TCR Series

WTCR: Michelisz vergroot titelkansen met start-finishzege in eerste race

191215 WTCR R1 start
Michelisz leidde van start tot finish in de eerste race op Sepang

Norbert Michelisz heeft zijn titelkansen in het FIA WTCR nog verder vergroot door een start-finishzege in de eerste race op het circuit van Sepang. In de regen startte de Hongaar met zijn Hyundai vanaf de pole-position en leidde van start tot finish. Daarmee vergrootte hij zijn voorsprong in de titelstrijd op Honda-rijder Guerrieri, die vierde werd, tot 27 punten. Ook Yvan Muller met Lynk & Co heeft nog titelkansen, de Fransman eindigde als zesde. Van de drie Nederlanders reed alleen Nicky Catsburg in de top tien: de Amersfoortse Hyundai-rijder werd negende. Niels Langeveld (Audi) en Tom Coronel (Cupra) sloten de race respectievelijk als 21e en 24e af.


Tekst: René de Boer (vanuit Sepang, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Vanwege de regen wordt gestart achter de safety-car. Na een ronde wordt de race vrijgegeven. Michelisz en Guerrieri hebben beide gekozen voor slicks op de voor- en regenbancen op de achteras. Vooraan loopt Michelisz in de eerste vrije ronde wat weg, gevolgd door Panis en Girolami. Daarachter wordt er flink gestreden met ondermeer Azcona, Farfus, Tarquini, Guerrieri, De Oliveira en Ma. Guerrieri klimt op naar de zevende plaats. Een ronde later passeert de Argentijn ook Farfus en is daarmee zesde. Muller probeert ook alles om zijn titelkansen nog intact te houden, maar kan als tiende niet al teveel meer uitrichten.

191215 WTCR R1 Honda
Wildcard-rijder De Oliveira legde Honda-merkgenoot Guerrieri niet al teveel in de weg

Vooraan laat Girolami zich in de vierde ronde gemakkelijk terugvallen van de derde naar de zesde positie, om daarmee Guerrieri naar voren te helpen. Ook De Oliveira geeft gemakkelijk zijn plek aan Guerrieri op. Muller profiteert eveneens van al deze tactische spelletjes en klimt op naar de zesde plaats, terwijl merkgenoot Björk binnenkomt voor een bandenwissel. Twee ronden later stopt ook Farfus, die voor slicks kiest. Aan kop leidt Michelisz op 1,9 secondcen van Panis, daarachter Tarquini, Guerrieri en De Oliveira

In de achtste ronde plaatst Muller een aanval op De Oliveira in de strijd om de vijfde plaats, maar slaagt er nog niet in om de Braziliaan, die op slicks rijdt, te passeren. Zo blijft de volgorde dan ook ongewijzigd met Michelisz als winnaar voor Panis, Tarquini, Guerrieri, de Oliveira, Muller, Haglöf, Kristoffersson, Catsburg en Vernay. Niels Langeveld wordt 22e, twee plaatsen voor Tom Coronel. Beide Nederlanders kozen voor regenbanden rondom, wat uiteindelijk niet de optimale keuze bleek, maar dat weet je bij het wisselvallige weer in Maleisië natuurlijk nooit.

191215 WTCR Michelisz R1
'Norbi' is blij met zijn overwinning, waarmee hij een stap dichterbij de titel komt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet