Diversen

Rinus van Kalmthout snel in zowel IndyCar als Indy Lights-test

indycar.02

Rinus van Kalmthout heeft aan de andere kant van de oceaan opnieuw indruk gemaakt. Vorige week dinsdag nam de 19-jarige Hoofddorper voor de tweede keer plaats achter het stuur van de NTT IndyCar Series-bolide van Ed Carpenter Racing en zette op Mid-Ohio een tijd op de klokken die bij de eerder dit jaar gehouden wedstrijd goed zou zijn geweest voor een plek op de eerste startrij. Afgelopen weekend kwam Van Kalmthout op uitnodiging van Belardi Auto Racing tijdens de jaarlijkse Chris Griffis Memorial Road to Indy test in actie in de Indy Lights-auto van dit team en bezette daar in alle zes de sessies de eerste positie.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Het succesvolle IndyCar-debuut van Rinus van Kalmthout tijdens een testdag in Portland kreeg afgelopen dinsdag een vervolg op Mid-Ohio Sports Car Course. Op uitnodiging van Ed Carpenter Racing mocht de 19-jarige Hoofddorper voor de tweede keer plaatsnemen achter het stuur van de IndyCar-bolide van dit team. Opnieuw maakte Van Kalmthout indruk door foutloos zijn rondjes af te werken en daarbij constant snelle tijden op de klokken te zetten.

indycar.01

Met zijn snelste tijd van de dag zou het TeamNL-talent tijdens de eerder dit jaar op Mid-Ohio verreden NTT IndyCar Series wedstrijd zelfs op de tweede startpositie hebben gestaan. Het team van Ed Carpenter toonde zich ook weer meer dan tevreden met de feedback van de jonge Nederlander.

belardi.001

Maar daarmee was de actie voor Van Kalmthout nog niet over. Belardi Auto Racing, een van de concurrenten van Juncos Racing waar de Nederlander dit jaar de runner-up positie mee veroverde in de Indy Lights Presented by Cooper Tires, vroeg Van Kalmthout om tijdens de jaarlijkse Chris Griffis Memorial Road to Indy test hun auto aan de tand te voelen. De Chris Griffis Memorial is een testweekend waarin teams uit de drie Road to Indy klassen rijders voor het nieuwe seizoen aan de tand voelen.

belardi.002

In dit geval wilde Belardi echter hun auto aan een representatieve test onderwerpen om te kunnen zien waar hun auto ten opzichte van de concurrentie nu werkelijk zou staan. Voor de Indy Lights stonden op het Grand Prix-circuit van Indianapolis Motor Speedway zes sessies gepland en in alle sessies zette Van Kalmthout de snelste tijd op de klokken. De Nederlander bleef daarmee de vier auto's van Andretti Autosport, dat aantrad met onder andere Robert Megennis, ruim voor.

bouthoorn

In Indianapolis kwam tijdens de Chris Griffis Memorial nog een Nederlander in actie. Als oriëntatie op volgend seizoen nam de 15-jarige Rick Bouthoorn plaats in een auto van Pabst Racing, niet geheel toevallig het team waar Van Kalmthout zijn Road to Indy carrière startte. Bouthoorn deed het meer dan uitstekend door in de USF2000-auto van het team in het bijna 20 auto's tellende veld over beide dagen genomen de vierde tijd op de klokken te zetten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet