IndyCar

IndyCars: Afscheidstournee van vijf ovalraces voor Tony Kanaan

200130 Kanaan portret 480
Tony Kanaan kondigde een afscheidstournee van vijf ovalraces aan

Tony Kanaan, van 1998 tot en met 2002 actief in de ChampCars en sindsdien in de Indycar-series, zal dit jaar zoals verwacht alleen nog maar de vijf ovalraces in Indycars rijden, zo maakte de Braziliaanse rijder vandaag tijdens een persconferentie op de Indianapolis Motor Speedway bekend. Op de 'Brickyard' won Kanaan in 2013, zijn grootste individuele racesucces. In 2004 werd hij met Andretti Green Racing kampioen in de Indycars. Met dit team was hij van 2002 tot en met 2010 actief. Daarnaa reed hij achtereenvolgens voor KV Racing (2010-2013), Chip Ganassi Racing (2014-2017) en AJ Foyt Enterprises (2018-2020). Met de nummer 14-auto van AJ Foyt rijdt de 45-jarige Kanaan dit jaar de ovalraces in Indianapolis, Texas, Richmond, Iowa en Gateway. 'TK Last Lap' is de titel van zijn afscheidstournee.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Geheel vrijwillig is het aangekondigde afscheid van Kanaan niet, maar het was natuurlijk nog slechts een kwestie van tijd, want de afgelopen twee seizoenen was de spirit er al een beetje uit. Slechts een top-drie-klassering, op Gateway vorig jaar, en in totaal acht top-tien-plaatsen uit 34 races in die twee jaar waren toch wat matig. Bovendien verloor AJ Foyt vrijwel de volledige ondersteuning van ABC Supply als een van de grootste sponsors van het team, waardoor het onmogelijk bleek om voor Kanaan nog een volledig seizoen te realiseren. Niettemin stelde Kanaan in het vooruitzicht dat hij wellicht ook de komende jaren nog in de Indy 500 zal aantreden.

200130 Kanaan actie 2
Kanaan een aantal jaren geleden in actie op de oval van Indianapolis

"Ik voel en weet dat ik dit nog lange tijd kan doen, maar zoals met alles in het leven is er ook in de racerij sprake van een cyclus", zei Kanaan in een persbericht. "Lange tijd wordt me al gevraagd wanneer ik stop en mijn antwoord daarop was altijd hetzelfde: op de dag waarop ik 's morgens wakker word en het gevoel heb dat ik dit niet meer kan, dan stop ik."

200130 Kanaan actie
Op stratencircuits, zoals hier in Long Beach, en 'road courses', komt Kanaan niet meer met de IndyCar in actie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet