Sportscars

Sportscars: Vijf Nederlanders deze week in actie tijdens 'Roar' op Daytona

200102 IMSA Corvette
De Roar betekent ook het eerste publieke optreden van de nieuwe Corvette met onder anderen Nicky Catsburg

Vanaf morgen vindt op Daytona International Speedway, het zelfbenoemde 'World Center of Racing' de tweedaags Roar-test plaats ter voorbereiding op de Rolex-24-uursrace van eind deze maand. Met Renger van der Zande in de Konica-Minolta WTR-Cadillac DPi als titelverdediger in Daytona, Nicky Catsburg in een van de beide gloednieuwe fabrieks-Corvette C8.R's, Jeroen Bleekemolen in de Black Swan Racing-Porsche en Steijn Schothorst in de eveneens fabrieksondersteunde GRT-Lamborghini zijn er zowel tijdens de test als tijdens de race vier Nederlanders actief in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Bleekemolen rijdt daarnaast in de IMSA Michelin Pilot Challenge, evenals Indy Dontje, die het totale aantal Nederlanders op vijf brengt. Helaas is AUTOSPORT.NL dit jaar noch bij de test, noch bij de race ter plekke, maar dat weerhoudt ons er uiteraard niet van om toch alvast op de 'Roar'-test vooruit te blikken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

191027 Zande actier
Vorig jaar won Renger van der Zande met de Konica-Minolta-WTR-Cadillac DPi de Rolex 24 at Daytona

Renger van der Zande houdt de Nederlandse eer hoog in de DPi-klasse. Na een periode van onzekerheid werd hij uiteindelijk toch weer bevestigd als rijder van het Cadillac-fabrieksteam Wayne Taylor Racing. Daar vormt hij voor het volledige seizoen een duo met de Australiër Ryan Briscoe, die overkomt vanuit het gestopte Ford-GT-programma. Voor de lange-afstandsraces (Daytona, Sebring, Watkins Glen en Petit Le Mans) komt vijfvoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon erbij.

Voor Nicky Catsburg is de 'Roar' zijn eerste publieke optreden met de nieuwe Corvette C8.R. De Amersfoortse rijder is door Corvette Racing aangetrokken voor de lange-afstandsraces, waarin hij de gele nummer 3-auto deelt met António García en Jordan Taylor, eerder Van der Zande's teamgenoot bij WTR. "Ik kan nauwelijks wachten tot de Roar", zei Catsburg. "Dat wordt de eerste keer dat ik in de nieuwe Corvette C8.R rijd. De ervaring in de simulator van Chevrolet gaf al een indruk van wat ik kan verwachten. Dat helpt ongetwijfeld bij het wennen aan de auto op de baan. Voor mij is het een gloednieuwe auto, een nieuw team en twee nieuwe teamgenoten, maar dat is een grote uitdaging waar ik me erg op verheug!"

Jeroen Bleekemolen rijdt voor het eerst sinds zes jaar niet samen met Ben Keating. "Ja, dat is wel even raar", lacht hij. "Ben kon een heel goede deal doen met Riley voor de lange-afstandsraces, maar daar zat al een 'pro' op de auto, dus toen was er voor mij geen plek meer." Toch heeft de Aerdenhoutse rijder een uitstekend programma, want hij rijdt de IMSA-lange-afstandsraces met de nummer 54-Porsche 911 GT3 R van het Black Swan Racing-team. Zijn teamgenoten zijn Porsche-fabrieksrijder Sven Müller en de Amerikanen Trenton Estep en Tim Pappas, de eigenaar van het team. "We hebben een goede engineer, Owen Hayes, die een schat aan ervaring met Porsches heeft, en als de BoP een beetje meezit, moeten we kunnen meestrijden om de overwinning in de GTD-klasse", schat Bleekemolen in. Naar we begrepen heeft hij ook voor de sprint-races van het IMSA-kampioenschap een plek gevonden, maar daarover wil hij nog niks kwijt.

190127 Breukers actie 2
Het GRT-Lamborghini-team heeft na twee opeenvolgende overwinningen in Daytona met Rik Breukers nu met Steijn Schothorst opnieuw een Nederlandse rijder aan boord

Met Steijn Schothorst komt er nog een Nederlander in de GTD-klasse in actie: hij rijdt met de nummer 11-Lamborghini Huracán GT3 van het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team. Dit team won, met ondermeer de Nederlander Rik Breukers aan boord, de afgelopen twee jaar de klasse in Daytona, dus de lat ligt voor Schothorst hoog. Hij deelt de auto met de Amerikaan Richard Heistand en de Spanjaard Albert Costa, met een nog in te vullen vierde rijder. "Bij Lamborghini is Bortolotti natuurlijk weg, dus daar ontstond wat ruimte", vertelt Schothorst. "Het team benaderde me in november en in december waren we het al eens! Ik rijd de vier lange-afstandsraces in IMSA en heb daarnaast nog een programma in Europa, maar daarover kan ik verder nog niks zeggen."

Naast de deelnemers uit het IMSA WeatherTech SportsCar Championship komt ook de IMSA Michelin Pilot Challenge vrijdag en zaterdag op Daytona in actie tijdens de traditionele test voorafgaand aan het seizoen. Hier rijdt Jeroen Bleekemolen in de nummer 35-Wynn's-Riley-Mercedes-AMG GT4, naast Jim Cox en Dylan Murry, die het volledige seizoen rijden. Indy Dontje komt net als vorig jaar in actie samen met Russell Ward in de nummer 33-Winward Racing-HTP-Mercedes-AMG GT4. Met name Bleekemolen heeft een druk programma, want volgende week rijdt hij natuurlijk ook in Dubai.

190104 Daytona Indy
Indy Dontje rijdt opnieuw samen met Russell Ward in de Winward-HTP-Mercedes
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet