NASCAR

NASCAR: Blunders pitcrews teamcollega's bezorgen Kyle Busch tweede Cup titel

2019 Crew
Grote vreugde bij de crew van Kyle Busch.

Kyle Busch profiteerde direct van dit malheur bij zijn teamgenoot en wist het tweede segment tevens op zijn naam te schrijven. Bij de herstart voor het laatste segment wist Busch eveneens kortstondig de leiding te behouden maar moest die na de laatste herstart aan Hamlin en Harvick afstaan. Truex Jr. kreeg bij invallende schemering met onderstuur te kampen en viel iets terug. Nog erger verging het zijn JGR Teamgenoot Denny Hamlin.

Pech Hamlin
Met nog ongeveer 50 ronden te gaan kwam Hamlin met een rokende motor naar binnen. Zijn crew bevestigde een stuk tape aan de front gril dat uit angst voor een blew-up bij de laatste stop verwijderd werd. Hamlin viel naar de 20e plek terug. Toch wist Denny nog in dezelfde ronde terug te komen en als tiende te eindigen waardoor hij in de Final Top Four als vierde geklasseerd werd.

Denny Hamlin: "Ik heb gedaan wat ik kon en had geen beter werk kunnen verrichten. Het eerste wedstrijd gedeelte was niet goed. In het tweede wedstrijdgedeelte dacht ik dat ik nog kans had, maar het werkte niet.

Tegelijkertijd kreeg Ganassi-coureur Kyle Larson met PK-verlies te kampen en zou definiteif opgeven. Na 223 ronden bedroeg de voorsprong van Kyle Busch op zijn JGR-teamgenoot maar liefst zeven seconden. Kevin Harvick kwam in het derde en laatste segment heel laat naar binnen en wist nog net in dezelfde ronde als de leiders te blijven. Vers Goodyear rubber leverde Harvick uiteindelijk nog een vierde plek op. In de eindstand van het kampioenschap werd de SHR Ford rijder als derde geklasseerd.


2019 Busch Kampioen
Aan mediabelangstelling geen gebrek.

Voor het team van JGR Racing werd het een schitterende dag. Voor de vijfde maal een titel en een drievoudige overwinning. De eerste drie plekken werden door JGR Toyota's bezet. Erik Jones, die voor de titelstrijd was uitgeschakeld, eindigde als derde.

Kevin Harvick eindigde als vierde maar de strategie door op oude banden langer buiten blijven werkte niet. Kevin Harvick: "Bij de herstarts kon ik doen wat ik wilde, ik kon ze zeker 15 tot 20 ronden achter mij houden. Elk jaar is er in deze wedstrijd een late neutralisatie. Bij de long runs was de concurrentie gewoon beter dan wij. Kreeg de kans niet om er echt voor te racen. Geen neutralisaties, helemaal niets. Als dit gebeurt dan spreidt het veld zich gewoon." Slechts tien auto's wisten in dezelfde ronde te eindigen.

Busch en zijn fangemeenschap hoorde je echter niet klagen. Kyle Busch: "Iedereen zegt altijd dat men nooit moet opgeven. Wij zijn niet anders dan anderen. Soms waren we echt niet de besten en hadden ook niet de beste "track position". Op het einde was het misschien een beetje doods maar vanuit mijn zitje was het al spannend genoeg."

Voor het team van JGR Racing betekende het de 19e seizoensoverwinning. Alle vier rijders wisten dit jaar een wedstrijd te winnen. Een mooi eerbetoon voor de 49-jarige Team President J.D. Gibbs die op 49-jarige leeftijd begin januari overleed. J.D. Gibbs was ook de man die Denny Hamlin in een Late Model Stockcar op een verlaten Amerikaanse baan meer dan tien jaar geleden ontdekte.

Afscheid van Paul Menard en David Ragan
Zowel Paul Menard en David Ragan reden hun laatste Cup-wedstrijd. In 471 wedstrijden wist Menard eenmaal de Brickyard 400 op zijn naam te schrijven. David Ragan won in 470 wedstrijden slechts eenmaal." Ook van Miami Homestead werd als finale locatie afscheid genomen. Die vindt in 2020 op Phoenix plaats. Voor 2021 is er nog geen locatie bekend.

2019 Busch kampioen

Afsluiting van een schitterend NASCAR MEN's Cup seizoen met Kyle Busch als tweevoudig kampioen.

Uitslag Ford EcoBoost 400
1. Kyle Busch Toyota 267 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
3. Erik Jones Toyota 267 ronden
4. Kevin Harvick Ford 267 ronden
5. Joey Logano Ford 267 ronden
6. Clint Bowyer Ford 267 ronden
7. Ryan Newman Ford 267 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
9. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
10. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet