TCR Series

Stan van Oord naast Max Verstappen tweede Nederlander tijdens Grand Prix F1 weekend in Australië

Credits- Euan-Cameron

Stan van Oord staat in maart een prachtige nieuwe uitdaging te wachten. Tijdens de Grand Prix van Australië in Melbourne van 12 tot en met 15 maart 2020 zal hij deelnemen aan de TCR Asia Pacific Cup. Achter het stuur van een Audi RS 3 TCR van Track Tec Racing gaat Van Oord de strijd aan in een veld van naar verwachting 30 auto's. "Echt supergaaf om in het voorprogramma van de Formule 1 te gaan racen. Er doen veel topcoureurs vanuit de hele wereld mee, fantastisch om me daaraan te kunnen meten", kijkt de tweevoudig kampioen Supercar Challenge reikhalzend uit naar zijn debuut op Albert Park.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR/Euan Cameron

Stan van Oord won de afgelopen twee seizoenen samen met zijn teamgenoot Dennis de Borst in een Seat Cupra TCR de titel in de divisie Supersport 1 van de Supercar Challenge. Het Nieuw-Zeelandse team Track Tec Racing was op zoek naar een sterke coureur voor deelname aan de TCR Asia Pacific Cup in het voorprogramma van de Formule 1 Rolex Australian Grand Prix en zag in Van Oord de ideale invulling hiervoor.

TrackTecRacing-Audi-RS3-TCR

De 22-jarige Van Oord zal gaan rijden in een Audi RS 3 LMS TCR, een fantastische auto waarin hij in 2017 al enkele races reed in de TCR Benelux Cup. De TCR Asia Pacific Cup ziet de deelnemerslijst steeds verder groeien, het format tijdens de Grand Prix in Melbourne is natuurlijk ook een prachtig evenement. Inmiddels staat de teller al op 30 rijders, waaronder voormalig Bathurst 1000 kampioen Jason Bargwanna (Peugeot), James Moffat (Renault), WTCR fabrieksrijder Aurélien Comte (Peugeot) en vele anderen.

De TCR Asia Pacific Cup rijdt in Melbourne drie sprintraces. Op donderdag 12 maart staan de vrije training en kwalificatie op het programma, de races worden gereden op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 maart, voordat de Formule 1-coureurs in actie komen.

Carmen Doran, teammanager van Track Tec Racing, is blij Van Oord te hebben gecontracteerd: "Het is geweldig om Stan in ons team te hebben. Zijn TCR-ervaring en resultaten in de afgelopen drie jaar in Europa betekenen dat hij een sterke troef zal zijn voor het team. We hopen ook veel Nederlandse supporters te zien op de tribunes. 'The orange army' is inmiddels wereldberoemd en het zal mooi zijn als zij ook Stan in het voorprogramma van de Formule 1 komen aanmoedigen!"

svo-helm-480

Stan van Oord is laaiend enthousiast over deze mooie nieuwe kans: "TCR is overal in de wereld een geweldige serie. Het is voor mij een droom die uitkomt om tijdens een F1-weekend te kunnen racen. Vanwege het Max Verstappen-effect zullen er erg veel Nederlandse fans zijn en ik ga er alles aan doen om hen in Melbourne ook aan het juichen te brengen. Ik hoop in de top 10 te finishen, maar top 5 zou natuurlijk helemaal geweldig zijn. Ik denk niet dat ik in het nadeel ben omdat de baan nieuw voor mij is, want dat geldt voor alle deelnemers. Er is daar nog niet eerder een TCR-race gereden. Ik ga de nodige uren met mijn coach Niels Langeveld in de simulator doorbrengen om vertrouwd te raken met de baan."

Op dit moment is Van Oord ook al bezig met zijn plannen voor 2020. "Samen met mijn teamgenoot Dennis de Borst zal ik onze Nederlandse Supercar-titel verdedigen in een nieuwe Hyundai TCR."

De deelname van Stan van Oord is mogelijk dankzij de inspanningen van zijn vader Cees, die als COO werkzaam is in Australië. "Ik ben mijn vader erg dankbaar. Hij heeft hier veel tijd en moeite in gestoken en ik bewonder het dat het hem altijd lukt om iets waarin hij gelooft ook echt waar te maken. Daarom zal ik er ook alles aan doen om dit tot een succes te maken."

Cees van Oord is enorm trots dat zijn zoon tijdens een Grand Prix F1 weekend in een aansprekende raceklasse in actie kan komen. "Het is geweldig dat het gelukt is om dit voor elkaar te krijgen. Ik heb goede partners kunnen vinden die dit mogelijk maken en Track Tec Racing is enorm blij dat ze met Stan een competitieve coureur hebben gevonden. We kijken er allemaal enorm naar uit!"

Deelname aan dit prestigieuze F1-evenement betekent zowel voor Track Tec Racing als voor Van Oord het Australische racedebuut en wordt mede mogelijk gemaakt door FEBO, Riverside Crane Hire, One Global Logistics, GEM Industrial en QUEST Apartment Hotels.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet