GT

Div: Nederlanders in de prijzen bij BMW Sports Trophy

191207 BMW Sports Trophy opening
De top tien van de BMW Sports Trophy, geheel links Ricardo van der Ende, 4e van rechts Simon Knap

Daags na de première van het BMW Sim Live-evenement, waarbij ook vooruit- en teruggeblikt werd op de professionele autosportactiviteiten, hield BMW in München gisteravond – in een duidelijk kleinere opzet dan in de afgelopen jaren en zonder aanwezigheid van media – de uitreiking van de BMW Sports Trophy, het klassement voor de succesvolste BMW-privérijders en -teams in de autosport en, dit jaar voor het eerst, ook op twee wielen. Nederlandse rijders en teams doen het traditioneel goed in deze competitie, en zo was er ook ditmaal weer sprake van een behoorlijke Nederlandse inbreng. Tevens kondigde BMW een nieuwe auto voor de GT3-klasse vanaf het seizoen 2022 aan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: BMW

Dat er een vervanger van de huidige M6 GT3 aan zat te komen, lag al lang in de lijn der verwachting, niet in de laatste plaats ook omdat de M6 met zijn enorme afmetingen commercieel nooit echt het succes werd dat eerdere klantensportauto's van BMW wel werden. Dat het toch nog tot 2022 duurt voordat de nieuwe GT3 op basis van de volgende generatie M4 er komt, heeft deels te maken met het nieuwe GT3-reglement, dat eerder deze week door de FIA World Council in Parijs werd goedgekeurd. BMW plant medio volgend jaar de roll-out van de nieuwe auto, gevolgd door een intensief testprogramma inclusief de nodige races in 2021, waarna de nieuwe GT3 vanaf eind 2021 en daarmee op tijd voor het seizoen 2022 aan klantenteams wordt uitgeleverd.

191207 BMW M4 GT3
BMW gaf niet meer dan een schets vrij van de nieuwe M4 GT3

De Italiaan Gabriele Piana eindigde bovenaan in het rijdersklassement van de BMW Sports Trophy. De Amerikaan Alec Udell, die voor het Nederlandse team MDM Motorsport in de Europese GT4-serie uitkwam en daarin samen met Simon Knap de rijderstitel won, behaalde de derde plaats in de eindstand.

De beste Nederlander in het eindklassement was Ricardo van der Ende, die naast zijn deelname aan de Europese serie met de Ekris-M4 ook met een BMW in het Frans GT4-kampioenschap uitkwam. Hij eindigde als vierde in de rangschikking van de BMW Sports Trophy. Als eerbetoon aan de dit najaar overleden Dick van Ekris werd tijdens de prijsuitreiking in München gisteren een minuut stilte in acht genomen.

Simon Knap, die met de BMW M4 GT4 van MDM Motorsport samen met de al genoemde Alec Udell de Europese GT4-titel behaalde, werd vijfde in de Sports Trophy. In het teamklassement ging de overwinning naar het Zwitserse Hofor Racing dankzij successen in ondermeer de Duitse VLN-serie, de 24H Series van Creventic en de 24-uursrace op de Nürburgring. MDM Motorsport was het enige Nederlandse team in de top tien van het klassement. Het team van Mark en Dennis Bus eindigde op de achtste plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet