IndyCar

Indycar: Rinus VeeKay en Scott McLaughlin verrassen tijdens Sebring rookietest

Rinus VeeKay sloot voor het team van Ed Carpenter Racing de allereerste rookie testdag op Sebring als snelste af. De Nederlander was 0,6 seconde sneller dan Oliver Askew en ruim een seconde sneller dan Scott McLaughlin!

2020 Veekay Test
Mooi begin van het seizoen; VeeKay verrast met snelste tijd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Ed Carpenter Racing/PR

Rinus VeeKay en Scott McLaughlin verrassen tijdens Sebring rookietest
Met een tijd van 52,3 seconden sloot VeeKay zijn eerste officiële testdag in 2020 als snelste af. Voor Veekay was het alweer drie maanden geleden dat hij voor het laatst in een raceauto had gezeten.VeeKay: "Vanaf het begin voelde het goed aan en ik ben erg verheugd over het verloop van de dag. Ik heb een goede band met het team en ook met mijn teamgenoot Conor Daly, ik vind dat we goed samenwerkten. Ik verhuis binnenkort naar Indianapolis om dichter bij het team te zijn.

62490061-7b07-4efb-95a5-fb12b72570c9

De teamgeest is fantastisch. Na drie maanden was iedereen blij om weer aan de auto te kunnen werken. Ik heb veel geleerd en we hebben kunnen werken aan de set-up, dus het was een topdag. Het was voor mij de eerste keer dat ik brandstof moest sparen en zo waren er veel nieuwe dingen vandaag. Ik heb nog nooit eerder zoveel geleerd op één dag."

Een andere rookie was Scott McLaughlin. Hij kreeg als beloning voor het behalen van het Supercars kampioenschap in Australië bij Team Penske een Indycar test aangeboden. De Nieuw Zeelander had in 2010 voor het laatst in een eenzitter gereden (Formule Ford /red.). McLaughlin kreeg assistentie van Simon Pagenaud en coach Rick Mears .

McLaughlin: "Simon stuurde mij met de auto in de juiste richting. Een kant die we nog niet waren uitgegaan. Maar op het einde van de dag wisten we een goede balans te vinden. Ik had een paar momentjes bij het vinden van de juiste grip van de auto en ik dacht dat ik al op de limiet zat. Maar als je met een set-up verandering een klein lichtje aan het eind van de tunnel ziet dan heb je er een goed gevoel over. Nooit eerder tevoren had ik zoveel druk op de remmen ervaren. Toen ik het pedaal voor de eerste maal aantipte dacht ik dat mijn hoofd er zowat werd afgerukt. In totaal heb ik 140 ronden afgelegd en werkten een groot programma af. Zo bouwde ik een goed gevoel op met de auto en het klikte op het eind van de dag. Persoonlijk was ik erg tevreden toen ik klaar was."

Wat de toekomst voor McLaughlin bij Team Penske op de lange termijn inhoudt is nog onbekend. De Nieuw Zeelander rijdt nog één seizoen in het Supercarkampioenschap en insiders verwachten dat het NASCAR of de sportscars bij Team Penske voor hem gaat worden. Jaren geleden kreeg NASCAR-coureur Brad Keselowski bij Team Penske ook eens een Indycar test op Road America aangeboden. Daar kwam verder geen vervolg meer aan.

2020 McLaughlin Slechts een seconde langzamer dan Rinus. Maar McLaughlin maakte na tien jaar afwezigheid in een formulewagen eveneens enorm veel indruk. Of daar een vervolg op komt hangt van Roger Penske en Tim Cindric af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet