GT

IGTC: Matt Campbell op pole in Bathurst dankzij galavoorstelling in shootout, volop schade op zaterdag (lang)

200201 Bathurst quali Campbell
De Absolute Racing-Porsche start dankzij Matt Campbell vanaf de pole-position

Hij was vorig jaar al de ster van de show toen hij dankzij een spectaculaire slotfase met drie inhaalacties de overwinning in Bathurst veiligstelde. Nu heeft de jonge Matt Campbell ook de prestigieuze Allan Simonsen Pole Award: met een absolute galavoorstelling in de shootout voor de snelste tien zette de Australiër in de Absolute Racing-Porsche met het het startnummer 911 een tijd van 2:03,555 minuten op de klokken en behaalde daarmee de beste startpositie voor de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour. Naast hem op de eerste startrij staat de 59 Racing-McLaren van Alvaro Parente. Beste team met Nederlandse inbreng op de grid is de Craft Bamboo/Black Falcon-Mercedes, die Maro Engel als zesde kwalificeerde. Hier is Yelmer Buurman een van de rijders in het team. Er was opmerkelijk veel schade op de zaterdag, die resulteerde in het terugtrekken van nog eens minstens drie auto's. En ook de kangoeroes lieten zich niet onbetuigd...

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO, B12h, PR

200201 Bathurst quali roo
Only in Australia: kangoeroes op de baan in de vrije training!

Kort na de start van de enige vrije trainingsessie van vandaag was er al een curieus incident, dat je buiten Australië nergens tegenkomt: twee kangoeroes waren over de omheining aan de binnenkant van de baan gesprongen en bevonden zich op het asfalt tussen Griffins Bend en The Cutting, net toen de rijders aan hun eerste ronde waren begonnen. De wedstrijdleiding staakte de sessie onmiddellijk. Er was geen schade aan de dieren of de auto's en na zo'n 25 minuten hadden de kangoeroes weer een veilig heenkomen gezocht, waarna de training kon worden voortgezet. Aan het eind van de training, met nog ruim drie minuten te gaan, werden de rode vlaggen opnieuw gezwaaid na twee crashes, onafhankelijk van elkaar: Oliver Jarvis raakte met de nummer 8-Bentley hard van de baan bij The Chase, waar Tim Pappas vorig jaar de Black Swan-Porsche afschreef. Het leek erop dat er sprake was van een remdefect. Vrijwel gelijktijdig raakte Daniel Serra bij MacPhillamy Park de controle over de HubAuto Corsa-Ferrari kwijt en belandde eveneens hard in de afgrenzing. Het M-Sport Bentley-team gaat ervan uit dat de auto van Jarvis nog kan worden gerepareerd, de HubAuto-Ferrari is echter uit de wedstrijd.

200201 Bathurst Quali Dries Vanthoor
Snelste tijd voor Dries Vanthoor in de laatste vrije training

De snelste tijd in de afsluitende vrije training was voor Dries Vanthoor in de nummer 2-Audi, nadat eerder Marco Mapelli in de FFF-Lamborghini lange tijd de ranglijst had aangevoerd. De Italiaan werd uiteindelijk als tweede geklasseerd, voor Kelvin van der Linde in de nummer 222-Audi en Benjamin Barker in de Grove-Porsche, die als vierde algemeen de snelste rijder uit de Pro-Am-klasse was.

Ook in de eerste kwalificatie waren er de nodige zware ongevallen. De eerste onderbreking was het gevolg van een crash van Fred Vervisch in de nummer 2-Audi bij McPhillamy Park. De tweede rode vlag volgde na een zware crash van de The Bend Motorsport Park-Mercedes met Yasser Sahin aan het stuur, die van de baan raakte na een aanrijding met Cameron McConville in de nummer 6-Wall-Lamborghini. Tyler Everingham kon in de nummer 92-MARC de chaos niet meer ontwijken en crashte eveneens, waarbij hij een mogelijke verwonding aan zijn linker been opliep. Dirk Müller stopte met zijn Nineteen Corp-GT4-Mercedes op de baan om assistentie te verlenen. Raffaele Marciello sloot de sessie in de nummer 999-Mercedes als snelste af.

200201 Bathurst quali Engel
De Craft Bamboo/Black Falcon-Mercedes was de enige auto met Nederlandse inbreng in de top tien

In de tweede kwalificatie werden de tien snelste teams bepaald, die aan het einde van de middag mochten deelnemen aan de pole-shootout. Ook hierin ging het niet zonder schade. Eerst crashte Marvin Kirchhöfer de nummer 62-R-Motorsport-Aston Martin bij Reid Park. De Duitser raakte op de kerbstone aan de buitenkant de controle over de auto kwijt en ging ondersteboven. Daarbij mogen hij en de organisatoren nog van geluk spreken dat de auto niet over het hek ging, waar traditioneel vele bezoekers staan... Ditmaal was het Renger van der Zande die op de baan stopte en Kirchhöfer te hulp kwam, maar de Duitser kwam met de schrik vrij. De Aston Martin is echter ook uit de race. De tweede onderbreking volgde twee minuten voor het geplande einde, toen Dean Canto op de Brock Skyline van de baan raakte en met de nummer 29-Trofeo Motorsport-Lamborghini bovenop de bandenstapels eindigde. Daarna werd de sessie niet meer voortgezet. De snelste tijd was voor Matt Campbell in de Absolute-Porsche, een tiende voor de Craft Bamboo/Black Falcon-Mercedes van Maro Engel en Yelmer Buurman en 0,17 seconden voor de 59Racing-McLaren van Alvaro Parente.

In de shootout stond João Paolo de Oliveira in de KCMG-Nissan lange tijd bovenaan, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Raffaele Marciello, die met de nummer 999-GruppeM-Mercedes sneller was. Ook Parente in de McLaren maakte een tijdlang aanspraak op de pole-position, maar uiteindelijk was het Matt Campbell in de Absolute-Porsche die de snelste tijd neerzette. Al in de eerste sector was hij 0,362 seconden sneller dan Parente, waar hij in de tweede sector tot bovenop de berg nog eens zo'n vier tienden aan toevoegde, zodat hij een marge van 0,742 seconden had voor het resterende gedeelte van de baan. Door de iets lagere rechte-lijnsnelheid van de Porsche verloor Campbell daar bijna een halve seconde, maar uiteindelijk had hij met 0,224 seconden nog meer dan genoeg voorsprong voor de pole-position. Achter de Porsche en de McLaren starten de Mercedes van Marciello en de KCMG-Nissan als derde en vierde, gevolgd door Laurens Vanthoor in de nummer 1-EBM-Porsche en de Craft Bamboo/Black Falcon-Mercedes van Maro Engel, Yelmer Buurman en Luca Stolz.

200201 Bathurst Quali Zande
15e tijd voor de JAS-Honda met Renger van der Zande

In de Walkenhorst-BMW, waarmee ook Nicky Catsburg rijdt, namen Augusto Farfus en Chaz Mostert de kwalificatie voor hun rekening, wat resulteerde in de 15e tijd. De Garage 59-Aston Martin met Bathurst-debutant Olivier Hart, Andrew Watson en Roman de Angelis werd als 20e geklasseerd. De JAS-Honda met Renger van der Zande, Dane Cameron en Mario Farnbacher eindigde op de 24e plaats in de gecombineerde kwalificatie-uitslag. De pole-position in de GT4-klasse was voor de RHC Jorgensen/Strom-BMW M4 GT4 van Daren Jorgensen, Brett Strom en Danny van Dongen, terwijl Nick Percat de nummer 91-MARC als snelste in de Invitatieklasse kwalificeerde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet