Algemeen

Dragracing: NHRA-titels voor Steve Torrence, Robert Hight en Erica Enders

SteveTorrence-Sunday-Pomona

Steve Torrence heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Top Fuel-titel voor zich opgeëist in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. Op Pomona had de Capco Contractors-rijder aan een plaats in de halve finales genoeg om winnaar Doug Kalitta in de eindstand drie punten voor te blijven. In de Funny Car klasse ging de titel voor de tweede keer in drie jaar naar Robert Hight. Hier was de marge naar runner-up Jack Beckman met slechts acht punten ook minimaal. Een derde titel was er voor Erica Enders, die in de Pro Stock klasse aan winst in de kwartfinales genoeg had om Elite Motorsports-teamgenoot Jeg Coughlin op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

In zowel de Top Fuel, Funny Car als Pro Stock klasse was de titelstrijd nog niet beslist en dus moest de 24ste en laatste wedstrijd van het seizoen, de Auto Club NHRA Finals op Auto Club Raceway at Pomona, de beslissing brengen in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

SteveTorrence-Pomona
Steve Torrence

Tweede op rij voor Steve Torrence
In de Top Fuel klasse wisten Steve Torrence en Brittany Force de eerste eliminatieronde in winst om te zetten en daarmee moesten de nummers één en twee in de titelstrijd het in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. De winnaar van dit duel zou vervolgens ook nagenoeg verzekerd zijn van de titel. In 3,74 tegen 3,77 seconden ging de winst naar Torrence en daarmee ontdeed de regerend kampioen zich van zijn belangrijkste concurrent en hoefde in de halve finale alleen nog vrij te blijven van strafpunten (voor het overschrijden van de witte lijnen) om titelprolongatie definitief te maken. Torrence deed wat hij moest doen en hoewel de Capco Contractors-rijder de winst op reactietijd moest laten aan Richie Crampton, was de titel binnen.

DougKalitta-Pomona
Doug Kalitta

Omdat aan de andere kant van de eliminatieladder Doug Kalitta tot de finale wist door te dringen, was de eindstrijd met Kalitta tegen Crampton een onderling duel tussen de Kalitta Motorsports-teamgenoten. De winst ging hierbij naar Kalitta die met de verdiende punten Force passeerde in de titelstrijd en op 3 punten van Torrence op de ondankbare runner-up positie eindigde.

hightrobert
Robert Hight

Robert Hight
In de Funny Car klasse werd de titelstrijd ook in de halve finales beslist. Leider Robert Hight klopte in de eerste eliminatieronde John Force, die als nummer vier in de tussenstand tot Pomona ook nog op de titel mocht hopen, om vervolgens in de halve finale aan te moeten treden tegen Matt Hagan. In 3,97 seconden klopte Hight de Don Schumacher Racing-rijder en daarmee was de titel, zijn tweede in drie jaar en zijn derde in totaal, een feit.

RobertHight-Sunday-Pomona
Robert Hight

Dat Hight in de finale na de burn out stilviel en Jack Beckman de volle punten zag pakken, maakte niet meer uit, al eindigde de DSR-piloot waarmee wel op slechts acht punten van Hight op plek twee.

JackBeckman-Pomona
Jack Beckman

2019 Erica Enders Action
Erica Enders

Erica Enders
In de Pro Stock klasse leek Erica Enders de titel bijna niet meer te kunnen ontgaan, maar werd het na de kwalificaties toch nog spannend. Enders moest namelijk in de eerste eliminatieronde aantreden tegen Greg Anderson, die bij winst en dus uitschakeling van Enders zijn teamgenoten Jason Line en Bo Butner weer serieuze titelkansen zou bezorgen. Met een verschil van slechts 0,004 seconden pakte Enders echter de winst waarna een zege op Chris McGaha in de kwartfinale voldoende was om de concurrentie definitief op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

EricaEnders-Sunday-Pomona
Erica Enders

Voor Enders was het de derde Pro Stock-titel, al dateerde de laatste alweer van 2015. In de halve finale werd Enders uitgeschakeld door de verrassend snelle Fernando Cuadra, die op zijn beurt in de finale werd geklopt door Jeg Coughlin.

JegCoughlin-Pomona
Jeg Coughlin

Met Enders op één en Coughlin op twee deed Elite Motorsports dit jaar in de Pro Stock klasse de beste zaken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet