Liveblogs

WTCR/GT/F3: Liveblog 66th Suncity Group Macau Grand Prix

18.30 uur: James Tang en Billy Lo, twee van de lokale 'wild card'-rijders in het FIA WTCR, hebben een gridstraf van vijf plaatsen te pakken in de eerstevolgende race waaraan ze deelnemen. Dat besloten de drie sportcommissarissen zojuist naar aanleiding van het feit dat de twee tijdens de vrije training van vanmorgen tijdens een gele-vlagsituatie hun snelheid niet hadden verminderd. En met dit bericht sluiten we voor vandaag onze verslaggeving vanuit Macau via dit liveblog af. Prettige avond en tot morgen!

191113 F3 Hughes

15.30 uur: Bleef het in de vrije training van de Formule 3 vanmorgen nog beperkt tot een 'virtual safety car', in de kwalificatie regende het rode vlaggen. Dat maakte het voor veel rijders lastig om een vrije ronde te vinden, op het krappe baangedeelte bovenin de stad toch altijd al een moeilijk verhaal. De Brit Jake Hughes eindigde bovenaan met een tijd van 2:06,793 minuten, ruim drie seconden sneller dan de pole-winnende tijd van 2:09,910 minuten van Dan Ticktum vorig jaar, uiteraard met de oude generatie Formule 3-auto's.

Aanvankelijk leek de Est Jüri Vips op weg naar de voorlopige pole-position, maar al snel dook Hughes onder Vips' tijd en eiste daarmee de voorlopige pole voor zich op. Morgen echter is er nog een kwalificatie en de ervaring in Macau leert dat – mits het weer niet omslaat, maar daar ziet het er onder zomerse omstandigheden bepaald niet naar uit – de beslissende tijden in de tweede sessie worden gezet. Slechts 0,051 seconde achter Hughes eindigde de Duitser David Beckmann als tweede, terwijl Vips de sessie als derde afsloot, voor de Nieuw-Zeelander Marcus Armstrong, die daarmee zijn sterke optreden uit de vrije training van vanmorgen bevestigde.

Achter de Amerikaan Logan Sargeant, de best geklasseerde nieuwkomer in de kwalificatie, eindigden de beide Britse routiniers Dan Ticktum en Callum Ilott op de plaatsen zes en zeven. De Deen Frederik Vesti, die nog met een VAR-shirt onder zijn Prema-overall reed, sloot de sessie als achtste af, voor de Rus Robert Shwartzman en de Deen Christian Lundgaard. Richard Verschoor werd als 14e geklasseerd.

191113 F3 Tsunoda

De Japanner Yuki Tsunoda (foto boven), die vanmorgen al vroeg in de begrenzing reed, raakte met zijn gerepareerde auto nu weer het spoor bijster, waarmee hij voor de laatste rode vlag van de sessie zorgde. Eerdere onderbrekingen waren er door Enaam Ahmed, die in de rondte ging, Max Fewtrell, die bij Lisboa in de bandenstapels reed en Oliver Caldwell, wiens auto op het rechte stuk na Fisherman's Bend met een technisch defect tot stilstand kwam.

191113 WTCR Huff

14.45 uur:
Rob Huff (boven), al negenmaal toerwagen-winnaar in Macau, reed in de tweede vrije training van het FIA WTCR de snelste tijd. De Brit kwam in zijn Volkswagen van Sébastien Loeb Racing tot een tijd van 2:29,422 minuten en was samen met Andy Priaulx, die in de Lynk & Co 0,253 seconden op Huff moest toegeven, de enige die onder de grens van 2:30 minuten wist te blijven. Met Jean-Karl Vernay, Yann Ehrlacher, Frédéric Vervisch en Thed Björk wisselden twee Audi-rijders en twee Lynk & Co-rijders elkaar af op de plaatsen drie tot en met zes. Daarachter volgde Nicky Catsburg, die niet alleen de snelste Hyundai-rijder, maar ook de snelste Nederlander in het veld was. Tom Coronel werd als 15e geklasseerd, Niels Langeveld reed de 24e tijd.

191113 WTCR Ka To

De sessie werd eenmaal onderbroken nadat Jim Ka To uit Hongkong (foto boven) in eeen van de KCMG-Honda's in de bandenstapels belandde.

191113 GT Bamber

14.00 uur:
De beide ROWE-Porsches eindigden vooraan in de eerste vrije training van de GT's. Earl Bamber reed met de nummer 98-Porsche een tijd van 2:17,058 minuten. Daaarmee bleef hij zijn Belgische teamgenoot Laurens Vanthoor voor, die als tweede eindigde. Maro Engel werd als derde geklasseerd en voerde daarmee een trio van Mercedes-rijders aan: achter de Duitser volgden zijn merkgenoten Raffaele Marciello en Edoardo Mortara.

Laatstgenoemde ging bij Lisboa eenmaal in de fout, nadat hij zijn rempunt miste. Hij kon de aanraking met de bandenstapels niet meer vermijden, maar kon uiteindelijk wel de sessie voortzetten. Voor Roelof Bruins, die start met een Mercedes van het team Solite Indigo Racing, is er nog wat werk te doen: met zijn tijd van 2:22,399 minuten kwam hij ruim vijf seconden op de snelste tijd van Bamber tekort.

11.10 uur: Een verrassend sterk optreden van Richard Verschoor, die pas in een laat stadium aan de officiële inschrijflijst voor de Formule 3-race in Macau werd toegevoegd. Bij zijn eerste ervaring op het 6,12 kilometer lange Guia-stratencircuit eindigde de rijder van het MP Motorsport-team als vijfde, nadat hij in de beginfase van de 45 minuten lange vrije training zelfs een tijdlang aan de leiding stond. Snelste was Marcus Armstrong van het Prema-team met een tijd van 2:08,023 minuten, 0,119 seconde sneller dan de Britse HWA-rijder Jake Hugues. Tweevoudig winnaar Dan Ticktum, die speciaal voor Macau terugkeerde in de Formule 3, eindigde als derde.

Veel aandacht ging er uiteraard ook uit naar de Duitse Sophia Flörsch, die na haar huiveringwekkende crash van vorig jaar dit weekeinde haar comeback in Macau beleeft. De rijdster sloot de sessie als 20e af. Er was geen rode vlag, maar een 'virtual safety car' van zo'n vijf minuten, nadat de Japanner Tsunoda bij San Francisco in de muur beland was.

191113 WTCR Michelisz actie

10.15 uur: Norbert Michelisz (foto) sloot met een tijd van 2:30,460 minuten met zijn Hyundai de snelste in de eerste vrije training van het FIA WTCR. Daarmee was de Hongaar 0,139 seconde sneller dan de Fransman Yvan Muller, die in de Lynk & Co lange tijd de ranglijst aanvoerde. Jean-Karl Vernay eindigde met zijn Audi als derde, voor Volkswagen-rijder Rob Huff, zodat er rijders van vier verschillende merken op de eerste vier plaatsen geklasseerd werden. Beste Nederlander was Tom Coronel, die met de DHL-Cupra de zesde tijd reed, twee plaatsen voor Nicky Catsburg. Voor Niels Langeveld was het bij zijn debuut op het Guia-stratencircuit nog even wennen: hij sloot de sessie als 20e af.

Dat routine ook niet zaligmakend is, bleek wel uit het voorbeeld van oudgediende Gabriele Tarquini, die op zijn vierde ronde in de vangrails belandde en daarmee voor een onderbreking met de rode vlag zorgde. Ook Atilla Tassi eindigde in de bandenstapels, maar toen was de training toch al ten einde.

08.00 uur: Welkom vanuit Macau, waar we na een lange reis gisteren inmiddels een goede nachtrust achter de rug hebben en klaar zijn voor de actie. Het programma voor vandaag is als volgt (alle tijden lokaal, zeven uur later dan in Nederland):

7.30-8.30 uur: 1e vrije training Motorcycle Grand Prix
9.00-9.45 uur: 1e vrije training FIA WTCR
10.05-10.45 uur: 1e vrije training FIA F3
11.00-11.30 uur: vrije training Greater Bay Area GT Cup
12.35-13.05 uur: 1e vrije training FIA GT Cup
13.40-14.10 uur: 2e vrije training FIA WTCR
14.30-15.10 uur: 1e kwalificatie FIA F3
16.05-16.50 uur: 1e kwalificatie Motorcycle Grand Prix

191113 Macau opening
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet