Diversen

Belgium Racing Belcar-kampioen 2019, Deldiche Racing by JTB pakt eerste seizoenszege

kampioen

Na afloop van de seizoensfinale op het TT Circuit van Assen mag Belgium Racing zich de nieuwe algemene Belcar-kampioen noemen. Dylan Derdaele en Nicolas Saelens zagen hun laatste titelconcurrent, de #11 Krafft Racing Norma, al na een half uur voortijdig de pitstraat binnenrijden, waarna het Lamborghini-duo enkel naar het eind hoefde te rijden. De slotmanche van het seizoen 2019 ging naar de #111 Deldiche Racing by JTB Norma.

Tekst en foto's: PR

start-race-assen

start-mist

Na een half uur vertraging vanwege de dikke mist op het TT Circuit van Assen ging het veld van start.


De titelstrijd werd voortijdig beslist na 16 ronden. Stienes Longin, in de aanvangsfase mooi opgerukt naar de tweede plaats, kwam met de #11 Krafft Racing Norma de pitstraat binnengestrompeld. Afgeknapte bouten aan de remschijf linksachter bleek het euvel, en het duurde 14 ronden voordat de wagen van de Belcar 1-kampioenen opnieuw de baan op kon. Weg was hun hoop om ook de algemene titel binnen te halen.

Die ging naar de #99 Belgium Racing Lamborghini. Dylan Derdaele, die aanvankelijk in de top-5 meedraaide, vierde na de pech voor Krafft Racing de teugels, om uiteindelijk samen met Nicolas Saelens als achtste over de streep te komen. Samen met de vierde plaats in Belcar 3 ruim voldoende om de Belgische endurancetitel te behalen.

De 125 minuten durende race in Assen werd ontsierd door een lange safety car-periode, het gevolg van een crash waarbij de #110 Deldiche Racing by JTB Norma en de #22 Veidec Silver Eagle by Getspeed Mercedes-AMG betrokken waren. Beide rijders, Tom Boonen en Kenneth Heyer, bleven gelukkig ongedeerd.
  DSCN4076
Veel schade aan de #110 Deldiche Racing by JTB Norma


Voor Kenneth Heyer en Wim Spinoy werd het een einde van het seizoen in mineur. "Ik maakte een inschattingsfout en raakte in een behoorlijk stevige crash betrokken", vertelt Kenneth Heyer na afloop van de race, "waardoor we uitgeschakeld werden.


Veidec 22

Ik ben erg ontgoocheld, zeker ook voor mijn teamgenoot, maar ook voor het team. Dit hoort uiteraard bij het racen, zullen mensen zeggen, maar ik had het toch allemaal liever anders zien aflopen."

Nadat de vangrails waren hersteld kon de race opnieuw op gang worden getrokken, met nog iets minder dan een half uur te gaan. Het draaide uit op een duel tussen de #2 McDonald's Racing Team Norma en de #111 Deldiche Racing by JTB Norma. Aan het stuur van laatstgenoemde zat Tim Verbergt, die met nog een kwartier te gaan, definitief de leiding in handen nam en zo voor het eerst dit seizoen samen met teammaats Luc De Cock en Tim Joosen op het hoogste trapje algemeen mocht staan. Dat podium werd vervolledigd door de McDonald's Racing bolide en de #991 No Speed Limit Norma.

 

In Belcar 2 ging de overwinning naar gastrijder John De Wilde, in de #88 Speedlover Porsche ook mooi vierde algemeen, terwijl in Belcar 3 de #999 WCB Racing by Leipert Lamborghini met een overwinning de klassetitel veilig stelde.

De titel- en broederstrijd in Belcar 4 werd na het uitvallen van Kenneth Heyer beslist, en het is Michael Cool in de #93 Veidec Silver Eagle by Getspeed Mercedes-AMG die met de zege in de klasse en de titel ervan door ging.

  Veidec 93

Michael Cool vond meteen zijn in Assen en scoorde een hattrick, want de Oost-Vlaming pakte in de VEIDEC Mercedes AMG-GT4 de polepositie, won de wedstrijd en werd dus ook kampioen in de Belcar 4-klasse.

In Belcar 5 en 6 werden de teams die als leider aan het slotweekend begonnen tot kampioen gekroond, met respectievelijk de #154 QSR Racing School BMW en de #34 JJ Motorsport BMW als de laureaten. De laatste klassezeges gingen naar gastwagen #42 Küpperracing BMW (Belcar 5) en de #83 VDW Motorsport BMW (Belcar 6).

  Klasse-1--Algemeen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet