Formule 3

F3: Nederlander Joey Alders in Azatisch F3-kampioenschap op Sepang (UPD: Alders wint openingsrace)

191213 F3 Asia Alders
Joey Alders start dit weekeinde voor het team BlackArts Racng in het F3 Asian Championship

In het voorprogramma van het FIA WTCR en het FIM Endurance World Championship (het WK lange-afstandsracen voor motoren) komen dit weekeinde op het circuit van Sepang in Maleisië ook het F3 Asian Championship en het F4 SEA Championship in actie. Opmerkelijk: in de Aziatische Formule 3, dat eind september in Sjanghai het seizoen 2019 afsloot, wordt dit weekeinde al begonnen met het kampioenschap 2020. In het sterk bezette veld staat er ook een Nederlander aan de start: Joey Alders uit het Noord-Hollandse Anna Pauwlona. AUTOSPORT.NL sprak met de coureur over de achtergronden van zijn deelname.

Tekst: René de Boer (vanuit Sepang, Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

Achter zijn naam op de auto, ingezet door BlackArts Racing, staat de vlag van Hongkong. Hoe dat zo? "Ik rijd met een licentie uit Hongkong", vertelt Alders. "Het afgelopen seizoen ben ik in de Aziatische Formule Renault uitgekomen, en om daar punten te kunnen scoren, moet je een Aziatische licentie hebben. Vandaar. Maar hij loopt aan het eind van dit jaar af, en dan zal ik proberen om weer gewoon een Nederlandse licentie te krijgen."

In 2018 kwam Alders voor Van Amersfoort Racing uit in de Duitse ADAC Formule 4, die hij als elfde afsloot. Dit seizoen koos hij voor de deelname aan de AFR-serie, of te wel de Asia Formula Renault. "Het was niet per se mijn doel om in Azië te gaan racen, maar de mogelijkheid deed zich voor en die heb ik gepakt", legt de coureur uit. Alders was in de vijf evenementen met elk twee races duidelijk de sterkste. Zo sloot hij de titelstrijd met een flinke voorsprong als kampioen af. "We hadden pas vorige week op Zhuhai de laatste twee races. Daar won ik dus de titel en vervolgens zei het team dat het wel heel mooi zou zijn als ik dit weekeinde hier Formule 3 voor ze zou rijden. Gelukkig heb ik een paar weken geleden al een keer met een Formule 3-auto hier getest, dat helpt wel. Ik moest wel het nodige regelen om mijn vliegticket voor de thuisrace om te zetten, maar dat had ik er natuurlijk graag voor over!"

Voorlopig blijft het voor Alders bij een eenmalige deelname, dit weekeinde in Sepang, waar hij het opneemt tegen diverse sterke rijders, ondermeer uittredend F3-Asia-kampioen alsmede Japans Porsche Carrera Cup-kampioen Ukyou Sasahara, FIA-F3-rijders Jake Hughes en Tatiana Calderón, Haas-F1-testrijder Pietro Fittipaldi, F2-coureur Nikita Mazepin en W-Series-kampioene Jamie Chadwick. Velen beschouwen Aziatisch Formule 3 als een relatief gemakkelijke weg om de nodige Superlicentie-punten te kunnen scoren.

Of Alders ook tijdens de volgende ronde van het Aziatisch kampioenschap, die begin januari in het voorprogramma van de Hankook 24H Dubai verreden wordt, weer instapt, kan hij nog niet zeggen, evenmin als hoe zijn programma er verder volgend jaar uit gaat zien. "Nu dit weekeinde eerst maar eens hier kijken hoe het gaat, daarna zien we wel verder", aldus Alders. Dankzij het winnen van de Aziatische Formule Renault-titel kan hij in ieder geval op een bijdrage in de kosten rekenen als hij komend seizoen in de Eurocup Formule Renault in actie komt. "Dat lijkt dus de meest interessante optie", zo stelt hij.

UPD 18.30 uur: Alders heeft de eerste F3-race op zijn naam geschreven. Hij startte als derde, maar won al een plek doordat pole-sitter Ukyo Sasahara vanwege een technisch probleem vanuit de pitstraat moest starten. Alders reed een tijdlang achter de Canadees Devlin DeFrancesco, maar wist zijn opponent in de tiende ronde te passeren en daarmee de leding over te nemen. Vervolgens reed hij keurig de overwinning naar huis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet