Formule 3

F3: Joey Alders vergroot voorsprong als leider tussenstand F3 Asian Championship (UPD: reactie Alders)

200118 F3 Asia Start R1
Het F3 Asian Championship kwam dit weekeinde in actie in Abu Dhabi

Met achtereenvolgens een vijfde plaats (en de punten voor de vierde), een overwinning en een zesde plaats (met de punten voor de vijfde) vergrootte Joey Alders tijdens het derde raceweekeinde van het F3 Asian Championship op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap. De Nederlandse rijder van het Chinese team BlackArts Racing kwam met een marge van 37 punten naar Abu Dhabi en kan met 48 punten voorsprong op zijn naaste concurrent Jack Doohan de thuisreis aanvaarden. Met nog twee weekeinden en in totaal zes races te gaan zijn Alders' titelkansen prima. Naast onze landgenoot wisten ook de Spanjaard Sebastian Fernandez en de Japanner Ukyo Sasahara in Abu Dhabi een race te winnen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

UPD: zondag 10.00 uur: Inmiddels hebben we ook een reactie ontvangen van Joey Alders op het raceweekeinde. Hij meldde het volgende: "De back-to-back weekeinden in Dubai en Abu Dhabi zitten erop en het waren twee geslaagde weken. In Abu Dhabi zaten we er in de vrije trainingen op donderdag een stuk dichterbij dan in Dubai, dus dat was een goede start. Q1 verliep goed met de tweede tijd, slechts 0,051 achter de pole. Q2 verliep totaal anders: net toen ik wilde beginnen aan mijn pushronde was er een rode vlag, waarna we nog maar zes minuten hadden en mijn banden niet meer top waren. Daarnaast had ik ook nog veel last van verkeer, waardoor ik niet verder kwam dan P7. In de eerste race hadden we veel last van blokkerende wielen, wat het verdedigen lastig maakte. In race 2 eindigde ik achter Chadwick, die als enige nog nieuwe banden had voor deze wedstrijd, maar die kreeg dus 20 seconden voor een jumpstart. Daardoor had ik een belangrijke winst met 25 punten voor het kampioenschap. In race 3 mocht ik uiteindelijk als zesde starten dankzij een gridstraf van Calderón. Het mangen van de banden was wederom cruciaal, iets waar ik normaal heel goed in ben, maar door twee safety-car-fasen kwam iedereen weer dichterbij en was mijn voordeel weg. Uiteindelijk finishte de hele top zeven op de plaatsen waarop ze gestart waren In ieder geval was het belangrijk om de punten voor het kampioenschap binnen te halen. Met twee eerste en twee tweede plaatsen uit de afgelopen zes wedstrijden staan we nu eerste met 48 punten voorsprong."

Hoewel Alders na sterke optredens in de eerste twee raceweekeinden van het kampioenschap in respectievelijk Maleisië en Dubai opnieuw goed presteerde, kwam er wel een einde aan zijn reeks van 100-procent podiumfinishes. In de eerste wedstrijd van het weekeinde was de Japanner Ukyo Sasahara dominant. Hij won het afgelopen seizoen de titel in het F3 Asian Championship (dat toen van begin april tot eind september liep) en werd daarnaast kanpioen in de Japanse Porsche Carrera Cup.

200118 F3 Asia R1 Hitech
1-2 voor Hitech in de eerste race met Sasahara en Mazepin (r.)

Dit seizoen had hij in de F3 nog niet echt kunnen schitteren, maar daarin kwam nu verandering. Vanaf pole nam hij direct de leiding, terwijl Doohan direct Alders passeerde en de tweede plaats veroverde. Die manoeuvre kon echter volgens de wedstrijdleiding niet door de beugel, waarop Doohan zijn positie moest teruggeven. Omdat de onderlinge verschillen slechts klein waren, viel Doohan daarop terug naar de vijfde plaats. Achter Sasahara, die zijn voorsprong meer en meer uitbouwde, kwam Alders onder druk van Mazepin, ging wijd en viel uiteindelijk terug naar de vijfde positie, waar hij ook eindigde. Sasahara en Mazepin maakten er een 1-2 voor Hitech Grand Prix van, met de maximale score voor de Rus omdat Sasahara officieel gastrijder is. Daarachter eindigden Doohan, Fittipaldi en Alders op de plaatsen drie tot en met vijf.

200119 F3 Asia Chadwick
Jamie Chadwick stond op pole voor race twee, maar vertrok iets te enthousiast

De snelste rondetijd in race één leverde W-Series-kampioene Jamie Chadwick de pole-position op voor de tweede race van het weekeinde, maar ze startte iets te voortvarend, zoals naderhand zou blijken. Doohan kwam wel regulier weg, nam snel de leiding van Chadwick over, maar moest – net als daags tevoren bij Alders – zijn positie weer afgeven. De safety-car kwam in actie na een aanrijding tussen Calderón en Smith. De volgorde luidde Doohan, Chadwick, Sasahara en Alders. In de zesde ronde werd de race weer vrijgegeven. Een ronde later passeerde Alders Sasahara en korte tijd daarna viel Doohan met een technisch probleem uit. Daarmee was Alders tweede achter Chadwick en in die volgende kwamen ze over de eindstreep, maar naderhand besliste de wedstrijdleiding dat Chadwick voor een valse start een tijdstraf kreeg. De Britse viel daarmee terug naar de achtste plaats, Alders erfde de winst voor Sasahara, De Francesco, Fernandez en Fittipaldi.

In de derde en afsluitende wedstrijd van het weekeinde startte Fernandez vanaf de pole. De Spanjaard nam bij de start de leiding voor Doohan en Mazepin, Sasahara en Fittipaldi, maar nog in de eerste ronde volgde er een interventie van de safety-car, nadat Kanamaru in de vangrails was geëindigd. In de vijfde ronde werd de race vrijgegeven. Korte tijd later echter kwam de safety-car opnieuw in actie nadat er een plastic flap van een van de kerbstones was losgeraakt en op de baan lag.

200119 F3 Asia Alders
Joey Alders behoudt de leiding in de tussenstand

De herstart volgde met het begin van de achtste ronde en opnieuiw hield Fernandez de leiding vast, die hij verdedigde tot aan het eind. Doohan kwam als tweede over de eindstreep, gevolgd door Mazepin, Sasahara, Fittipaldi en Alders. Lokale rijder Khaled Al Qubaisi, vorige week nog winnaar van de verkorte 24 Uur van Dubai, won als gastrijder bij zijn eerste optreden met een Formule 3-auto in alle drie de races de Masters-klasse voor 'gentlemen drivers'. Het voorlaatste raceweekeinde van het seizoen vindt op 14 en 15 februari plaats, opnieuw op het circuit van Sepang in Maleisië.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet