V8 Supercars

V8 Supercars: Megaboete voor DJRT Penske na Coulthard incident. Team mag Bathurst 1000 overwinning behouden

Na een langdurige zitting achter geheime deuren van de stewards kwam een panel bestaande uit drie man tot de volgende beslissing. DJRT Penske krijgt een geldboete van 250.000 Au$ (omgerekend iets meer dan 153.000 Euro waarvan 100.000 Au$( ongeveer 61.000) voorwaardelijk. De combinatie Coulthard/D'Alberto werd van de zesde naar de laatste(21e plek) teruggezet. De overwinning van McLaughlin/Premat staat overigens niet ter discussie.

2019 Fabian Coulthard CAMS
Zware straf voor DJR Team Penske door het schenden van de FIA Code Appendix B.


Tekst Willem J. Staat
Foto DJRT Penske

Megaboete voor DJRT Penske na Coulthard incident. Team mag Bathurst 1000 overwinning behouden
CAMS, de Australische autosportfederatie, liet in een verklaring het volgende weten. "De straf werd opgelegd omdat de "FIA Internationale Sporting Code Appendix B" geschonden werd en dit reflecteert zich in de ernstige aard van het incident dat zich tijdens de Bathurst 1000 voordeed. Appendix B houdt de Code van goed gedrag in. Het panel was ervan overtuigd dat men bij toepassing van de regels "de Obligation of Fairness" zwaar geschonden had.

Het geld gaat naar het Supercars boetefonds waaruit safety research programma's gefinancierd worden. In een kort statement liet DJRT Penske weten de bestraffing te accepteren en zal hierop verder geen commentaar geven.

In de tussenstand van het kampioenschap voor teams moet het team 420 punten inleveren terwijl Fabian Coulthard in de tussenstand voor rijders van de derde naar de vierde plek wordt teruggezet.

De Stewards zijn bereid aan te nemen dat er geen intentie was om de No 17 van McLaughlin te bevoordelen. Maar het tart wel de overtuiging dat de ingenieur(Mark Fenning) van de No 12 toevallig een verkeerde overtuiging had gevormd omdat er brokstukken op de baan lagen. De stewards waren ervan overtuigd dat er geen poging was geweest om het resultaat van de wedstrijd te beïnvloeden maar het is erg moeilijk de conclusie te vermijden dat het resultaat in zekere mate werd beïnvloed. Als afschrikmiddel voor andere teams zijn zij ervan overtuigd om een bijzonder zware straf op te leggen. Omdat DJRT Penske volledig heeft meegewerkt is men bereid een deel van de boete op te schorten. In tegenstelling tot wat in de media werd gespeculeerd is de overwinning van McLaughlin/Premat nooit in gevaar geweest. Overigens beslaat de officiële uitspraak een document van maar liefst 10 pagina's.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet