Formula E

Formule E: Vanaf seizoen 2020/2021 WK predicaat voor ABB Formule E wereldkampioenschap

Het ABB Formule E kampioenschap krijgt voor het volgende seizoen een WK Predicaat toegekend en zal voortaan als ABB FIA Wereldkampioenschap te boek staan. Oprichter Alejandro Agag en Jean Todt tekenden op het FIA hoofdkwartier in Parijs een overeenkomst.

2019 Todt Agag
FIA President en Alejandro tekenden de overeenkomst voor een nieuw FIA Wereldkampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto Formule E

Vanaf seizoen 2020/2021 WK predicaat voor ABB Formule E wereldkampioenschap
De FIA World Motorsport Council heeft het Formule E kampioenschap voor het seizoen 2020/2021 als wereldkampioenschap gecertificeerd. Oprichter Alejandro Agag en FIA President Jean Todt bevestigden dit officieel op het FIA Hoofdkwartier op de Place de La Concorde in Parijs. Vanaf seizoen 2020/2021 WK predicaat voor ABB Formule E wereldkampioenschap

Een transitie naar één van de hoogste levels in de FIA eenzitter categorieën betekent dat één van de meeste competitieve line-ups van teams en rijders om de ABB FIA Formule E wereldkampioenschap gaat strijden.

De bekendmaking komt exact na het meest succesvolle Formule E seizoen met negen verschillende winnaars, stijgende bezoekerscijfers en kort na de twee openingswedstrijden van het zesde seizoen met de lang verwachte komst van Mercedes en Porsche tijdens de SAUDIA E-Diriyah E-Prix.

Jean Todt: "De creatie en ontwikkeling van de Formule E is een groot avontuur geweest en ik ben er trots op dat de FIA vandaag de WK status kan bevestigen. Vanaf het moment dat we met deze trip begonnen is de Formule E ongetwijfeld steeds sterker geworden. In een relatief korte tijdsspanne heeft de serie bewezen relevant voor de auto-industrie te zijn. Twee leidende fabrikanten zijn er vanaf dit seizoen bijgekomen hetgeen betekent dat er nu 10 fabrikanten actief zijn.

De toewijding en de professionaliteit van de fabrikant wordt weerspiegeld in het rijdersniveau dat met elk seizoen verbeterd is. Sinds de eerste wedstrijd in Beijing 2014 en met elke daaropvolgende E-Prix heeft de Formule E bewezen dat het baanbrekende concept van elektrisch racen werkt. Ik heet het ABB FIA Formule E kampioenschap dan ook van harte welkom."

Alejandro Agag: "Vanaf de eerste dag is het altijd onze ambitie geweest om een wereldkampioenschap te worden. Het bereiken van de FIA WK status voegt nog meer geloofwaardigheid toe aan een volwaardige formule van racen en een spectaculair sportproduct. Deze overeenkomst en aankondiging positioneert de Formule E in de top van de eenzitterwedstrijden. Voor vele betrokkenen was het een enorme inspanning en zonder de steun van Jean Todt en de Federatie zou dit niet mogelijk geweest zijn. Evenals de toewijding van de teams en onze partners. Nu kunnen we zeggen dat we het gedaan hebben. Maar het is pas het begin van een nieuw hoofdstuk onder de vlag van het ABB FIA FE wereldkampioenschap."

2020 WK
Naast de F1, F2, WEC en WRC nu ook een FE wereldkampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet