IndyCar

IRL: Helio Castroneves wint St. Petersburg

De Braziliaan Helio Castroneves heeft de Indycar Grand Prix van St. Petersburg voor de tweede achtereenvolgende maal gewonnen. Castroneves startte voor de GP van St. Petersburg vanaf pole. Ondanks verschillende neutralisaties wist de Penske-coureur Scott Dixon met een verschil van 0,6007 seconden achter zich te houden. De Braziliaanse Andretti Green Racing-coureur Tony Kanaan eindigde als derde. Het betekende exact dezelfde uitslag als in 2006.

Tekst: Willem J.Staat

Chaos weekend voor Kanaan
In de kwalificatie leek Tony Kanaan lange tijd aanspraak op de pole te maken totdat hij crashte. Het Andretti Green Racing-team had vervolgens meer dan acht uur nodige om de gehavende Dallara Honda volledig te herstellen.
Kanaan vertrok de race als zesde, maar teamgenoot Dario Franchitti kwam nogal ongelukkig over de curbstones en raakte daarbij uitgerekend Kanaan, die spinde. Achter de beide AGR-coureurs botsten Kosuuke Matsuura, terwijl Scott Sharp en A.J.Foyt IV spinden. Allen konden hun weg vervolgen.
Door een uitgekiende brandstofstrategie en geholpen door neutralisaties kon Kanaan toch aansluiting op de kop vinden, maar hij vormde nooit een serieuze bedreiging voor de leiders Castroneves en Dixon. “Ik ben ook niet kwaad op Dario; deze dingen gebeuren nu eenmaal in de sport.”

hc_st_petersburg_2007
Voor de tweede achtereenvolgende maal won Penske-coureur Castroneves de wedstrijd in
St. Petersburg. Foto: Honda


Duel Castroneves-Wheldon
De Brit Dan Wheldon, die vorige week de eerste wedstrijd op Homestead won, probeerde in de 35e ronde de leiding te grijpen. Daarbij raakten beide wagens elkaar, waarna Wheldon in het veld terugviel. Helio Castroneves: “Mijn team schreeuwde groen, groen, en ik was erg verbaasd dat ik hem raakte. Mogelijk waren de banden toch iets te koud. Het ging allemaal wel erg snel ja.''
Marco Andretti eindigde vanuit laatste stelling keurig als vierde. De Brit Darren Manning leek op een derde plaats af te stevenen, maar door een spin in de slotfase van de race viel de Foyt-coureur naar de dertiende plek terug.
Voor Castroneves betekende het zijn twaalfde zege in de IRL-series. De Ganassi-coureurs Scott Dixon en Dan Wheldon leiden het kampioenschap met respectievelijk 80 en 75 punten, gevolgd door Penske-coureur Helio Castroneves met eveneens 75 punten.

UITSLAG
1. Helio Castroneves Dallara Honda 100 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 100 ronden
3. Tony Kanaan Dallara Honda 100 ronden
4. Marco Andretti Dallara Honda 100 ronden
5. Dario Franchitti Dallara Honda 100 ronden
6. Tomas Scheckter Dallara Honda 100 ronden
7. Sam Hornish jr. Dallara Honda 100 ronden
8. Danica Patrick Dallara Honda 100 ronden
9. Dan Wheldon Dallara Honda 100 ronden
10. Buddy Rice Dallara Honda 100 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet