Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Terugblik 2019 René de Boer

Terugblik Februari Bathurst
Fraai uitzicht vanuit mijn hotelkamer in Bathurst


Op maandag na de race had ik wat tijd, die ik besteedde aan een bezoek aan het museum van dragrace-legende Don Garlits in Ocala. Ik heb geen idee van dragracen – daar hebben we bij onze website Remco Scheelings als de grote expert voor – maar de naam Don Garlits zei zelfs mij iets, dus dat museum moest toch een keer bezocht worden en was een aangename manier om enkele uren door te brengen. Het gewenste mooiere weer kregen we het daaropvolgende weekeinde in Bathurst, want zoals in eerdere jaren kon ik beide wedstrijden combineren tot wat effectief bijna een 'round the world'-trip was. Goed voor mijn frequent-flyerstatus bij Lufthansa, al had ik daar toch al niet echt problemen mee. Ik maakte de reis naar Bathurst samen met Eva-Maria Becker, PR-dame van Audi Sport customer racing, en kon haar een paar leuke toeristische zaken tonen, zoals de spectaculaire route door grotten via de Jenolan Cave Road als alternatief voor de doorgaande weg van Sydney naar Bathurst.

Terugblik februari Retromobile
Citroën vierde zijn eeuwfeest tijdens Rétromobile in Parijs

In Bathurst had ik de luxe van een hotel aan het circuit. Dat betekende ondermeer ook dat ik de enorme klap van Tim Pappas in de Black Swan-Porsche – waardoor Jeroen Bleekemolen niet eens aan rijden toe kwam – in de eerste vrije training vanaf het terras voor mijn kamer zag gebeuren en er meteen naartoe kon lopen. Voor de rest was het weer een feest van herkenning, want inmiddels behoor ik in Bathurst ook tot de 'regulars' en het is echt mijn favoriete circuit. Fijn land, vriendelijke mensen, een goede sfeer en een geweldige race. Daags na terugkeer was het alweer vroeg op (jetlag doen we niet aan) voor de reis naar Parijs met de Thalys om een bezoek te brengen aan de fameuze klassiekerbeurs Rétromobile. Altijd zeer de moeite waard, maar nu in het bijzonder vanwege het eeuwfeest van Citroën, een merk dat ik al sinds mijn vroegste jeugd een warm hart toedraag. De jubileumexpositie was prachtig om te zien en ik bracht twee heerlijke dagen in de Franse hoofdstad door.

Terugblik maart Hongkong
Unieke Porsche-collectie in Hongkong

De rest van februari was relatief rustig, maar begin maart vloog ik alweer naar Hongkong voor de Formule E aldaar. Hongkong vind ik altijd een uitermate fijne stad, en dat was nog voor de protesten uitbraken. Naast de Formule E kon ik ook een bezoek brengen aan een geweldige Porsche-collectie van twee lokale verzamelaars voor een reportage in RS Porsche Magazine. Het bezoek was geregeld door coureur Earl Bamber en het had aanvankelijk nogal wat voeten in de aarde, want eigenlijk wilden de heren Siu geen journalisten over de vloer. "Earl zei dat u te vertrouwen bent", stelden ze later. In eerste instantie verliep de conversatie via een tolk, maar naarmate het ijs smolt bleken de heren toch heel fatsoenlijk Engels te kunnen spreken. Prachtig om de passie voor auto's bij de heren te zien en hun collectie was een van de mooiste privéverzamelingen die ik ooit aanschouwd heb. Zoveel supercars bij elkaar zie je zelden. Geen foto's, helaas, behalve één opname van de Porsches die ook in RS verscheen.

Terugblik Maart hezemans
Mike Hezemans, die terugkwam van wintersport, bleek geheel toevallig mijn buurman op de vlucht naar Miami

Een week later waren het ook weer Porsches die centraal stonden, ditmaal tijdens het raceweekeinde in Sebring. Altijd een van mijn favoriete evenementen en nu door de combinatie van FIA WEC en IMSA dubbel aantrekkelijk. Onderweg ernaartoe bleek Mike Hezemans geheel toevallig mijn buurman in het vliegtuig, wat tot een bijzonder prettig gesprek leidde, zeker omdat we elkaar al een tijd niet hadden gezien.

Terublik maart Porsche Sebring
Fijne Porsche in Sebring

Porsche had me van een heerlijke 911 Cabrio voorzien, met open dak was het volop genieten van de geurige sinaasappelbloesem, die rondom Sebring overal ruim te vinden is. Ook hier overigens weer succes voor Rik Breukers met wederom een klassewinst.

Terugblik maart Laguna
Ook in Laguna Seca een cabrio

Twee weken later was ik opnieuw in Amerika, ditmaal echter aan de westkust, voor de acht-uursrace van de Intercontinental GT Challenge op Laguna Seca. Het was de derde keer binnen zes maanden dat ik op dat circuit was, na de Porsche Rennsport Reunion en de vorige IGTC-race in het najaar van 2018, maar er zijn erger plaatsen om te verblijven dan Steinbeck County. Jammer alleen dat de belangstelling voor de race opnieuw erg tegenviel. Organisator SRO verplaatste het evenement voor 2020 naar Indianapolis, maar gevreesd moet worden dat ook daar de interesse voor een GT-race nagenoeg nul is.

Terugblik Long Beach
Altijd goed: combinatie van IMSA en IndyCars in Long Beach

Medio april was het opnieuw Californië, ditmaal Long Beach, voor de combinatie van IMSA en IndyCars. Heerlijk in de zon, een geweldig programma en een leuk circuit. Wederom een zeer geslaagd weekeinde.

Terugblik Long Beach 2
Strakblauwe lucht, leuke races: veel beter dan in Long Beach wordt het niet

Maandagavond weer in Europa, geslapen op het vliegveld in Düsseldorf en de volgende ochtend in alle vroegte door naar de Lausitzring voor de officiële DTM-test. Het was de eerste keer dat ik de nieuwe auto's met turbomotoren in actie zag en hoorde. Natuurlijk is het geluid anders dan de vierliter V8's, maar het viel zeker niet tegen. Ook de Aston Martins bleken redelijk mee te kunnen komen.

Terugblik april DTM Lausitzr
Bertram Buikema en Lee van Dam maken reclame voor de DTM-race in Assen tijdens de DTM-test op de Lausitzring. Met beiden zou ik het hele seizoen met veel plezier werken.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet