Diversen

Overwinningen voor Israël (F4), Duitsland (GT) en Rusland (TCR) tijdens FIA Motorsport Games, goud voor Oekraïne

oekraine drift fiamotorsportgames

Na vrije trainingen op de vrijdag en kwalificaties voor de meeste klassen op de zaterdagochtend was het op zaterdagmiddag tijd voor de eerste wedstrijden van de FIA Motorsport Games. De Formule 4 Cup was als eerste aan de beurt, gevolgd door de Touring Car Cup en de GT Cup. De zaterdag werd afgesloten met de finales van de Drifting Cup en de Digital Cup. De allereerste medaille ooit op de FIA Motorsport Games ging naar het Oekraïense drift team. Nederland viel vandaag niet in de prijzen.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Op een natte Autodromo di Vallelunga waren het de 19 Formule 4-coureurs die het spits mochten afbijten. Niklas Kruetten pakte namens Duitsland de leiding en wist deze plek tot laat in de race vast te houden. In de voorlaatste ronde van de wedstrijd wist de Italiaan Andrea Rosso zijn KC MG-01 in Campagnano naast de auto van de Duitser te zetten om vervolgens in Soratte Kruetten definitief achter zich te laten.De Israëlische coureur Ido Cohen profiteerde van het gevecht voor hem en wist Kruetten ook in te halen en zo de tweede plek te pakken. De actie van Cohen bleek na afloop van de wedstrijd nog belangrijker te zijn. Cohen finishte na 12 ronden een seconde achter Rosso, maar de Italiaan werd bestraft voor het onder geel inhalen van zijn Israëlische rivaal. Rosso kreeg twee seconden straf, waardoor Cohen uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen, voor Rosso en Kruetten.

cohen f4 fiamotorsportgames
Als tweede over de streep, maar toch de winnaar: Ido Cohen namens Israël

Bij de toerwagens was het Klim Gavrilov die er namens Rusland met de overwinning vandoor ging. De met een Audi RS3 LMS rijdende Rus begon vanaf pole position en wist uit de greep van de achter hem rijdende coureurs te blijven. Uiteindelijk had Gavrilov na 15 ronden bijna zes seconden voorsprong op de nummer twee, Mato Homola (Slowakije).

Achter het tweetal werd flink gevochten om de laatste podiumplek. In eerste instantie waren het John Filippi en Tom Coronel die streden om plek drie, maar het duurde niet lang voor Gilles Magnus zich mengde in het gevecht. De Belg passeerde Coronel - na contact tussen beide auto's - en ging vervolgens achter Filippi aan. Met nog zes minuten op de klok wist Magnus de Fransman in te halen en zo de derde plek te pakken. Coronel eindigde ondanks de aanrijding als achtste.

russia tcr fiamotorsportgames
Gavrilov van start tot finish aan de leiding in de Touring Car Cup

De weersomstandigheden zorgden voor de nodige chaos in de GT Cup. Hiroshi Hamaguchi vertrok van pole en had een voorsprong van drie seconden toen het begon te regenen. Hamaguchi wist op een natte baan Rinat Salikhov niet achter zich te houden, maar de Japanner was niet de enige die moeite had met het weer. Verschillende auto's gleden van de baan, waarna de wedstrijdleiding de race stillegde.

Teams kregen de gelegenheid rijders en banden te wisselen en dat laatste bleek cruciaal. Verschillende teams wisselden naar regenbanden, terwijl anderen op slicks stonden toen de wedstrijd werd hervat. Rusland en Turkije stonden op regenbanden, maar slicks bleken de betere keuze. Bulatov en Güven vielen op de opdrogende baan terug en het was Christina Nielsen die namens Denemarken de leiding pakte, voor Alfred Renauer (Duitsland) en Nico Verdonck (België).

Nielsen verdedigde zich goed, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Tien minuten voor het einde van de race wist Renauer zijn Porsche voorbij de Honda te sturen. De Deense zag vervolgens Verdonck in haar spiegels opduiken. Verdonck zette nog een aanval in, maar ging daarbij iets te wijd. Gelukkig voor België zat de concurrentie te ver weg, waardoor Verdonck en Machiels uiteindelijk achter Görig/Renauer en Möller/Nielsen als derde eindigden.

germany gt fiamotorsportgames
De Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R won de eerste GT Cup race op Vallelunga

De eerste gouden medaille van de FIA Motorsport Games ging naar Dmitriy Illyuk die namens Oekraïne de Drifting Cup wist te winnen. Met zijn Nissan 200SX wist Illyuk in de finale de Tsjech Michal Reichert te verslaan. In de troostfinale pakte Ilia Fedorov de bronzen medaille, nadat de jury hem als winnaar aanwees.

Cody Nikola Latkovski (Australië) won de Digital Cup door in de finale Bernal Valverde (Costa Rica) en Stefano Conte (Italië) te verslaan. In de finale streden de deelnemers in Gran Turismo Sport tegen elkaar op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Latkovski won de titel nadat leider Valverde in de slotfase zijn Red Bull X2019 prototype spinde. De Nederlander Leon Ackermann eindigde als negende in de finale. De Brit James Baldwin, afgelopen week nog uitgeroepen tot World's Fastest Gamer en daarmee de winnaar van een racebudget van US$ 1.000.000 - eindigde als vierde.

australia digital fiamotorsportgames
eRacer Latkovski was het beste in Gran Turismo Sport 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet