Formule 3

F3: Nederlander Matthijs Hoitink leidt F3 Asian Championship in goede banen

191216 F3 Hoitink
Matthijs Hoitink, als seriemanager de stuwende kracht achter het F3 Asian Championship

Een van de vele leuke dingen van het volgen van internationale autosport is dat je op zoveel fronten Nederlanders tegenkomt. Als rijders, als technici, als teamleden of als mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de organisatie van raceseries of anderszins. Het openstaan voor nieuwe activiteiten en het spreken van meerdere talen zijn kenmerken die daarbij vaak helpen. Zo kwamen we ook bij het openingsweekeinde van het Formula 3 Asian Championship op het circuit van Sepang een Nederlander tegen. Matthijs Hoitink werkt voor de organisatie van de serie en sprak met AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer, PR Plus/F3 Asian Championship

De successen van Joey Alders tijdens het eerste weekeinde van het Formula 3 Asian Championship hebben we op deze website al uitgebreid belicht, maar de coureur uit het Noord-Hollandse Anna Pauwlona blijkt niet de enige Nederlandse link in de serie. "Ik ben Matthijs Hoitink, seriemanager voor het Formula 3 Asian Championship, en kom oorspronkelijk uit Aalten", zo steekt hij van wal. Hoitink doorliep de HTS Autotechniek in Apeldoorn en deed in het kader van een stage eerste ervaringen in de autosport op bij het raceteam van Cor Euser. "Daar heb ik aan de Marcos LM600 gewerkt", vertelt hij. "Een geweldige auto, maar technisch ook best lastig. Daar zat heel wat werk aan!" Die ervaring bleek echter ook nuttig bij de volgende stap in zijn carrière.

Zoals dat vaak gaat, kwam hij via een andere Nederlander, Jan van Kolfschoten, al jarenlang actief bij BMW Motorsport in München, in de Aziatische autosport terecht: "Jan was destijds verantwoordelijk voor de organisatie van de Formule BMW in Azië en had aanvankelijk het plan dat zijn neef zou helpen bij die serie", vertelt Hoitink. "Die wilde echter niet zo erg, en zei toen dat hij iemand kende die bij hem op de HTS Autotechniek in Apeldoorn gezeten had en over ervaring in de autosport beschikte. Vervolgens werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Op dat moment zat ik in Cambodja, dus ben ik met de bus van Cambodja naar Maleisië gereisd. Daar had ik een gesprek, twee weken later een gesprek in Duitsland en nog een week later zat ik hier, als seriemanager van de Formule BMW!"

191216 F3 Start
Na de Formule BMW en Formule Masters runt Hoitink nu de Formule 3 in Azië

Die functie vervulde hij van 2004 tot en met 2008. Daarna was hij in Azië in diverse andere functies actief, ondermeer de Petronas Formula Experience in Maleisië en voor het Mofas Racing Team. Sinds 2011 werkt Hoitink voor Top Speed, de organisatie van Davide de Gobbi, die tal van series in Azië onder zijn hoede heeft. "Daar heb ik eerst de Formula Masters gedaan, en nu dus de Aziatische Formule 3. Daarnaast ben ik ook nog sporting coordinator van de Asian Le Mans Series."

Na jarenlang in Azië gewoond te hebben, heeft Hoitink samen met zijn vrouw nu sinds anderhalf jaar een vaste thuisbasis in Portugal, om precies te zijn in Lagos, aan de Algarve, vlakbij het circuit van Portimão. "De kinderen worden wat ouder, zijn nu in een leeftijd dat ze naar school gaan en dat is toch beter in Europa. Ik reis op en neer naar de evenementen in Azië", legt hij uit.

191216 F3 Alders finish
Joey Alders komt als winnaar over de eindstreep van de tweede race op Sepang

Sinds het begin van het nieuwe millennium zijn er vele initiatieven ontplooid om de autosport in Azië naar een hoger plan te tillen, maar toch is het nog steeds een lastige situatie, erkent Hoitink: "Je blijft te maken houden met verschillende markten, verschillende culturen, ook qua rijders. Soms heb je jaren waarin je denkt dat het met de kartsport aantrekt en het vooruitgaat, maar dan is het daarna toch weer minder. Het aantal jonge rijders dat doorstroomt is helaas nog steeds vrij gering, dat is iets wat je de laatste 15 jaar al ziet. Dat heeft ook te maken met culturele redenen: het zijn vaak kinderen van rijkere ouders die aan kart- of autosport kunnen doen, maar die moeten ook studeren, dat is hier echt belangrijk. Autosport wordt nog steeds niet echt als een carrièremogelijkheid beschouwd, dat ligt vrij moeilijk. En dan heb je in bepaalde landen ook nog dat je je geen gezichtsverlies kunt veroorloven: ze willen niet achteraan rijden, dus ze doen alleen mee als ze kunnen winnen. Maar ik moet wel zeggen dat je wat meer ontwikkeling ziet: China, Maleisië, India, rijders die doorkomen, ook de stap naar Europa maken. Dat is toch een andere situatie dan een jaar of 20, 25 jaar geleden."

Diezelfde ontwikkeling valt te constateren in Aziatische raceseries, zo stelt onze landgenoot vast: "Sommige rijders uit Europa komen hier rijden en denken dan: 'Dat doen we wel even', maar de praktijk blijkt dan toch vaak lastiger. Ze kennen de cultuur niet, ze kennen de banen niet, de temperatuur, de auto... Rijders die vanuit Europa hiernaartoe komen en denken dat ze gemakkelijk gaan winnen, die worden toch wel verrast."

191216 F3 Podium
Podium na de tweede race, met Claire Dubbelman, ook uit Nederland, namens de FIA

Dat bleek ook afgelopen weekeinde wel weer, toen diverse rijders uit andere, deels hogere series niet zomaar vooraan wegreden in de Aziatische Formule 3, waar rijders als Joey Alders, die inmiddels al de nodige Aziatische ervaring heeft, maar ook bijvoorbeeld de Chinees Cao, sterk voor de dag kwamen en ook Aziatische teams als Black Arts Racing van Alders en Absolute Racing van Cao goed presteerden. "De ontwikkeling van het kampioenschap is heel positief", stelt Hoitink vast. "Veel deals werden pas in een laat stadium gemaakt, veel rijders twijfelden nog bij de keuze tussen onze serie en de Toyota Racing Series, maar we hebben nu beide een goed veld. De keuze om onze serie voor het eerst als winterserie te organiseren, pakte daarbij goed uit. Qua weer maakt dat hier toch weinig verschil. En bovendien helpt de toekenning van meer punten voor de superlicentie door de FIA natuurlijk mee. Ik hoop dat we voor de volgende races in Dubai nog wat extra rijders krijgen, zodat we op een veld van 16 tot 20 zitten." Naar we begrepen behoort het Nederlandse MP Motorsport tot de mogelijke deelnemers in Dubai, waarmee de Nederlandse inbreng in de serie alleen nog maar wordt versterkt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet