Racing Shows

Racing Shows: 98e Autosalon Brussel in het teken van Jacky Ickx en Michel Vaillant

Vrijdag 10 januari opent het het Autosalon van Brussel voor de 98e maal haar deuren. Terwijl de Nederlandse RAI al jaren geleden langzaam is weggekwijnd en zowel de IAA en het Autosalon van Geneve in zwaar verkeren zijn in Brusselse Heyselpaleizen dit jaar vrijwel alle fabrikanten vertegenwoordigd. Brussel telde zelfs een aantal wereld- en Europese primeurs. Sceptici vragen zich dan ook af of dit soort exposities nog wel van deze tijd zijn. Bij onze zuiderburen hebben de liefhebbers en potentiële kopers de afgelopen jaren zelf het antwoord gegeven.


2020 Vaillante Funcup
Voor de 25U van Francorchamps 2020 worden op de Brussels Motor Show ofwel het Autosalon vier gelukkigen geselecteerd.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

98e Autosalon Brussel in het teken van Jacky Ickx en Michel Vaillant
Traditioneel is het Brusselse Autosalon in drie secties verdeeld, auto's motoren en Dream Cars. Voor de laatst genoemde expositie moet wel extra betaald worden. Aan Wereld, Europese em Belgische premieres geen gebrek. Wereldpremieres van o.a. Audi, BMW, Mercedes en Renault. Bij de Europese premiere van de BMW M8 Gran Coupé werd er duidelijk de nadruk opgelegd dat deze auto ontwikkeld werd op basis van de M8 waarmee in het WEC en de IMSA is geracet.

Geen Formule 1 maar Mercedes, Jaguar en Techeetah waren alle met hun FE bolides vertegenwoordigd. De WRC Toyota Yaris van Wereldrallyekampioen Ött Tanak tref je op het Brusselse Autosalon aan evenals de i20 Coupé van eeuwige tweede Thierry Neuville tref je er recht tegenover aan. En ook voor 2020 heeft Neuville andermaal zich de titel als doel gesteld. Tanak is zoals bekend inmiddels overgestapt naar Hyundai waardoor de druk op Neuville waarschijnlijk nog groter is geworden.

2020 Jacky Ickx De Belgische racelegende Jacky Ickx is inmiddels 75 jaar oud.


De Belgische F1/Endurance legende Jacky Ickx vierde enkele dagen geleden zijn 75e verjaardag. De organisatoren van de Brussels Motor Show brachten d.m.v twee prachtige Michel Vaillant Art Strip Art Edtions, die overigens in gelimiteerde oplage verkrijgbaar zijn, een eerbetoon aan de Belgische kampioen. Vooral aan de litho van 1968 had Ickx bijzondere herinnerigen. Monza 1968 waarvoor Ickx de legendarische striptekenaar had uitgenodigd. Voor Graton betekende het ook een doorbraak. Hij besloot de racerij nog meer van binnenuit te gaan volgen. Voor de 25 Uur van Francorchamps werd een Kever in de Michel Vaillant kleuren onthuld. In de vorm van een helmkoepel viert het circuit van Spa-Francorchamps overigens zijn 100e verjaardag. In de koepel kun je de geschiedenis van het circuit bekijken.


2020 Jacky Ickx 2
Mooie herinnerigen aan Monza 1968. Heel lang geleden alweer.

Op de themazone van Circuit Spa-Francorchamps kunnen bezoekers een plek verwerven voor de 25U van Francorchamps VW Funcup. Op deze wijze wil men vier jongeren in de racerij een kans geven. Een mooi initiatief.


2020 Genty Akylone 2
Een prachtige wereldpremiere bij de Dreamcars, de in het Franse Vichy gebouwde Genty Akylone. Van deze auto gaan er slechts 25 gebouwd worden. 15 Coupés en 10 roadsters. Dus wees er snel bij want op is op........

De tijdelijke Dreamcars expositie is uitgegroeid tot een volwaardige blikvanger die voor de tweede maal gedurende de gehele show geopend zal zijn. Vorig jaar namen ruim 130.000 bezoekers een kijkje bij de Dreamcars. Met een QR code kun je de geschiedenis van elke geëxposeerde auto zelfs scannen. Meer dan de moeite waard. Eén van de meest opvallende creaties is wel de Krugger FD van Fred Krugger, een tweewielerspecialist die wel een geheel bijzondere auto bouwde.

2020 Genty Akylone
Zij-aanzicht van de prachtige Genty Akylone.

Behalve de Dreamcars is er ook op Motor(sport)gebied ontzettend veel leuks te zien. Het Brusselse Autosalon is tot zondag 19 januari van 10.30u tot 19.00u geopend met uitzondering van vrijdag 10, maandag 13 en vrijdag 17 januari. Dan kunt U zelfs tot 22U 's avonds terecht. Traditioneel maakten wij een kleine rondgang.

2020 Gently Akylone 3
De fraaie achterzijde van de Genty Akylone.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet