TCR Series

WTCR: Audi staakt officiële ondersteuning in FIA WTCR

191212 Audi WTCR
Tot nu toe kwamen er vier officieel ondersteunde Audi's in het FIA WTCR uit

Wat zich eerder al aftekende, werd aan de vooravond van de seizoenfinale van het FIA WTCR, dit weekeinde in Sepang, officieel bevestigd: Audi staakt de officiële ondersteuning van teams in de hoogste mondiale serie voor productietoerwagens. Dat duidt erop dat de rol van onze landgenoot Niels Langeveld als officiële coureur van Audi Sport al na één seizoen ten einde komt. Ook de andere Audi Sport-rijders Gordon Shedden, Jean-Karl Vernay en Frédéric Vervisch hebben in de toerwagenserie geen ondersteuning van fabriekszijde meer. Wel wil Audi eventueel nog de deelname van de Audi RS 3 LMS in handen van teams op privébasis mogelijk maken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Na de aankondiging van Volkswagen, zich in de autosport alleen nog maar met elektrisch aangedreven auto's bezig te houden, is het terugtrekken van Audi de tweede slag voor het FIA WTCR binnen enkele weken. Bij Audi was men ontevreden over de toenemende invloed van fabrikanten in de serie, met name Hyundai en Lynk & Co. "Voor ons is het WTCR klantensport, weliswaar ondersteund, maar niet met echte fabrieksteams", benadrukte Chris Reinke, hoofd klantensport bij Audi, meerdere malen bij diverse gelegenheden.

191212 WTCR Langeveld
Niels Langeveld, dit seizoen een van de vier ondersteunde Audi Sport-coureurs

Daaruit wordt nu dus de consequentie getrokken: de officiële ondersteuning voor de elk twee auto's van het WRT-team, rijdend onder de vlag van Leopard Racing Team Audi Sport, en het Comtoyou Team Audi Sport, wordt gestaakt. Eerder deze week kondigde WRT-teambaas Vincent Vosse al het stopzetten van de activiteiten in de TCR aan, waarin het team uit Baudour eerst met Volkswagen en daarna met Audi al jarenlang actief was.

191212 WTCR Reinke Baert
Chris Reinke, hoofd klantensport van Audi (l.) met Comtoyou-teambaas Jean-Michel Baert, die volgend jaar de Audi's op privébasis in het FIA WTCR wil inzetten

Van de Audi RS 3 LMS zijn in totaal 180 exemplaren gebouwd, waarmee wereldwijd geracet wordt. Het team Comtoyou Racing van Jean-Michel Baert, waarvoor ook Niels Langeveld in actie komt, heeft plannen om volgend jaar op privébasis met de Audi in het WTCR aan de start te komen. "Daar staan we zeer positief tegenover en we hopen vor Jean-Michel Baert en zijn team dat dit idee werkelijkheid wordt", zegt hoofd klantensport Chris Reinke.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet