Diversen

Div: Kyle Larson wint prestigieuze Chili Bowl in Tulsa Oklahoma

Na de Daytona 500 en de Indy 500 is de Chili Bowl in het Tulsa Exhibition Centrum in Oklahoma één van de grootste midget indoor autosportevenementen in de VS. Het betekent eigenlijk de opening van het Amerikaanse autosport seizoen. Dit jaar verschenen er een aantal Indycar en NASCAR coureurs aan de start. Kyle Larson was de grote triomfator. In een boeiend duel versloeg hij drievoudig winnaar Christopher Bell.

2020 Larson
Eindelijk heeft Kyle Larson na dertien jaar de Super Bowl op zijn naam geschreven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Toyota Racing USA

Kyle Larson wint prestigieuze Chili Bowl in Tulsa Oklahoma
Voor de 34e maal vond afgelopen week in Tulsa het grootste indoor autosport evenement ter wereld plaats. Een week lang racen in spectaculaire voorrondes totdat je in de A-Finale komt. Kyle Larson, Christopher Bell en Rico Abreu waren de grote favorieten dit jaar. Vorig jaar verloor Kyle Larson de wedstrijd in allerlaatste ronde. Na dertien pogingen slaagde Larson er eindelijk in om dit prestigieuze evenement op zijn naam te schrijven. Polesitter Christopher Bell nam 38 ronden lang de leiding totdat Larson toesloeg. Na een herstart in de 34e ronde lagen Bell en Larson op gelijke hoogte. Tussen Turn 1 en Turn 2 ging Larson onderaan Bell voorbij en hield direct de deur dicht.

Na een crash van Aaron Reutzel met Thomas Meseraull 15 ronden voor het einde zag Larson zijn voorsprong aanmerkelijk krimpen. De gecrashte coureurs vestigden wel een nieuw wereldrecord overigens. Voor de 77e keer ging er de afgelopen weekend iemand in Tulsa over de kop. Aan spektakel geen gebrek.

1 17 2020 Chili Bowl Bell Hero

Christopher Bell kwalificeerde zich afgelopen week voor de finale.

Bij de herstart in de 41e ronde kon Larson iets profiteren toen Rico Abreu(de kleinste coureur ter wereld overigens...) bij Bell in de aanval ging en tijdelijk de tweede plek overnam. Dit stelde Larson in staat om van Bell tijdelijk afstand te nemen. Polesitter Tanner Thorson, die eveneens tien ronden voor het einde een eerste overwinning in het vizier had, moest tien ronden voor het einde met een technisch defect opgeven en zorgde voor de allerlaatste neutralisatie. Na de herstart wist Bell nog terrein te winnen maar werd met een voorsprong van slechts 0.801 secs. verslagen. Larson beschouwt het winnen van de Chili Bowl als één van de grootste overwinningen in zijn carrière "Jammer voor NASCAR, jammer voor Daytona maar dit is wel de grootste overwinning in mijn carrière tot nu toe. Wat ontzettend stoer is dit! Het heeft mij dertien jaar gekost om dit te winnen. Bijna de helft van mijn leeftijd." Inmiddels heeft Larson negen van de elf wedstrijden waarin hij in de finale kwam gewonnen.

Kyle Larson: "Ik denk dat we allemaal een beetje nerveus werden toen Christopher buitenom de leiding nam. Ik deed er dan ook alles om hem bij te houden en denk wel dat ik dit goed deed. Bij één herstart bleef ik bij hem in de buurt en maakte een aantal runs buitenom. Ik wist dat het belangrijk was om naar hem toe te glijden. Ik wilde snel aan hem voorbij want Christopher is wel één van de besten. Gelukkig kwam ik snel aan hem voorbij en probeerde geen foutjes meer te maken. Maar omdat ik aan het eind van de wedstrijd wat slordiger werd, werd ik ook wat nerveuzer en kreeg allerlei nachtmerries in mijn hoofd. Maar het was fantastisch om de Chili Bowl in mijn eigen auto te winnen." Nieuwkomer Cannon McIntosh eindigde als derde. Zeker een naam om voor de toekomst in de gaten te houden.

2020 McIntosh

Cannon McIntosh. Een naam om te onthouden.In totaal namen er de afgelopen week maar liefst 343 coureurs uit 40 Amerikaanse staten en zes landen deel. Tevens een nieuw wereldrecord in Tulsa. 77 maal ging er iemand over het moede hoofd......

Uitslag na 55 ronden
1 3 Kyle Larson
2 2 Christopher Bell
3 8 Cannon McIntosh
4 11 Logan Seavey
5 4 Rico Abreu
6 5 Jonathan Beason
7 12 Michael Kofoid
8 18 Blake Hahn
9 9 Ryan Bernal
10 14 Tucker Klaasmeyer

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet