IndyCar

Indycar/NASCAR: John Andretti verloor strijd tegen darmkanker

Triest nieuws uit Amerika vanavond. John Andretti, een volle neef van Mario Andretti heeft vandaag zijn jarenlange strijd tegen darmkanker verloren. Als veelzijdig coureur behaalde John Andretti successen in Indycar, NASCAR, Sportscars en zelfs in de NHRA dragseries. John Andretti werd slechts 56 jaar oud.

John Andretti

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/NASCAR

John Andretti verloor strijd tegen darmkanker
Na een jarenlage strijd tegen darmkanker viel vandaag voor John Andretti op 56-jarige leeftijd veel te vroeg de finishvlag. Een veelzijdig coureur die in verschillende autosportdisciplines grote successen behaalde. In 1989 wist hij samen met Derek Bell en de betreurde Bob Wollek de 24U van Daytona in de Miller High Life/BF Goodrich Porsche 962 de 24U van Daytona op zijn naam te schrijven. Later dat jaar zou Andretti dankzij de bemoeienis van autosport.nl collega Ed Heuvink aan de Duitse Super Cup voor Groep C bolides op de Norisring deelnemen. Achter Frank Jelinski in de Joest Porsche 962 eindigde John als tweede.Als veelzijdig rijder wist Andretti twee Cup-wedstrijden op Daytona en Martinsville op zijn naam te schrijven. In CART/Indycar wist John in 1991 de openingswedstrijd in het Australische Surfer's Paradise met het VDS Team op zijn naam te schrijven.

Meira Fisher Andretti
Mooie tijden. John Andretti in gevecht met Sarah Fisher en de Braziliaan Vitor Meira.

In een statement maakte Andretti Autosport bekend dat men met een bezwaard hart moest mededelen dat John Andretti de strijd tegen darmkanker verloren heeft. "John was een liefhebbende echtgenoot, vader toegewijde zoon en vertrouwde neef. Een filantroop, een advocaat voor de sport, een toegewijde teamgenoot, een gedreven rijder en nog belangrijker een beste vriend."

Met zijn actie Race4Riley besteedde John enorm veel tijd en aandacht het Royal Riley Kinderziekenhuis. Toen er in 2017 voor het eerst darmkanker bij John geconstateerd werd, besloot hij terug te vechten. Voor preventie en vroege detectie liet John duidelijk zijn stem horen. Met een vroege screening hielp hij talloze anderen en redde daardoor van velen het leven.

"Wij zullen John's oprechte geest met het helpen van anderen altijd bij ons dragen. Vandaag zijn onze gebeden met Jarrett, Olivia, Amelia, onze familie en de fans wereldwijd. Wij dringen er bij al onze volgers op aan om #Check it for Andretti te gebruiken.

John Andretti schreef in 1994 geschiedenis door als eerste rijder zowel de Indy 500 als de Coca Cola op dezelfde dag te rijden. Op Indy eindigde hij als tiende maar moest vanwege technische problemen in de Coca Cola 500 opgeven. Nadat Andretti een streep onder zijn actieve carriere had gezet bleef hij in verschillende hoedanigheden actief in de autosport. Zijn zoon Jarrett is eveneens een veelzijdig rijder in de USAC Open Wheel series en sportscars. In 2017 maakte John Andretti bekend dat hij aan darmkanker leed.

IMSA President John Doonan: " Wij zijn zwaar getroffen door het nieuws dat onze vriend John Andretti is overleden. John was een extreem getalenteerde IMSA racer, zijn overwinning in de 24U van Daytona 1989 en drie andere overwinning zijn daar het bewijs van. Hij was één van de meest veelzijdige rijders ooit door races in IMSA, NASCAR, Indycar en NHRA te winnen. Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie Andretti, vrienden en collega's. Hij zal door velen binnen de autosportgemeenschap gemist gaan worden."

2009 nscs john andretti car
John met zijn Chevrolet in actie. 2009 tijdens de Daytona 500.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet