GT

GT: Bijpraten met Récardo Bruins in Macau

191119 Portret Bruins


Een van de (vele!) leuke aspecten van de Grand Prix van Macau is dat je er soms Nederlandse rijders tegenkomt die al jarenlang in den vreemde actief zijn en die je daarom niet zo vaak spreekt. Récardo Bruins, met een Mercedes-AMG GT3 van het Koreaanse team Solite Indigo Racing deelnemer aan de FIA GT Cup, is daarvan een goed voorbeeld. Reden genoeg dus om even bij te praten.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Kevin Pecks, Rebocar/R. de Boer

Bruins heeft een succesvol jaar achter de rug, want hij won met de Mercedes-AMG GT3 de Blancpain Asia Series-titel. In Europa is het de laatste jaren echter wat stil rondom hem geworden. "Ja, ik woon alweer bijna tien jaar in Korea, in Seoul, en race daar dus ook, al kom ik nog wel een keer of vijf, zes per jaar naar Nederland", zegt hij. "Daar is Drenthe nog steeds mijn thuisbasis."

Nadat zijn activiteiten in de formulewagens na de deelname aan de toenmalige ATS Formel-3-Cup in Duitsland in 2006 en 2007 geen voortzetting vonden, koos Bruins ervoor om in Korea een maatschappelijke carrière op te bouwen. "In 2008 was het naturlijk voor iedereen heel lastig om sponsoring te vinden. Wij hadden zelf niet het geld om verder te gaan, dus ik heb gekozen voor deze weg."

"Autosport ligt in Korea op een heel ander niveau", stelde Bruins al snel na zijn vertrek naar Azië vast. De activiteiten met het Solite Indigo-team mogen in die zin bijna als ontwikkelingswerk worden beschouwd. "Om het eerste Koreaanse team naar een internationale serie te brengen, dat was bepaald niet makkelijk", zegt hij. "Maar beetje bij beetje wordt het wel beter. Het vinden van goed personeel is lastig, we hebben ook aardig wat mensen uit Europa binnen het team, maar we proberen een goede mix te handhaven, want we willen ook talent voor de toekomst opleiden."

4E8A4051

Hoe kwam zijn deelname in Macau nu tot stand? "Ik rijd sinds 2018 met dit Koreaanse team in de de Blancpain Asia, waarin we dit jaar de titel gewonnen hebben, zowel overall als in de Silver Cup. We kregen een uitnodiging voor Macau, dus daar zeg je natuurlijk geen 'nee' tegen, temeer omdat er ook een 'Silver'-categorie is in de GT World Cup hier. Het leek ons dus een mooie seizoensafsluiting om daaraan mee te doen!"

4E8A5195

Voor Bruins was het zijn racedebuut in Macau. "Ik ben hier wel heel vaak geweest, maar heb er nooit gereden", zegt hij. "Het is wel bijzonder. Als je kijkt naar alle coureurs die hier rijden, waartussen ik op de grid sta, dat is echt de top van de top! Die jongens rijden iedere twee weken of zelfs iedere week, en ik zit zes keer per jaar in de auto, om het verschil maar even aan te geven. En dan zeker op zo'n circuit, om dan in korte tijd vanuit de sim hier daadwerkelijk te rijden, dat is een heel verschil. Vooral de snelheidsbeleving is heel anders: in de sim kijk je op een beeldscherm, hier gebeurt het 360 graden om je heen en staan er vangrails, die toch wel heel dichtbij blijken te staan!"

In de race in Macau deed Bruins het keurig, won als elfde in het algemeen klassement de Silver Cup en bezorgde Mercedes-AMG daarmee naast de algehele overwinning voor Raffaele Marciello en de Manufacturers' Trophy nog een prijs tijdens de FIA GT World Cup. Heeft hij al enig idee hoe zijn seizoen er volgend jaar uitziet? "Het is wel de bedoeling dat we doorgaan met Mercedes-AMG", zegt hij. "Of dat Blancpain Asia wordt, of een ander programma, dat weten we nog niet. We kijken naar verschillende mogelijkheden, we zouden wellicht ook in Europa of in andere delen van de wereld rijden."

C87I8899

Als laatste nog de vraag hoe dat nou precies met zijn naam zit, want we kennen hem vanuit zijn Europese raceactiviteiten als Récardo Bruins, in Macau was hij ingeschreven als Roelof Bruins en dan staat er ook nog H.G. Choi op zijn overall. Bruins lacht: "Hier in Azië zijn ze best er wel strikt in dat je dezelfde naam moet voeren die ook in je paspoort staat. Dat is bij mij nu eenmaal Roelof. In Nederland kun je gewoon je roepnaam en je achternaam gebruiken, wat bij mij Récardo is. En dan rijd ik onder Koreaanse vlag, dus dan vinden mensen het ook wel leuk om een Koreaanse naam te zien, dus vandaar Choi." Dan is dat dus ook duidelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet