NASCAR

NASCAR: NextGen NASCAR Test Miami

De afgelopen twee dagen werd de NASCAR NextGen. Auto door Toyota-coureur Erik Jones op de Miami Speedway getest. Het was de derde keer dat de auto overigens in actie kwam. Bij de twee vorige tests kwamen Austin Dillon(Chevrolet) en Joey Logano(Ford) in actie. Daarbij werd de media niet toegelaten. De test op de Miami Speedway was open voor zowel media als publiek.

2020 Gen Next 1
Voor de derde test van het NextGen chassis werd er op de Miami Speedway getest. 

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NextGen NASCAR Test Miami
Van het NASCAR NextGen chassis zijn slechts twee prototypes gebouwd. Eén exemplaar werd door NASCAR zelf gefabriceerd terwijl het andere exemplaar van Richard Childress Racing afkomstig is.

Eric Jones: " Ik heb nog nooit van een ontwikkelingsprogramma deel uitgemaakt en ik ben de eerste die op een 1,5 mijl baan mocht rijden. Cool. Voor iedereen was dit een leerproces maar ook genieten. Ik denk dat we binnen een korte tijd een lange weg afgelegd hebben. Erg cool om hiervan deel uit te mogen maken.

2020 Gen Next 4 Detailopname van de achterzijde. Nu is er natuurlijk wel veel telemetrie in de auto.

Richmond was niet meer dan een systeemcheck. Phoenix betekende meer ontwikkeling om over een betere auto te beschikken en dingen te verbeteren. We begonnen hier met een basis systeemcheck voor een 1.5 mijl baan en van daaruit proberen we een goede basis te vinden waar de komende maanden aan gewerkt gaat worden. Ik denk dat het erg waardevol geweest is."

Jones testte ook een sequentiële versnellingsbak. Het schakelen is genieten want ik heb in mijn carrière altijd met een normale bak gereden. Je kunt direct door de versnellingen gaan. Het was genieten om van de bak te leren en te pushen. Dat het maakt het op de roadcourses wat spannender voor je. En ook waartoe deze bak allemaal in staat is.

2020 Gen Next 3
Het Prototype werd door NASCAR en Richard Childress Racing gebouwd. Momenteel zijn er twee auto's. In de toekomst gaat men geburik maken van een eenheids Dallara chassis.

John Probst Senior President van NASCAR's Racing Innovation programma gaf op Miami Homestead een update over de volgende stappen die men bij NASCAR gaat nemen. "Wij zijn eigenlijk al begonnen met het maken van het Fase 3 Prototype waarin de lessen van de vorige tests verwerkt zijn. Zodra die klaar is gaan we dit chassis als een tweede auto gebruiken en daarmee gaan we auto's "in het verkeer"
simuleren.

Voor deze auto staat er nog één test na de wedstrijd in Fontana op de lijst. Voor ons zijn er wat logistieke redenen om daar te blijven en te testen. Maar het is ook belangrijk om "gerubberde condities"*(veel rubber op de baan) te hebben om te zien hoe dat dit in de wedstrijd is. We proberen zoveel mogelijk te simuleren zodat als we gaan racen er geen nieuwe lessen meer geleerd behoeven te worden. Wij kijken er naar uit om met deze auto's ook naar de superspeedways en roadcourses te gaan, maar we moeten nog steeds veel leren. We gaan terug met hetgeen wij nu hebben maar we hebben het gevoel in de juiste richting te zitten."

2020 Gen Next 2
NASCAR zal naar verwachting in de toekomst met hybride motoren gaan rijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet