Formule 3

F3: Alders handhaaft 100-procent podiumscore op Sepang

191215 F3 R3 Alders PK
Joey Alders eindigde in alle drie de races van Sepang op het podium

Joey Alders handhaafde zijn 100-procent-podiumscore in het eerste raceweekeinde van het F3 Asian Championship op het circuit van Sepang. In de derde en afsluitende race van het evenement eindigde de rijder uit Anna Pauwlona achter winnaar Jack Doohan en de als tweede geklasseerde Devlin DeFrancesco op de derde plaats. In combinatie met zijn overwinningen van afgelopen vrijdag en eerder vandaag gaat Alders daarmee aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Of hij echter na dit openingsweekeinde zijn campagne in de serie kan voortzetten, hangt nog af van het vinden van de benodigde sponsoring. "We hebben een goed voorstel liggen, maar het kost wel veel geld, dat we tot nu toe nog niet hebben", aldus Alders. Hij heeft in ieder geval aangetoond, met de top te kunnen meestrijden.

Tekst: René de Boer (vanuit Sepang, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR Plus/F3 Asian Championship

De Japanner Sasahara, die als tweede startte, kwam bij het uitdoven van het licht slecht weg, waardoor Alders vanaf de derde plek op de grid gelijk kon doorstomen naar de tweede positie achter pole-sitter Doohan. Die bleek echter in de eerste helft van de race duidelijk sneller dan onze landgenoot en bouwde tot en met de achtste ronde een voorsprong van 5,8 seconden op. In de achtste ronde kwamen de eerste berichten over inzettende regen. Aanvankelijk in de bochten 3 en 7, maar twee ronden later regende het op het hele circuit.

191215 F3 R3 start
Start van de slotrace van het weekeinde in het F3 Asian Championship

Even leek Alders dichterbij Doohan te kunnen komen, maar even later reed de Australiër toch weer weg, terwijl Alders onder druk kwam van Sasahara. Dat probleem loste zich in de 13e ronde echter vanzelf op, toen Sasahara in bocht 9 in de rondte ging en tegen de vangrails tot stilstand kwam. In de resterende twee ronden wist Alders nog wel iets dichterbij Doohan te komen, maar moest in de slotronde zelfs zijn meerdere erkennen in de Canadees Devlin DeFrancesco, al was die situatie nog onderwerp van nadere bestudering door de wedstrijdleiding, omdat de inhaalactie plaatsvond in bocht 9, waar de auto van Sasahara nog stond en er dus gele vlaggen waren.

Uiteindelijk won Doohan voor DeFrancesco en Alders, die daarmee zijn 100-procent-podiumscore van dit weekeinde handhaafde. "Mijn start was goed, maar het tempo van Jack kon ik niet helemaal bijhouden. Die situatie in de laatste ronde is voor de sportcommissarissen om te beoordelen, maar voor mij was het duidelijk inhalen onder geel." Niettemin oordeelden de sportcommissarissen anders: DeFrancesco mocht zijn tweede plaats behouden, Alders werd als derde geklasseerd. De Chinees Kuai Yu eindigde als vierde, voor Nikita Mazepin, die een sterk gereden race vanaf de 16e startplaats na een defect in de kwalificatie als vijfde afsloot. Jamie Chadwick eindigde als achtste en beste dame, één plek voor Tatiana Calderón.

191215 F3 R3 Doohan
Na vijf 500-cc-zeges in Maleisië van zijn vader Mick won nu Jack Doohan in Maleisië in de F3

Het seizoen wordt medio januari voortgezet met de races vier tot en met zes, die in het voorprogramma van de Hankook 24H DUBAI plaatsvinden op het Dubai Autodrome. Zien we Alders daar terug? "Natuurlijk zou dat mooi zijn, zeker nu ik het seizoen zo goed begonnen ben", geeft de rijder te kennen. "Dank daarvoor aan Oloi, een kleding- en lifestylemerk uit Californië, dat me de kans gegeven heeft om hier te rijden. Nu moeten we aan de slag om het benodigde budget te vinden, zodat ik het seizoen hier kan afmaken!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet