V8 Supercars

V8 Supercars: Barry Sheene medal toegekend aan Shane van Gisbergen

De fameuze Barry Sheene medal voor de meest sportieve rijder in de V8 Supercars werd dit jaar aan Red Bull Team Holden-coureur Shane van Gisbergen toegekend. De beste en meeste faire rijder was het unanieme oordeel van de jury. Criteria voor de toekenning zijn uitstekend leiderschap, media interactie, karakter, persoonlijkheid, fan appeal en sportiviteit gedurende het seizoen.

2019 SVG Beeld
Horrorcrash van Scott McLaughlin tijdens de trainingen van de Gold Coast 600. SVG schiet direct zijn landgenoot en titelrivaal te hulp. Vanwege deze actie werd hem de Barry Sheene model toegekend.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/PR

Barry Sheene medal toegekend aan Shane van Gisbergen
Tijdens het Supercars Gala Award vandaag in Sydney mocht SVG deze fel begeerde award in ontvangst nemen. Motorcoureur Barry Sheene overleed in 2003 maar was tevens jarenlang TV commentator bij de Supercars

Van Gisbergen is de negende rijder aan wie deze award werd toegekend. Zijn enduro Teamgenoot Craig Lowndes won vijfmaal deze fel begeerde Award. Andere winnaars waren Will Davison, James Courtney en Mark Winterbottom die elk éénmaal de Barry Sheen Medal in ontvangst mochten nemen.


2019 SVG Concentratie

SVG één van de meest spectaculaire Supercar-coureurs in volle concentratie.Tiener SVG maakte in 2007 zijn Supercarsdebuut voor Team Kiwi Racing, later kwam hij voor het team van SBR uit. In 2011 won hij zijn allereerste wedstrijd op Hamilton. Na een lastige periode waarbij SVG zich afhankelijk terugtrok omdat hij geen potentieel zag in het Erebus Mercedes verhaal, kwam de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels(opa en oma waren uit de regio Tilburg afkomstig)voor het team van Tekno Autosport uit. Dit leidde uiteindelijk tot een contract met het Triple Eight Team(Red Bull Team Australia) van Roland Dane waarvoor Shane in 2016 met Holden de titel behaalde. Sinds 2016 eindigde SVG telkens in de Top 4 van het kampioenschap. De afgelopen twee seizoenen eindigde hij tweemaal als tweede.

SVG haalde de vorige maand de voorpagina's nadat Scott McLaughlin zwaar tijdens de trainingen voor de Gold Coast 600 crasthe. De Holden-coureur aarzelde geen moment om zijn titelrivaal te hulp te schieten. Ook liet SVG zijn emoties de vrije loop bij het winnen van de Jason Memorial Trophy op Pukekohe.(Jason Richards overleed in december 2011 aan een zware vorm van kanker en racete eigenlijk tot het bittere einde....) Deze beide factoren hebben zeker tot het winnen van deze Medal bijgedragen.

SVG: "Soms heb ik wat moeite met de media maar de mensen rondom mij heen hebben geholpen wie ik ben. Dank aan het Red Bulll Team en iedereen die hier bij betrokken is. Ook dank aan mijn familie die mij gevormd heeft en al die mensen die mij hier doorheen geholpen hebben. Stone Brothers die mij een eerste kans gaven, Tekno en nu Red Bull.Ik hou van mijn werk en carriere. In zijn totaliteit maakte de sport dit jaar wat moeilijke tijden door. Hopelijk kunnen we volgend jaar vanaf nul beginnen en weer plezier hebben."

2019 SVG actie
SVG spectaculair als altijd.


Winnaars Barry Sheene Medal
2019: Shane van Gisbergen
2018: David Reynolds
2017: David Reynolds
2016: Scott McLaughlin
2015: Craig Lowndes
2014: Scott McLaughlin
2013: Craig Lowndes
2012: Mark Winterbottom
2011: Craig Lowndes
2010: James Courtney
2009: Will Davison
2008: Jamie Whincup
2007: Jamie Whincup
2006: Craig Lowndes
2005: Craig Lowndes
2004: Marcos Ambrose
2003: Marcos Ambrose

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet