Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 cupcoördinator Eric de Jongh is trots op zijn rijders

IMG 7214

Als organisator van grote wielerevenementen heeft Eric de Jongh veel ervaring opgedaan in het begeleiden van jonge sporters. In die rol leerde hij ook Dick van Elk 20 jaar geleden kennen, al was dat in een hele andere functie dan die hij het afgelopen jaar heeft vervult. "Onze organisatie sponsorde de Supercar Challenge en onze gasten vonden het geweldig om de autosport van zo dichtbij te kunnen meemaken. Ik heb daar erg veel succes mee gehad", legt De Jongh uit.

Tekst en foto's: PR

Cupcoördinator
"Twee jaar geleden ben ik gestopt met de wielerevenementen en toen vroeg Dick mij of ik cup coördinator Ik heb eerst in de trend van een snuffelstage mee gelopen bij de Ford Fiesta Sprint Cup Nederland. Dat heb ik met veel plezier gedaan en dit jaar heb ik de rol van cupcoördinator mogen vervullen bij de Mazda MX-5 Cup."

IMG 7188

Pion
Als cupcoördinator van de nieuwe Mazda MX-5 Cup was Eric afgelopen seizoen de pion tussen de teams, de coureurs en de wedstrijdleiding. "Er zijn elk evenement erg veel dingen die geregeld moeten worden. Denk hierbij aan VIP-kaarten voor gasten van Mazda en de teams, de prijsuitreiking na elke race etc. Maar vooral de begeleiding van vooral de jonge coureurs die het reilen en zeilen in de autosport nog niet kennen.

Vol adrenaline
Vooral de nazorg na een race is erg belangrijk. Rijders zitten dan nog vol adrenaline en reageren met veel emotie. Zijn er incidenten geweest op de baan dan praat Eric met de betrokkenen. "Is iemand boos dan kalmeer ik hem, is iemand teleurgesteld dan pep ik hem weer op. Dat soort dingen zijn belangrijk, zeker bij de nog onervaren rijders en die zijn er in deze cup erg veel. Ik zie het als mijn taak om alles goed onder controle te houden en iedereen aan het eind van het weekend weer met een goed gevoel naar huis te laten gaan."

IMG 7210

Fantastisch debuut
Eric realiseert zich dat de Mazda MX-5 Cup een fantastisch debuutseizoen heeft meegemaakt. "Iedereen is vanaf de start enorm enthousiast en we hebben echt geweldige races gezien. Welke klasse kan zeggen dat ze in 12 races 8 verschillende winnaars over de finish zagen komen? Dat is echt uniek. En ook de sfeer onder de deelnemers is erg plezierig. Daarnaast heeft Mazda het zelf allemaal erg goed voor elkaar. Jur Raatjes is zelf vrijwel altijd aanwezig om de gasten te ontvangen in de mooie Mazda VIP-hospitality, De gasten genieten duidelijk volop van de gehele entourage op het circuit."

20191005-NRB 5774

Belgisch talent
Vanuit België is er ook steeds meer interesse in de succesvolle nieuwe klasse. En met Cedric Wauters heeft België zelfs een groot talent in de gelederen, want in zijn allereerste Mazda MX-5 race op Spa-Francorchamps reed de 24-jarige coureur direct naar de overwinning. "Dat was erg bijzonder om mee te maken, want de opa van Cedric was kort daarvoor overleden en dus was dit voor hem zeer emotioneel. Hopelijk rijdt Cedric volgend jaar ook in onze cup, dan is hij zeker titelkandidaat", weet Eric zeker.

Zelf racen
Eric heeft zelf ook geracet, al is het niet echt in competitieverband. Een paar jaar geleden reed hij in de DTCC Charisma van Allard Kalff en hij heeft zelf een Suzuki Swift gekocht voor trackdays. "Gewoon voor de fun", lacht Eric bescheiden. "In die Swift heb ik op Circuit Zandvoort mooie gevechten gehad met, echt waar, een Ferrari. Op het rechte eind liep hij natuurlijk bij me weg, maar in de bochten pakte ik hem weer terug. Dat was echt leuk om mee te maken."

untitled-8911

Hoogtepunten
Eric de Jongh kijkt terug op een mooi eerste seizoen in de Mazda MX-5 Cup, waarin voor hem de Jumbo Racedagen op Circuit Zandvoort en de Gamma Racing Day op TT Circuit Assen de hoogtepunten waren. "Veel publiek dat volop genoot van onze spannende races, daar had ik vooraf niet op durven hopen. Schitterend dat we zo'n mooi eerste jaar hebben gehad. Op naar volgend seizoen, ik kijk er nu al naar uit!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet