Formule 3

F3: Opnieuw drie podiumplaatsen voor Joey Alders in F3 Asian Championship (lang)

200110 Joey PF
Met een overwinning, een tweede en een derde plaats deed Alders het ook in Dubai weer goed

Joey Alders blijft zijn succesreeks in het F3 Asia Championship voortzetten. Na zijn sterke optreden bij de seizoensstart in Maleisië, waar hij medio december twee overwinningen en een derde plaats behaalde, kwam de coureur uit het Noord-Hollandse Anna Pauwlona ook tijdens het tweede evenement van het seizoen op Dubai Autodrome goed voor de dag. In het voorprogramma van de Hankook 24H DUBAI sloot Alders, uitkomend voor het BlackArts Racing Team, de drie races af met achtereenvolgens een tweede plaats, een overwinning en een derde positie. Daarmee vergroot Alders zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto: F3 Asian Championship, Rebocar/R. de Boer

Zoals gemeld was Joey Alders pas in een zeer laat stadium zeker van zijn deelname dit weekeinde in Dubai. "Financiering blijft gewoon een heel lastige aangelegenheid", geeft hij eerlijk toe. Het 5,39 kilometer lange circuit in de Verenigde Arabische Emiraten was voor Alders onbekend terrein en het weekeinde begon voor hem niet erg goed: "We zaten er in de vrije trainingen behoorlijk naast met de afstelling. Tijdens de laatste sessie kwam ik zelfs niet verder dan de twaalfde tijd, daar kwamen we natuurlijk niet voor!"

D50 4500
Joey Alders (23) in actie op het Dubai Autodrome

Voor de kwalificaties besloten Alders en zijn team om de afstelling volledig om te gooien en dat leverde het gewenste resultaat op: voor alle drie de races mocht hij als vierde op de grid vertrekken. Dat pakte voor de eerste race, op donderdag aan het einde van de middag, gelijk goed uit: "Ik had een goede start. We wisten al dat ik snel ben op oude banden, want we hebben gewoon niet het geld om vaak nieuwe banden te laten monteren. Twee sets is echt het maximum, en daardoor rijd ik veel op oude banden, waarvan ik ook in de race weer kon profiteren. Daar hadden we al een beetje op gehoopt en dat werkte dus inderdaad! Ik bleef een tijdje achter Fittipaldi, daarna ging ik pushen en kon ik hem aanvallen en uiteindelijk inhalen. Toen ging de zon onder en werd het donker, terwijl ik een donker vizier had. Ik zag echt niks! Ik kon de apexen niet meer zien, rempunten waren moeilijk in te schatten, terwijl de lampjes op het dashboard me verblindden. Dat was echt lastig! Op het eind was het nog best spannend, maar gelukkig kon ik de derde plaats nog vasthouden. Daarna ging Sasahara er voor me nog af door een botsing met Doohan en zo eindigde ik als tweede!" Doohan, die gisteren door HWA werd bevestigd als nieuwe rijder voor het komende FIA F3-seizoen, schreef de wedstrijd op zijn naam, de Spanjaard Sebastian Fernandez eindigde als derde.

D50 4438
Start van de eerste race, Alders uiterst rechts

De tweede race vond plaats op vrijdagochtend op een natte baan na overvloedige regenval in de nacht en de vroege ochtend. Zo moest er vrij lang worden gewacht voordat de race uiteindelijk kon beginnen. "Ik denk dat we al met al wel een uur in de auto hebben gezeten", zei Joey Alders naderhand. De Nederlander had een goede start en nam in de eerste bocht de leiding, die hij daarna zonder al teveel problemen wist vast te houden. Zo reed hij zijn derde overwinning van het seizoen naar huis. Achter hem eindigden Sebastian Fernandez en Jack Doohan op de plaatsen twee en drie. Ook de Belgische gastrijder Amaury Cordeel deed het goed: de coureur van MP Motorsport werd als zevende geklasseerd.

"Ik had een goede start en kon meteen naar voren rijden", verklaarde Alders. "Daarna was het een kwestie van zo min mogelijk fouten maken. Een keer, met zo'n tien ronden te gaan, maakte ik wel een fout. Via de radio hoorde ik van het team dat ik in sector twee en drie tijd verloor. Toen heb ik het tempo iets opgevoerd. Verder ging het prima, ik ben blij dat ik weer gewonnen heb, dit is natuurlijk heel goed voor mijn puntentotaal in het kampioenschap."

 DSC7393
Vreugde op het podium

Datzelfde gold voor de derde race, waarin Alders als vierde over de eindstreep kwam, maar uiteindelijk toch als derde op het podium mocht plaatsnemen, omdat de Japanner Sasahara, die voor hem eindigde, als gastrijder niet voor punten in aanmerking komt. Een enigszins vreemde situatie, waarbij Alders ook zelf enigszins verbaasd was dat hij, en niet Sasahara, naar het podium geroepen werd voor de huldiging. "Hoe dan ook, het zijn in ieder geval weer goede punten", stelde hij. Zeker omdat zijn voornaamste concurrent Doohan als tiende slechts een punt scoorde. Ditmaal was het voor Alders echter een lastige race. "Ik heb bijna geen enkel moment op de baan alleen gereden, vrijwel elke bocht zat er wel iemand naast me. Het was zeker spannend", zei hij. "Ik maakte in het begin teveel fouten, doordat ik te agressief aan het rijden was. Daardoor vergde ik teveel van de banden, met name linksvoor. Daar was het rubber er bijna af. Er zat meer snelheid in de auto, dat kwam er daardoor niet helemaal uit, maar zes races en zes podiumplaatsen, daar kan ik zeker tevreden mee zijn!"

Uiteindelijk werd Alders' klassering zelfs nog verbeterd naar de derde plaats overall en de tweede plaats voor de punten, omdat Mazepin, aanvankelijk tweede, een tijdstraf van vijf seconden kreeg opgelegd vanwege het veroorzaken van een aanrijding. De overwinning in de zeer onderhoudende slotwedstrijd was voor de Japanner Yu Kanamaru.

Volgende week wordt het seizoen in het F3 Asian Championship voortgezet met opnieuw drie races op het Yas Marina Circuit in het nabijgelegen Abu Dhabi. "Ik heb er al een keer gereden met een Formule Renault, dus de baan is niet onbekend. Hopelijk kan ik daar mijn goede reeks voortzetten", zegt Joey Alders. In Abu Dhabi staan ook enkele gesprekken met potentiële sponsors op het programma. Voor Alders is het te hopen dat hij de benodigde ondersteuning vindt om zijn seizoen in het F3 Asian Championship voort te zetten. Dat hij genoeg in huis heeft om voorin te kunnen meestrijden, heeft hij inmiddels ruimschoots bewezen!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet