Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Andere Tijden over de DAF: van truttenschudder tot rally-auto

1965 10 Maart Rally van Zweden Rob Slotemaker en Wim Loos
Wim Loos en Rob Slotemaker in actie tijdens de Rally van Zweden in 1965.

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden staat op 13 november vanaf 21:15 uur op NPO2, in het teken van de DAF, een uitvinding van de Brabantse broers Van Doorne. Destijds miskend, nu alom geroemd. "Ze waren hun tijd ver vooruit."

Tekst: aangeleverde berichten
Foto's: PR en archief Rob Petersen

De introductie van de allereerste DAF personenauto was dé publiektrekker van de Auto-RAI in 1958. Binnen drie jaar hadden de Brabantse gebroeders Van Doorne een revolutionaire automobiel bedacht én geproduceerd. Betaalbaar, ruim en volautomatisch. Een auto waarbij je niet hoefde te schakelen. DAF had het Ei van Columbus ontdekt: het pientere pookje.

'Echte mannen' in die tijd wilden laten zien dat ze ingewikkelde auto's de baas konden en verlangden dus een grote auto met schakelversnellingsbak. Het imago van DAF had er flink onder te lijden. Smalend spraken mannen over het autootje als 'truttenschudder met jarretelaandrijving'. Dat kwam door het schudden dat hij deed bij het wegrijden en door de rubberen aandrijfriem die met de destijds populaire 'jarretel' werd vergeleken.

Meer dan een truttenschudder
Om iets van stoerheid aan DAF toe te voegen koos het bedrijf voor deelname aan rally's en verscheen op de grote internationale circuits zelfs een Formule 3 race-DAF aan de start. De grootste macho-proef werd in 1968 afgelegd. Om te laten zien dat DAF meer was dan een 'truttenschudder' reden twee teams mee in de non-stop monsterrit van Londen naar Sydney. Het doel was om Nederland en de rest van de wereld te laten zien dat DAF zijn mannetje stond tussen de kanonnen van Porsche, Ford, Mercedes en Volvo. Het resultaat was er naar, beide équipes haalden de eindstreep zonder noemenswaardige mankementen.

Heel Nederland leefde mee in die dagen door een slim samenspel van de grootste krant De Telegraaf en de grootste omroep, de AVRO. Op scholen volgden de klassen de verrichtingen van coureurs David van Lennep, Peter Hissink, Rob Slotemaker en Rob Janssen. Een Dakota DC-3 van Martinair begeleidde de rijders onderweg, wat de expeditie nog spectaculairder maakte.

  David-van-Lennep-links-en-Peter-Hissink-met-de-rally-DAF-1968-
David van Lennep (links) en Peter Hissink met de rally-DAF in 1968


Maf van DAF
In deze aflevering komen twee rijders van toen, David van Lennep en Peter Hissink, weer in actie met hun DAF. We zien een 80-jarige dame uit Den Haag die nog altijd 'maf' van DAF is, ruimtevaartdeskundige Piet Smolders die aan boord was van de Dakota en Rob Koch, leider van het DAF racingteam.

  David-van-Lennep-links-en-Peter-Hissink-anno-nu
David van Lennep (links) en Peter Hissink met de rally-DAF nu.


Hoewel in de jaren 50 lacherig werd gedaan om deze uitvinding, rijdt tegenwoordig een groot deel van het wereldwijde wagenpark met een traploze automatische transmissie (CVT). Precies dat wat de gebroeders Van Doorne dik zestig jaar geleden in hun Brabantse garage hebben uitgevonden. Piet Smolders: "Ze waren hun tijd ver vooruit."


daf-museum

Uitgebreid en vernieuwd DAF Museum

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent op vrijdagmiddag 8 november in Eindhoven het DAF Museum, dat is uitgebreid en vernieuwd. Op de plek waar Hub en Wim van Doorne op 1 april 1928 in een werkplaatsje begonnen staat nu het vernieuwde DAF Museum, dat met de nieuwe aanbouw een oppervlakte van maar liefst 7.000 m2 beslaat.

Het bestaande museumdeel is aangepast, de collectie kon worden uitgebreid en staat nu in een tijdlijn. Van 'De Smidse' waar het allemaal mee begon via de aanhangwagens uit de jaren dertig naar de moderne trucks is een prachtige gang door de jaren heen.
Bekende voertuigen, militair, brandweer, race-rally trucks en ook de complete collectie personenauto's en prototypes geven een mooi tijdsbeeld. Het is een feest van herkenning.

De collectie in de nieuwe aanbouw is uitgebreid met modernere trucks en de informatie over transport en techniek is indrukwekkend.

Het DAF Museum is met meer dan 60.000 bezoekers per jaar een van de drukst bezochte musea van de regio.
Naast het beheer en tentoonstellen van het Industrieel en Cultureel Erfgoed van DAF, behoort educatie ook tot de missie van het DAF Museum. Middels het DAF Veilig Verkeersfonds krijgen kinderen van de basisschoolleeftijd in het museum regelmatig onderricht om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Het DAF Museum beschikt ook over het Trucknasium, dat aan leerlingen van het tweede en derde leerjaar van het voorgezet onderwijs een interactief lesprogramma aanbiedt om zodoende interesse op te wekken voor techniek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet