GT

IGTC: Eerste niet-starter en snelste tijd Van Gisbergen op openingsdag Bathurst

200131 Bathurst Friday Gar59 Aston
Olivier Hart reed zijn eerste ronden op Bathurst met de Garage59-Aston Martin

In de optelling van de vier vrije trainingen die vandaag plaatsvonden op het Mount Panorama Circuit in de aanloop naar de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour van dit weekeinde reed Shane van Gisbergen in de Triple 8 Engineering-Mercedes-AMG GT3 de snelste tijd. In de afsluitende sessie van de dag kwam de Nieuw-Zeelander met Nederlandse wortels tot een tijd van 2:03,9649 minuten, waarmee hij als enige onder de 2:04 reed. De Australiër Anton de Pasquale kwam met de nummer 777-Mercedes, rijdend onder de vlag van The Bend Motorsport Park, maar ook ingezet door het Triple 8-team van Roland Dane, tot de tweede tijd op twee tienden van Van Gisbergen. Daarachter volgden twee Audi's van het Audi Sport Team Valvoline, respectievelijk de nummer 222 in handen van Kelvin van der Linde en de nummer 2, bestuurd door Chris Mies. Zoals altijd waren er op de eerste trainingsdag ook al de nodige incidenten en kan tevens de eerste niet-starter worden genoteerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO

In Bathurst wordt wel eens gezegd dat het al een prestatie op zich is als je als team de start van de race haalt zonder voor die tijd al je auto te hebben afgeschreven. Was het vorig jaar de Black Swan-Porsche met ondermeer Jeroen Bleekemolen die voortijdig forfait moest geven nadat teameigenaar Tim Pappas in de beginfase van de eerste vrije training zwaar gecrasht was, nu is een van de beide KCMG-Nissans al uit de strijd voordat die goed en wel begonnen is. Aan het eind van de eerste training crashte Josh Burdon en beschadigde het chassis daarbij zodanig dat de auto ter plekke niet meer kan worden gerepareerd. Einde oefening derhalve voor Burdon en de beide Japanners Katsumasa Chiyo en Tsugo Matsuda, waarbij met Chiyo, de absolute sensatie in de slotfase van de race in 2015, een oud-Bathurst-racewinnaar verstek moet laten gaan. Eerder in de training had Burdon de snelste tijd op de klokken gezet.

200131 Bathurst Friday Triple8 Merc
Snelste tijd van de dag voor Shane van Gisbergen in de Triple 8-Mercedes

Ook andere deelnemers bleven niet vrij van problemen, onder wie Maro Engel in de nummer 77-Craft Bamboo/Black Falcon-Mercedes, bij wie in de tweede training de rechter achterwielophanging brak, waarop de auto achterwaarts de muur van bocht 2 in ging. Meestal is het omgekeerde het geval... De beide Bentleys konden niet deelnemen aan de vierde training vanwege respectievelijk een motorwissel en een sensordefect. Ook bij de nummer 12-NED Racing-Porsche moest de motor worden gewisseld, nadat Romain Dumas in de tweede training op de baan tot stilstand was gekomen.

200131 Bathurst Friday Sunenergy1 Merc
David Reynolds reed met de SunEnergy1-Mercedes de snelste tijd in de derde training

Naast de snelste tijd van de dag voor Shane van Gisbergen in de Triple 8-Mercedes in sessie vier eindigden ook in twee van de de andere drie vrije trainingen telkens een Mercedes bovenaan. Raffaele Marciello was in de tweede training het snelst met de GruppeM-Mercedes, David Reynolds reed in de derde training de snelste tijd met de SunEnergy1-Mercedes. De enige niet-Mercedes bovenaan de tijdenlijst was zoals gemeld de nummer 35-KCMG-Nissan NISMO GT-R van Josh Burdon in de eerste training, voordat de auto crashte. Morgen is er nog een afsluitende vrije training, gevolgd door de kwalificatie en de pole-shootout voor de tien snelste teams.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet