Supercar Challenge

Supercar Challenge: Niets moet bij Jos Jansen, behalve amuseren

20190622-RBN 7068RobBlank

Op een leeftijd waar sommigen reikhalzend uitzien naar hun pensioen en een rustig leventje, is Jos Jansen nog volop actief. Hij is dagelijks aan het werk en is daarnaast de nodige weekenden op het circuit te vinden. Wel wat minder dan vroeger bezig met een goede klassering, maar meer met genieten van autoracen.

Tekst en foto's: PR

Niet rentenieren
Jos Jansen kan prachtige verhalen vertellen over zijn avonturen in de autosport. Voor hem is het een echte uitlaatklep om achter het stuur van een snelle wagen te stappen. "Ik heb een drukkerij gehad die ik inmiddels heb verkocht. Maar ik ben niet gaan rentenieren, ik werk nog elke dag in de zaak. Inmiddels zit ik al 51 jaar in het vak en doe het elke dag nog met veel plezier", zegt hij hierover. "Ik heb verder niet echt hobby's, mag gewoon graag thuis zijn bij mijn vrouw. Ik ben een tevreden mens."

IMG 0251

Onverhard
De inmiddels 65-jarige Belg heeft in diverse vormen van autosport heel wat meegemaakt. In de jaren negentig was hij voornamelijk bezig met het onverharde racen. "Ik heb diverse rally-raids gereden zoals Dakar. Ontzettend leuk om te doen, maar er viel ook elk jaar wel een dode", vertelt Jansen over die tijd. "Libië was voor mij de laatste grote wedstrijd. Toen een vriend van me daar verongelukte ben ik er mee gestopt. Het plezier was er toen wel even af."

Rallycross
Voordat Jos Jansen zijn weg vond naar de autocircuits heeft hij een aantal jaren rallycross gereden,ook op internationaal niveau. Jos kijkt er voldaan op terug. "In 2013 reed ik met een Ford Focus die geprepareerd was door Julian Godfrey, een van de beste tuners uit Engeland. Ik reed tegen mannen als Sebastian Loeb, Tanner Faust en Petter Solberg. Heb toen ook in Argentinië en Canada gereden, naast de Europese wedstrijden. Het ging eigenlijk best goed tussen die grote jongens, heb alle heats gereden en een keer de halve finale gehaald." Toch kende het rijden van rallycross op hoog niveau zijn keerzijden. "Ik was veel weg, ook van de zaak en het was eigenlijk niet te betalen. Maar ik heb wel een mooi jaar gehad."

20190420-RBN 4840RobBlank

Porsche 991
Omdat de rallycross in België in die tijd op sterven na dood was keek Jos Jansen wat om zich heen en liep toevallig tegen een Porsche 991 GT3 aan. Hij nam deze over, inclusief twee monteurs, Karel en Rob, die hem tot op heden nog steeds trouw zijn. "We zijn een klein team en rijden wanneer we er tijd voor hebben. Niets hoeft bij ons", zegt Jansen over hoe hij nu tegen het racen aan kijkt. "Ik wil het samen doen met de jongens. Is er geen tijd omdat we andere verplichtingen hebben, dan rijden we niet. Niet alles kan altijd." Maar voor de Supercar Challenge maakt het team altijd graag tijd vrij. "We rijden daar graag, zeker omdat er geen beter georganiseerd alternatief is. Alles is goed geregeld, mooie velden en leuke wedstrijden op interessante circuits. Een echte favoriet heb ik niet echt, ik rij overal met plezier. Spa is heel mooi, maar ik vond Magny Cours dit jaar ook heel leuk. Ik hoop dat er volgend jaar weer een nieuw circuit bij komt."

20190419-RBN 3287RobBlank

Fijn rijden
Ook de Supercar Challenge benadert de Belg op dezelfde relaxte manier. "Ik wil gewoon fijn kunnen rijden en heb geen zin in discussies. Ik ben niet beker minded, het klassement maakt ons niet uit. Ze hoeven mij dan ook echt niet door m'n oortjes te vertellen op welke plaats ik lig. Karel kan de race goed lezen en maakt de beslissingen in de pits.

Echte gentleman
Jos is eerlijk over zichzelf als hij vertelt. "Ik laat iemand gemakkelijk voorbij als deze sneller is, ik rij mijn eigen koers. Als er bij de rallycross op maandag geen schade was, dan had je slecht gereden. Hier gaat iedereen om met respect voor elkaars materiaal, de Supercar Challenge is een echte gentlemen klasse."

20190622-RBN 6608RobBlank

Goede conditie
Speelt leeftijd een rol volgens Jos Jansen? "Als je ouder wordt ga je misschien een beetje meer nadenken. In het verleden heb ik wel eens een auto platgereden door tot het uiterste te gaan, dat doe ik nu niet meer. Ik heb een goede conditie, ondanks dat ik niet meer sport. Nu ben ik zeker niet de snelste in onze divisie, maar ik probeer door constant te rijden toch een goede prestatie neer te zetten. Meestal zijn de laatste ronden zelfs de beste."

Amuseren
Heeft Jos nog plannen of wensen? "Ik zou de Zandvoort 500 wel willen rijden als we iemand kunnen vinden die de kosten wil delen. Maar ik zei al, niets moet bij ons. We hebben dan ook nog geen concrete plannen voor volgend jaar. Als we ons maar kunnen amuseren!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet