24H Series

24H Series: Raceseizoen 2020 gaat van start met 15e editie Hankook 24H Dubai

Impression driver change 800px

Het is zo langzamerhand al net zo'n traditie geworden als het Nieuwjaarsconcert in Wenen of het skispringen in Garmisch-Partenkirchen: voor het 15e jaar op rij is Dubai Autodrome de locatie voor de Hankook 24H Dubai, de seizoensstart van de 24H Series Continents. Van 7 tot en met 11 januari bruist het op het moderne circuit in de Verenigde Arabische Emiraten van de activiteit met een vol veld van GT's en toerwagens voor de 24-uursrace, een overzeese zes-uursrace die meetelt voor het Nederlandse Winter Endurance Kampioenschap (WEK) en spannende formulewagensport met het F3 Asian Championship en de FIA F4 UAE. Natuurlijk wordt de 15e editie van het evenement in stijl gevierd!

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Impression night 800pxDe Hankook 24H Dubai vond in 2006 voor het eerst plaats. Destijds was de huidige Mercedes-sportdirecteur Toto Wolff een van de rijders in het winnende team. Inmiddels is de race uitgegroeid tot een van de klassieke lange-afstandswedstrijden in de autosport. Het begon als een relatief kleinschalig initiatief van twee Nederlandse amateurcoureurs, Ivo Breukers en Gerrie Willems, die samen het bureau Creventic opzetten om lange-afstandsraces te organiseren. Dat leidde uiteindelijk tot de huidige 24H Series Continents en 24H Series Europe. De race in Dubai is het vlaggenschip van de serie en heeft in de loop der jaren heel wat prominente coureurs in het deelnemersveld mogen begroeten. Niettemin hebben de organisatoren nooit de amateurrijders en -teams uit het oog verloren, want deze vormen immers de ruggengraat van het evenement. De familiaire sfeer in de zon van de Verenigde Arabische Emiraten is een van de belangrijkste factoren voor de nog steeds stijgende populariteit van het evenement.

  Impression track 800px

Voor de 15e editie van de Hankook 24H Dubai is er een vol veld van 52 GT's en 22 inschrijvingen in de TCE-divisie. Natuurlijk komen teams en rijders opnieuw van over de hele wereld naar Dubai om daar te racen. In totaal zijn er 22 GT3-auto's van klantenteams van Audi, BMW, Lamborghini, Mercedes-AMG en Porsche ingeschreven in de GT3-klasse, die is opgesplitst in een Pro- en een Am-segment. De racewinnaars van vorig jaar in Dubai, het Audi-team Car Collection Motorsport, is er opnieuw bij, inclusief rijders Rik Breukers, Christopher Haase en Dimitri Parhofer, die vorig jaar tot het winnende team behoorden. Ditmaal rijden ze samen met Mike David Ortmann en Markus Winkelhock. Andere oud-racewinnaars in Dubai op jacht naar herhaald succes zijn de teams Black Falcon (Mercedes-AMG), Herberth Motorsport (Porsche) en WRT (Audi).

Voor WRT rijdt ondermeer Mirko Bortolotti, die in de afgelopen twee jaar in Dubai de pole-position behaalde en nu de overstap heeft gemaakt van Lamborghini naar Audi. Black Falcon-rijders Jeroen Bleekemolen en Hubert Haupt zijn beide tweevoudig winnaar in Dubai. De lokale hoop is gevestigd op Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ook onder de VAE-vlag start het team GPX Racing, dat vorig jaar de 24 Uur van Spa won. Tot de rijders van dit team behoren ondermeer Porsche-fabriekscoureurs Dirk Werner, een van de racewinnaars in 2007, en Julien Andlauer. Oud-ADAC GT Masters-kampioen Maximilian Götz is een van de rijders van het team HTP Winward Motorsport, terwijl oud-FIA GT World Cup-winnaar Maro Engel voor het Toksport WRT-team in actie komt. Tweevoudig Le Mans-winnaar Earl Bamber is weliswaar niet zelf als coureur actief, maar zet met zijn eigen team wel een Porsche in de GT3-Am-klasse in.
  Impression start 24H DUBAI 2019 800px

Met een Vortex, twee Lamborghini's, een Mercedes-AMG en twee MARC-silhouet-auto's telt de GTX-klasse zeven inschrijvingen. Als altijd mag er in de 991-klasse een spannende strijd worden verwacht: hier zijn niet minder dan elf Porsche 991 Cup-auto's ingeschreven. In de GT4-klasse starten twaalf auto's van teams met de merken Aston Martin, Audi, BMW en Mercedes-AMG. Hier behoren oud-Dubai-racewinnaar Gabriele Piana en oud-DTM-rijdster Rahel Frey tot de deelnemers.

De TCR-klasse voert de TCE-divisie aan met in totaal 16 ingeschreven auto's van de merken Audi, Cupra, Honda, Peugeot, Seat en Volkswagen. Het winnende team in Dubai van vorig jaar, het Zwitserse Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing, keert terug met twee Volkswagens, maar opmerkelijk genoeg is de Zwitser Yannick Mettler de enige rijder die uit de bezetting van vorig jaar aan boord gebleven is. De Nederlandse teams Bas Koeten Racing (onder de inschrijvingen van TOPCAR Sport en NKPP Racing) en and Red Camel-Jordans.nl, het Duitse Bonk Motorsport en de Belgische teams QSR Racing en AC Motorsport, die allemaal successen hebben behaald in eerdere races van CREVENTIC, zijn er ook in Dubai weer bij. Ook een interessante inschrijving is die van Zengo Motorsport met een volledig Hongaarse bezetting. Teameigenaar Zoltán Zengö is degene die ooit het talent van ene Norbert Michelisz in de online-racerij ontdekte, wat uiteindelijk leidde tot de recente titelwinst van Michelisz in de FIA WTCR.

Met een Ligier JS2 R van Nordschleife Racing en twee Ginetta's van CWS Engineering zijn twee beroemde sportwagenmerken vertegenwoordigd in de TCX-klasse. Drie BMW M240i Racing Cup-auto's in de TC-klasse completeren het toerwagenveld.

  Impression finish 800px

Op woensdag is er een parade van raceauto's van Dubai Autodrome door de naastgelegen wijk Motor City, inclusief een handtekening- en interviewsessie met rijders. Ter gelegenheid van de 15e editie van de race vindt de traditionele 'Welcome Barbecue' op woensdagavond op het rechte stuk van start en finish van Dubai Autodrome plaats. Er is ook een vol bijprogramma met een zes-uursrace meetellend voor het Nederlandse Winter Endurance Kampioenschap op dinsdag, vier races van de FIA F4 UAE-serie en drie wedstrijden van het F3 Asian Championship. Voor de deelnemers van de 24H Series starten de activiteiten met de vrije training op donderdag 9 januari van 10.20-11.50 uur, gevolgd door de kwalificatie van de TCE-divisie van 15.05-15.35 uur en de GT-divisie van 15.40-16.10 uur. De avondtraining vindt van 18.00-19.30 uur plaats. De warm-up staat op vrijdag 10 januari van 10.30-11.00 uur op het programma. De startopstelling begint om 14.00 uur, de race start om 15.00 uur.

De activiteiten zijn te volgen via de website van de serie, www.24hseries.com, met live-timing en streaming met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans. De stream is ook beschikbaar op het YouTube-kanaal en de Facebook-pagina van de serie, evenals op motortrend on Demand. Regelmatige updates zijn er via Facebook, Twitter en Instagram. Hankook is de officiële titelsponsor en exclusieve bandenpartner van het evenement. Voor iedere raceronde zal een boom worden geplant, waarmee het totale brandstofverbruik van het evenement meer dan dubbel wordt gecompenseerd. Nadere informatie is te vinden via: www.24hseries.com
 
Deelnemerslijst


200103_Time_Schedule_Hankook_24H_DUBAI_2020.pdfAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet