Diversen

Div: Nieuw kampioenschap voor elektrische formuleauto's aangekondigd met Zolder als thuisbasis

191003 Zolder FE

De Belgische autosport-onderneming The Driving Force, in het verleden ondermeer betrokken bij het BMW-fabrieksteam in het WK-langeafstandsracen voor motorfietsen en het Prospeed-Porsche-GT-team en actueel de organiserende instantie achter de Porsche Carrera Cup Benelux, kondigt het ERA Championship aan, een nieuw kampioenschap voor elektrisch aangedreven formulewagens als instapklasse. De auto's zijn gebaseerd op het Dome F110 Formule 4-chassis. Het eerste seizoen gaat in de zomer van 2020 van start met tests en races in de Benelux en Groot-Brittannië. Het circuit van Zolder in België is aangewezen als thuisbasis van de nieuwe serie, wat gezien de vestigingsplaats van The Driving Force in het nabijgelegen Zonhoven een voor de hand liggende keuze is. Zo zal het test- en ontwikkelingswerk van de auto, officieel aangeduid als ERA Mitsu-Bashi F110e, vanaf dit jaar tot 2022 op Zolder plaatsvinden. Dit past bij het streven van Circuit Zolder om zich als locatie voor innovatieve en hoogwaardige technologie te positioneren.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Het plan is om de testdag en het eerste raceweekeinde op Zolder te laten plaatsvinden, terwijl er in totaal twee evenementen in het eerste seizoen op Zolder gehouden zullen worden. De rest van de kalender wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. Het plan is om twee klassen in het leven te roepen: de 'innovation class', waarbij teams hun eigen accu en aandrijflijn in de ERA F110e als 'rolling chassis' inbouwen, en de 'Sports class', waarin gereden wordt met een raceklare auto.

Beth Lily Georgiou, die ondermeer ervaring opdeed in Formula Student en andere auto- en autosportprojecten, is 'Sporting & Communications Director' van het ERA Championship. Ze zegt: "We zijn verheugd dat we Circuit Zolder ons thuiscircuit kunnen noemen. Met zijn lange historie, ideale configuratie voor onze auto's en sterke focus op hernieuwbare energie is het voor ons een perfecte locatie. We kunnen zelfs tussen testsessies onze auto's opladen met stroom die afkomstig is van de zonnepanelen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Circuit Zolder volledig voorbereid is voor elektrische autosport op de duurzaamste wijze."

Sven Pribylla, General Manager van Circuit Zolder, zegt: "We hebben veel interesse in dit initiatief en onderkennen het belang van dit project. Circuit Zolder streeft ernaar in de toekomst een pioniersrol te vervullen en poogt om een platform te zijn voor initiatieven die betrekking hebben op duurzame mobiliteit, van onderzoek en ontwikkeling tot competitie. Bedrijven en organisaties zijn hier altijd welkom om hun technologieën, producten, diensten en concepten in een 'real life'-autosportomgeving te testen. Bovendien is er een grote verscheidenheid aan bedrijven en organisaties betrokken bij dit project, zoals bijvoorbeeld bedrijven op het gebied van communicatie, oplaad-infrastructuur, logistiek... Circuit Zolder is verheugd, de thuisbasis van ERA te zijn."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet