Groeten uit ...

DTM: Groeten van de 'Super GT x DTM Dream Race' op Fuji

IMG 1212

In het kader van een licentieovereenkomst met de ITR als promotor van de DTM wordt ook in de Super GT's het standaard monocoque uit de DTM gebruikt, dat in Japan wordt gebouwd door Toray. Een showmodel was te zien in de fanzone.

IMG 1240 2

Na twee jaar in het FIA EK Formule 3 reed de jonge Fransman Sacha Fenestraz het afgelopen seizoen in de Japanse Formule 3, waarin hij dit jaar kampioen werd, en de GT300-klasse van de Super GT. Hij heeft het in het land van de rijzende zon enorm naar zijn zin en kwam ook op bezoek in Fuji, vergezeld door moeder Stéphanie. Ook die heeft overigens een achtergrond in de gemotoriseerde sporten, reed ondermeer Dakar op de motor. Sacha rijdt komend jaar GT500 voor het TOM's-Toyota-team, waar hij de plaats inneemt van Kazuki Nakajima. Een andere Toyota-rijder, José María López, zit ook in de familie: hij is getrouwd met de oudere zus van Sacha.

IMG 1322

Een geweldig fenomeen in Japan (en daarvan zijn er vele!) zijn de officiële vlaggenzwaaiers. Elk merk en elk team heeft eigen fans die deze taak op zich nemen en ronde na ronde met de soms flink zware stokken met vlaggen zwaaien, op het moment dat de eingern auto's langskomen. In weer en wind staan ze er, en in Le Mans zelfs 24 uur lang.

IMG 0718

Het enthousiasme is bewonderenswaardig.

IMG 1334

Anderen uiten hun voorkeur voor bepaalde gridgirls, die in Azië bijna net zo populair zijn als de coureurs zelf, compleet met eigen merchandise, handtekeningkaarten, kalenders en posters!

IMG 1359


Ook eigen magazines met de 'race queens' zijn in ruime mate beschikbaar, zoals deze publicatie 'Gals' paradise', al zagen we deze jonge bezoekers in het zeer uitvoerige 'Class 1-techniekmagazine' bladeren.

IMG 1366


Printproducten op het gebied van autosport zijn er in Japan legio. Zo verscheen er een geweldig mooi historisch magazine met afbeeldingen en technische details van vrijwel alle verschillende autotypes die sinds 1984 in de DTM reden, van Nissan Silvia en Opel Kadett tot de huidige Class 1-auto's. Het tweewekelijkse Japanse magazine Auto Sport pakte in de uitgave van deze week, sinds gisteren online te zien, uit met maar liefst 30 (!) pagina's over de 'Dream Race' op Fuji. En dat in een oplage van 200.000!

IMG 2011 3

Ook elders kwamen we het DTM-magazine veelvuldig tegen.

IMG 6557 2

En het officiële race-queen-magazine van de Super GT's in de merchandise-stand van de serie.

IMG 1383

Aan de andere kant van de baan was het na de kwalificatie tijd voor de pitwalk, waarbij vele duizenden de regen trotseerden. En anders dan in Europa moest daarvoor nog eens extra worden betaald, omgerekend zo'n 20 Euro, wat de enorme belangstelling echter geenszins in de weg stond.

IMG 1755

Allemaal keurig wachtend totdat ze naar binnen mochten. Let ook op de WEC-reclame voor de zes-uursrace van begin vorige maand op het gebouw van de wedstrijdleiding...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet