TCR Series

WTCR: Kristoffersson in de regen klasse apart, Michelisz wint FIA WTCR-titel

IMG 0283
Norbert Michelisz is de nieuwe FIA WTCR-kampioen

Van de 22e startplaats naar de overwinning: Johan Kristoffersson was duidelijk in zijn element tijdens de derde en laatste race van het FIA WTCR op het circuit van Sepang. De Zweed bezorgde Volkswagen bij het laatste officiële optreden van het merk in de serie een glansrijke zege, zijn derde van het seizoen. De Spanjaard Mikel Azcona eindigde met zijn Cupra als tweede, voor Alfa-rijder Kevin Ceccon. De titelstrijd was beslist toen Guerrieri kort van de baan raakte door een tik van Azcona, waardoor de radiateur van de Honda verstopt raakte en de temperatuur te hoog opliep, waardoor hij geen power meer had. Daarmee was de vijfde plaats voor Hyundai-rijder Norbert Michelisz ruimschoots genoeg om de WTCR-titel binnen te halen. Niels Langeveld sloot de race als 20e af, Tom Coronel haalde de eindstreep niet.

Tekst: René de Boer (vanuit Sepang, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

191215 WTCR Start R3
Start onder floodlight met vlnr Michelisz, Guerrieri en Azcona

Nadat het tussentijds een tijdlang droog was, regent het opnieuw voor de start van de derde en laatste race. Catsburgs plek op de grid blijft leeg. Guerrieri komtgoed weg en gaat deur aan deur met Michelisz de eerste bocht in. Daar blijft hij iets langer op het gas en neemt de leiding. Azcona pakt buitenom in de eerste bocht de tweede plaats. Michelisz is nog slechts derde. Daarachter rijdt Vervisch, die al snel zijn vierde plaats verliest aan Kristoffersson. Die heeft het momentum te pakken en verslindt ook snel Michelisz.

Ma raakt van de baan met een schreefstaand wiel. Ook Farfus strandt. In de tweede ronde neemt Azcona kort de leiding over, maar Guerrieri countert en herovert de kop. De wedstrijdleiding stuurt de safety-car naar buiten. Guerrieri leidt voor Azcona en Kristofferson, Michelisz, Vervisch, Tarquini, Ceccon, Monteiro, Ehrlacher en Girolami.

191215 WTCR R3 Gue Mic
Direct titelduel tussen Guerrieri en Michelisz

Tussentijds is het even opgehouden met regenen, maar na een ronde achter de safety-car zet de neerslag weer in. Aan het eind van de vierde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Michelisz probeert alles bij Kristoffersson, maar de Zweed is in de regen zichtbaar in het voordeel. Azcona neemt ondertussen de leiding over van Guerrieri. Die pakt een halve rode later de eerste plek weer terug, waarna Kristofferson zich ook in de strijd mengt. Na meerdere wisselingen leidt Azcona voor Guerrieri en Krisoffersson aan het eind van de vijfde ronde, Michelisz is vierde.

191215 WTCR R3 Trio
Kristoffersson, Azcona en Ceccon bepaalden uiteindelijk de strijd aan kop van het veld

In de zesde ronde passeert Kristoffersson Guerrieri en verovert de tweede plek. Guerrieri verliest in de zevende ronde tractie, er is duidelijk een probleem met zijn auto. Hij valt terug tot de zevende plaats. Daarmee is Michelisz nu zo goed als zeker van de titel. Ook de Hongaar kent echter problemen en verliest twee plaatsen aan Ceccon en Vervisch. In de achtste ronde crasht Shedden, waarop opnieuw de safety-car in actie komt. Azcona leidt voor Kristoffersson, Ceccon, Vervisch, Michelisz, Tarquini , Monteiro, Björk, Priaulx en Girolami.

Aan het eind van de tiende ronde wordt de race weer vrijgegeven. Kristoffersson verdedigt met verve zijn tweede plaats tegen de iets snellere Ceccon, maar kan daardoor niet direct een aanval plaatsen op Azcona, die keurig de leiding vasthoudt. In de elfde ronde vindt Kristoffersson buitenom een lijn voorbij Azcona, waarmee hij de leiding overneemt. Echt uitlopen kan hij echter niet, hoewel Azcona en Ceccon elkaar achter hem het leven zuur maken. De 14e ronde is de laatste: Kristoffersson maakt geen fouten meer en rijdt de overwinning naar huis, voor Azcona en Ceccon. Vervisch wordt vierde voor Michelisz, die aan de vijfde plaats genoeg heeft voor de titel. Tarquini, Girolami, Monteiro, Björk en Leuchter completeren de top tien. Lynk & Co wint de teamtitel.

191215 WTCR R3 podium
Podium met vlnr een monteur van Sébastien Loeb Racing, Johan Kristoffersson, Mikel Azcona en Kevin Ceccon
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet