Supercar Challenge

Supercar Challenge: Tim Schulte groeide van race tot race

20190816 RL2 3402

Op de Renault Clio 4 van Certainty Racing stond naast de naam van Dillon Koster in Zolder ook ineens die van Tim Schulte. Diverse mensen uit het racewereldje vroegen zich af wie deze jongeman wel niet zou zijn, want voor de meesten was hij een onbekende. En dat klopte ook wel, want 2019 betekende het debuutjaar voor Schulte, die met nauwelijks race-ervaring de sprong in het diepe waagde. Zijn eerste volle raceseizoen dat in het teken stond van ervaring opdoen en vooral veel leren.

Tekst en foto's: PR

IMG 0180


"Nee, ik heb nooit gekart", vertelt de 25-jarige Tim Schulte over zijn ini-mini race CV. "Hobbymatig reed ik wel eens met een huurkart, maar echte wedstrijden reed ik nooit." Toch kwam de Veldhovenaar al vroeg in aanraking met de vierwielers, door de autorijschool van zijn grootouders. Bovendien ging hij als kleine jongen regelmatig mee naar rally's, waar zijn vader monteur was van de Toyota Celica van Edwin Abbring. "Ik had best eerder willen beginnen met racen of karten, maar ik had er gewoon het budget niet voor. Toch wilde ik mijn licentie en ik had de belofte dat ik deze zou mogen halen als ik zou slagen voor mijn VWO."

20190622 RL3 0461

Verrekte moeilijk
Zijn raceopleiding deed hij bij de Dutch Race Driver Academy van Dillon Koster, die nu zijn teamgenoot is. Om zijn opgedane kennis bij te houden huurde Tim regelmatig een auto van de Dutch Race Driver Business Club om deel te nemen aan trackdays. En dat smaakte naar meer, want het begon steeds meer te kriebelen om aan wedstrijden mee te gaan doen. "Ik ben toen volle bak gaan zoeken naar sponsors en dat is verrekte moeilijk als je geen race CV hebt. Maar door relaties die dichtbij me staan is het toch gelukt om mensen te vinden die het wel zagen zitten."

20191018 RL1 5201

Echte vuurdoop
En dan stap je in bij de Supercar Challenge met nauwelijks ervaring? "Inderdaad, meer ervaring dan twee races vorig jaar in de Noord Europese Clio Cup had ik niet en deze winter heb ik ook niet kunnen testen. Magny Cours moest ik overslaan, dus was Zolder mijn eerste race in de Supercar Challenge. Het was echt de vuurdoop en dat was het eigenlijk elk weekend, want de meeste circuits waren nieuw voor me. Ik begin ze nu beter te leren kennen en het gaat steeds beter."

20191005 RL1 3905

Klassieke smoes
Hoe is het dan om direct in een competitieve serie als de Supercar Challenge in te stappen, want het niveau is best hoog. "Ik heb heel lang met Dillon gezeten en we hebben volle bak gekeken hoe we het zouden moeten aanpakken. De Clio is een heerlijke auto om mee te rijden, maar komt toch wat pk's tekort in de Sport Divisie. Ja ik weet het, dat klinkt als een klassieke smoes maar het is echt zo. Iedere coureur weet dat. Maar ik ben ook eerlijk als ik zeg dat ik nog veel moet leren. We reden steady op plaats vier of vijf. Daarom vind ik dat we het eigenlijk niet eens zo slecht hebben gedaan met een vierde plek algemeen."

20191005 RL1 4269

Besmet
En wat zijn de plannen voor 2020? "Dat is een goeie !!! Eerst maar eens om tafel met Dillon en mijn relaties. Zoals het er nu naar uitziet wil ik verder met Certainty Racing, die hebben hun zaken zo goed voor elkaar. De wagen was altijd tiptop in orde en is nooit uitgevallen. Dat zegt denk ik genoeg. Of ik volgend jaar weer met Dillon ga rijden? Dat weet ik niet, dat ligt deels aan het budget. De Mazda MX-5 Cup lijkt me wel wat, dat zijn echt gave racewagens. Maar het zou ook kunnen dat je me weer in de Clio ziet. Als je eenmaal besmet bent met het virus..."

20190816 RL3 4026

Zelfvertrouwen
Aan het eind van het interview schuift Dillon Koster nog even aan en hij is lovend over Schulte. "Tim heeft het echt hartstikke goed gedaan. Hij is gegroeid want hij begon met niet zoveel vertrouwen in zichzelf. We hebben veel gepraat en hij pakte het goed op. Hield z'n koppie erbij, ging niet over zijn grenzen heen en je zag hierdoor per weekend het vertrouwen in zichzelf groeien. En daarmee ook z'n snelheid, want de rondetijden kwamen in de loop van het seizoen steeds dichter bij die van mij. Dat was mooi om te zien en er zit nog wel meer in. Wat mij betreft gaan we volgend jaar door."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet