Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Goed debuutjaar smaakt voor Rik Koen naar meer

20191005-RBN 1491

De Ford Fiesta Sprint Cup werd in seizoen 2019 verblijdt met een aantal jonge rijders, die ook nog eens de strijd aankonden met de gevestigde orde. En van die talenten is de 15-jarige Rik Koen', die in zijn debuutjaar direct z'n visitekaartje af gaf als rijder om rekening mee te houden. Voor nu en in de toekomst.

Tekst en foto's: PR

20191004-NRB 4878


Sportief mag je Rik Koen zeker noemen. De jonge Arnhemmer is gezegend met een afgetraind lichaam wat hem, zeker met zijn geringe lengte, ideaal maakt voor de autosport. Elk kilootje minder wordt immers meegenomen aan boord. Maar dat afgetrainde lichaam is hem niet aan komen waaien. Rik is vrijwel dagelijks met sport bezig als leerling van het Johan Cruijff College, waardoor hij vele uren in sporttenue doorbrengt naast de lessen in de schoolbanken.

20191004-NRB 4839

Eerste beginselen
De liefde voor alles wat met auto's te maken heeft zat er al vroeg in. De ouders van Rik runnen in het dagelijks leven een garagebedrijf. Zij brachten menig weekend met hun beide zoons door op de kartbaan, waar ze de eerste beginselen van de sport kregen aangeleerd. "Ik was vijf jaar oud toen mijn ouders m'n eerste kart kochten", vertelt Rik over die tijd. "En al snel ging ik wedstrijden rijden in de Micro Max en later de Mini Max. Ik werd twee keer Rookie kampioen en won de Mini Max."

Niet zo'n prater
Het talent van Rik Koen werd ook gezien door de KNAF, waar hij in 2019 werd opgenomen in de KNAF Academy. "Ik moest mijn CV inleveren en daarna volgde een soort van sollicitatiegesprek waarna ik, na ook nog een fysieke test te hebben gedaan, werd aangenomen", legt Rik uit. "We krijgen mediatraining, workshops en mentale training." Voorafgaand aan het interview zei z'n moeder dat Rik niet zo'n prater is, maar waarschijnlijk heeft de mediatraining zijn vruchten afgeworpen, want mensen te woord staan gaat hem prima af.

20190817-RBN 4548

Gevraagd door Cor
Zijn licentie haalde hij bij Rensport School Zandvoort, waar ze wel onder de indruk waren van het talent van Rik, aangezien hij er binnenkort aan de slag gaat als instructeur. Na een paar trackdays te zijn begeleid door onder andere Marth de Graaf kwam Rik in contact met Cor Euser, die hem vroeg in zijn team te komen. Maar natuurlijk niet gratis, voor niets gaat immers alleen de zon nog op. "Mijn ouders hebben een grote klantenkring, waarvan een aantal mij al hebben gesteund in de tijd dat ik nog in de kart reed. Samen met deze mensen hebben we het budget dicht kunnen krijgen. We hebben er nog even aan gedacht om in de Mazda MAX-5 Cup van de DNRT te gaan rijden, maar voor sponsors is de Ford Fiesta Cup als officieel Nederlands kampioenschap veel interessanter."

20191004-RBN 9968

Zelf doen
De Ford Fiesta van Rik is in eigen beheer en hij doet het onderhoud samen met zijn vader. Tijdens de wedstrijden werken ze samen met teamleden van Cor Euser. "Ik ben eigenlijk blind ingestapt, maar heb enorm veel geleerd van Cor. En ik leer nog elke keer bij, want racen met een auto is wel heel anders dan met een kart", aldus Rik. "In het karten heb ik goed getraind en heb de puntjes op de i kunnen zetten, zowel mentaal als op het gebied van techniek. Daar heb ik nu veel aan."

Leuker
Maar wat ervaart Rik dan als het grote verschil? "Met de karts die ik reed hoefde je niet te schakelen, dat moest ik echt leren. En met een kart kun je veel meer gooien, nu moet ik strak en netjes sturen. Het is een stuk leuker, maar ook moeilijker."

20190817-NRB 3324

Niet helemaal tevreden
Over het seizoen 2019 is Rik Koen niet helemaal tevreden. "De eerste race op Zolder had ik een goed gevoel, want ik zette de tweede tijd achter Daan (Pijl). Maar in de race werd ik zesde, misschien toch gebrek aan ervaring. In de tweede race won Daan en werd ik weer zesde, maar wel derde in mijn klasse. Mijn eerste beker! Op Spa kwalificeerde ik op pole, maar moest als tiende starten vanwege de reversed grid. In Eau Rouge ging er een Belgische rijder de bandenstapel in. Hij kwam terug de baan op en zo raakte ik betrokken bij de crash, waardoor ik veel schade had en race twee niet meer kon starten. Dat heeft me het kampioenschap gekost." De rest van het seizoen zat Rik Koen er steeds goed bij en was het elke race weer zeer competitief in het junioren klassement tussen Colin Caresani, hemzelf en teamgenoot Daan Pijl. Rik werd uiteindelijk derde in het junior kampioenschap op slechts enkele punten achter Caresani. Wat als het in Spa anders was gegaan? Dat zal nooit iemand weten.

20190817-RBN 5582

Goede band
Wat een succes voor Cor Euser met deze eerste en derde plek met zijn beide jonge rijders. "Ik heb veel te danken aan Cor, hij heeft mij en Daan zoveel geleerd dit jaar. Maar ik ben ook mijn ouders dankbaar, ze zijn er altijd bij en staan altijd voor me klaar. De raceweekenden zijn heel leuk en gezellig met elkaar en het team. Met Daan heb ik een hele goede band en we houden elkaar scherp. Dat is zo gaaf!

20191018-RBN 3354

Toekomstplannen
En wat gaat de toekomst brengen? "Als mijn cijfers op school goed zijn mag ik blijven racen, maar dat gaat wel goed. Volgend seizoen rij ik waarschijnlijk nog een jaartje in de Ford Fiesta Cup en daarna heb ik nog niet echt een doel. Formule 1 is een ongrijpbaar doel, maar ik zou wel Porsche Benelux willen rijden en ooit de 24 uur van Le Mans. Of Nascar in Amerika, al weet ik dat het heel moeilijk is om daar te mogen rijden. We zien wel, ik ben nog jong en het hangt van zoveel af, zoals een goed budget bijvoorbeeld. Ik denk dat ik volgend jaar eerst maar ga proberen kampioen te worden."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet