toe gekomen om plezier te hebben. Ik hou van Austin en hopelijk kunnen we toch wat actie zien. Op het eind van vorig jaar wist ik dat ik het met 38 races per jaar wel gehad had. Dus ik was nogal opgetogen. Ik wil veel dingen proberen en zowel Indycar en sportscars staan bij mij hoog op de lijst."

De invoering van de aeroscreen heeft Johnson's belangstelling zeker verhoogd. Jimmie Johnson: " Vanuit een veiligheids standpunt ben ik het gewend om een dak boven mijn hoofd en een ruit voor mij te hebben. Deze veiligheidsstap heeft werkelijk mijn interesse voor Indycar geopend. In mijn jeugd ging ik naar de GP van Long Beach en was een echte Indycar fan. Mijn carriere ging echter een andere richting uit."Johnson bevestigde dat hij 12 jaar geleden al met Roger Penske hierover gesproken had.

12 Power
Slechts enkele rondjes op COTA. Hier Will Power in actie.

Jimmie Johnson: " Als een kind droomde ik van het racen in Indycar. Ik ging naar Long Beach en Rick Mears was mijn held. En net als ik kwam hij uit de offroad scene. Het was altijd wel een beetje bij mij op de radar. Ik weet niet wat 2020 voor mij inhoudt, maar ik sta er voor open. Als de juiste gelegenheid zich voordoet wil ik het zeker overwegen."

Johnson sprak de afgelopen twee dagen met verschillende coureurs uit NTT Indycarseries. Scott Dixon: "Super van hem om naar de races te komen. Dat is nu Jimmie. Een racer die iets anders wil proberen. Het is goed om hem in de paddock te zien en dat hij iets wil proberen. Een legende in de sport en een goed mens en daarom respecteer ik hem."

Oud Indycar-coureur Dario Franchitti vindt het fantastisch. "Hij heeft al gedurende lange tijd interesse getoond. Jimmie is een vriend van ons en als hij aan het eind van het seizoen stopt kan hij al die dingen doen die bij hem op zijn verlanglijst staan. Zou fantastisch om hem in Indycar te zien."

Ook Graham Rahal zou graag tegen Johnson willen racen. "Het zou een eer zijn om tegen hem te racen want dit is een legende. Simpel hij is één van de besten. Voor hem is de grootste uitdaging het remmen en de neerwaarste druk die daarmee gepaard gaat. Het acclereren gaat snel, maar een NASCAR Cup auto heeft ook een ton aan vermogen. Hij zal zich snel aanpassen. Met wat testen zit hij er zeker bij. Ik zou het graag zien dat deze gasten de uitdaging aannemen en het doen Scott McLaughlin en Jimmie Johnson overwegen het. Bij al deze mensen zijn de ogen open gegaan en zien wat er hier allemaal aan de hand is. Indycar is rijzende en zij willen daar deel van uitmaken." aldus Rahal.

2020 Johnson Dixon

Vakgesprek tussen Jimmie Johnson en Scott Dixon.


Tony Kanaan overweegt eveneens terug te komen als Johson instapt. "Fantastisch. Als hij terugkomt ben ik er bij om "wheel banging" met hem te doen. Een legende, een echte racer, die in van alles racet van wat los en vast zit. Een legende die van een legendarische sport deel uit wil maken."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet